Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2016,
20.34

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

pogajanja sindikati javnega sektorja

Torek, 13. 12. 2016, 20.34

7 let, 4 mesece

Vlada in sindikati brez izjav, nadaljujejo jutri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Boris Koprivnikar | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Današnja skoraj šesturna pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja še niso pripeljala do dogovora. Več pogajalci niso želeli razkriti, saj so so dogovorili, da o vsebini pogajanj izjav ne bodo dajali. Znova se bodo dobili v sredo ob 15. uri.

Nekaj informacij je sicer med pogajanji vendarle prišlo v javnost. Že minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob prihodu povedal, da so se sindikatom pripravljeni približati predvsem v delu odprave plačnih anomalij, in sicer z bolj konkretnimi ukrepi in bolj konkretnimi datumi.

Vlada je pripravljena zagotoviti 70 milijonov evrov

Tako naj bi po neuradnih informacijah vlada predlagala, da bi opredelili, do kdaj se morajo dogovoriti o odpravi plačnih anomalij, torej o delovnih mestih, katerih vrednotenje bi morali popraviti, in tudi kdaj bo nato javnim uslužbencem pripadla pravica do višje plače. Vlada pa naj bi bila pripravljena na letni ravni za odpravljanje anomalij nameniti 70 milijonov evrov.

Kar zadeva še veljavne omejitve pri regresu, delovni uspešnosti in premijah pokojninskega zavarovanja, naj bi vladni predlog še vedno predvideval njihovo postopno odpravljanje v prihodnjih treh letih. Sindikati naj bi predlagali, da bi se najprej dogovorili le o letu 2017, za katero pa še vedno želijo več, kot je vlada pripravljena nameniti.

Ta naj bi bila sicer pripravljena slediti njihovi želji, da bi najslabše plačanim namenili nekoliko višji regres, čeprav ne v vrednosti, ki so jo predlagali.

Dogovor do konca tedna

Vodja ene od sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek je pojasnil, da je po besedah vladne strani dogovor treba skleniti do konca tega tedna, da bi lahko v prihodnjem tednu zakon o ukrepih, ki bi veljali v prihodnjem letu, posredovali v državni zbor.

Brez drugačnega dogovora bi se namreč sprostili vsi še veljavni varčevalni ukrepi, kar vlada ocenjuje na 215 milijonov evrov. Vlada bi lahko takšen scenarij preprečila z interventnim zakonom, a so v koalicijskih strankah DeSUS in SD že napovedali, da interventnega zakona ne bodo podprli.

Če dogovora ne bo, so vsi scenariji manj prijetni

Minister Koprivnikar je pred današnjimi pogajanji zagotovil, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se dogovor zgodi. Vsi scenariji v primeru, če dogovora ne bo, so namreč manj prijetni. "S tem se bomo ukvarjali pozneje. Ta trenutek pa se posvečamo temu, da dogovor dosežemo," je dodal.

Tudi vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je poudaril, da si želijo končati pogajanja, a ne "s pričakovanji, ki jih ima vlada".

Poudaril je, da je za sindikate pomembno, da na eni strani izboljšajo najnižje plače in hkrati tudi čim prej odpravijo varčevalne ukrepe. "Če ne moremo uveljaviti obojega, potem je vprašanje, ali imamo dogovor ali ne," je dodal.

Pri tem je pojasnil tudi, da njihova zahteva ne pomeni 215 milijonov evrov, kot navaja vlada, ampak 185 milijonov. Koliko od tega so sindikati pripravljeni popuščati, ni želel razkriti, a "če bi veljala logika, ki velja pri takih pogajanjih, potem bi se morali srečati nekje, da bi bili vsi zadovoljni".

Ne spreglejte