SiolNET. Novice Slovenija
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pogajanja med vlado in sindikati bodo potekala ločeno #video

0,57

termometer

Vlada in sindikati javnega sektorja so se na zahtevo sindikalne strani danes dogovorili, da bodo pogajanja o uresničitvi stavkovnih zahtev odslej potekala ločeno. Na vladni strani takšno odločitev sindikatov obžalujejo, saj da ne bo pripomogla k učinkovitosti in hitrosti pogajanj, a kljub temu menijo, da so danes naredili korak naprej.

Kot je po zaključku današnjih pogajanj povedal vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar, so sindikati vztrajali pri ločenih pogajanjih. "Vsaka stavkovna skupina se ima pravico pogajati ločeno. Mi jim bomo to omogočili, obžalujemo pa, da je do tega prišlo, ker to ne bo pripomoglo k učinkovitosti in hitrosti pogajanj," je dejal Pogačar.

"Pa vendar, če je to tisti pogoj, da nadaljujemo s pogajanji, z veseljem pristanemo tudi na to," je dodal. Napovedal je še, da bo vlada, ko bodo prišli do točk, ki so skupne vsem stavkovnim skupinam, znova predlagala, da sedejo za skupno mizo.

vlada Novice Vlada in sindikati javnega sektorja nekoliko bližje #video

Intenzivna pogajanja se bodo pričela naslednji teden

Intenzivna pogajanja se bodo pričela naslednji teden, ko se bo vlada v ponedeljek ločeno sestala s tremi pogajalskimi skupinami: koordinacijo stavkovnih odborov, šolskim sindikatom Sviz ter sindikatoma s področja zdravstva.

Danes so sicer po Pogačarjevih besedah vendarle dosegli nek napredek, saj se je vlada opredelila do predloga stavkovnega sporazuma in utemeljila svoje razloge, zakaj določenim predlogom nasprotuje. Sindikati bodo sedaj vladi v ponedeljek predstavili svoje protipredloge.

Na današnjem srečanju so se zavzeli za ločena pogajanja

V koordinaciji stavkovnih odborov 16 sindikatov so sicer sprva zagovarjali enotna pogajanja, a so se na današnjem srečanju zavzeli za ločena. "To se nam zdi korektno. Če se nekateri pogajajo ločeno za svoje specifične zahteve, ni prav, da pri zadevah, ki jih mi zagovarjamo za vse, sodelujejo in prihaja do različnih stališč. Nam se zdi najbolj čista pozicija: če želijo ločena pogajanja, naj bodo pač ločena, ne more vsak sedeti na dveh stolih," je pojasnil vodja koordinacije Jakob Počivavšek.

Kot napredek pa je označil to, da se je vlada vendarle po točkah opredelila do predloga sporazuma za reševanje njihovih stavkovnih zahtev. Obenem v koordinaciji vlado opozarjajo, da bo morala, če bodo določena delovna mesta ali poklicne skupine "dobila neke ekskluzivne dvige", primerljiva delovna mesta in nazive enako ovrednotiti.

Stavka sindikatov javnega sektorja. Novice Sindikati bi 972 milijonov, vlada naj bi ponujala 234 milijonov evrov

 

Štrukelj meni, da so v pogajanjih tam, kjer so bili na začetku

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj pa je pojasnil, da so sami vztrajali, da bi se sindikalne skupine o skupnih vprašanjih pogajale skupaj, o specifičnih pa ločeno, kar bi bilo po njegovi oceni najbolj racionalno.

Sicer pa so v pogajanjih po njegovi oceni tam, kjer so bili na začetku. Sami so šli v pogajanja z izhodiščem, da so se praktično o vseh zahtevah dogovorili že s prejšnjo vlado, in to je še vedno njihova zahteva.

V pogajanjih s sindikalno stranjo bodo sicer po Pogačarjevih besedah najtrši oreh predstavljale zahteve zdravstvenih sindikatov. Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič pa je opozoril, da se vlada do ene od njihovih temeljnih zahtev, višjih dodatkih, še ni opredelila. "Vemo pa, da se bodo morali dodatki povečati, saj take stavke, kot se sedaj pripravlja v zdravstvu, enostavno ne bodo mogli zdržati," je poudaril.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin