Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2022,
16.44

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

6

Natisni članek

Danijel Bešič Loredan Fides

Ponedeljek, 17. 10. 2022, 16.44

1 leto, 6 mesecev

Vlada in Fides parafirala sporazum, stavka ostaja pod vprašajem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

6

Danijel Bešič Loredan | Podpis sporazuma je napovedan za sredo, takrat načrtujejo tudi predstavitev vsebine dogovorjenega, sta poudarila tako član Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič kot tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. | Foto STA

Podpis sporazuma je napovedan za sredo, takrat načrtujejo tudi predstavitev vsebine dogovorjenega, sta poudarila tako član Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič kot tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.

Foto: STA

Predstavniki vlade in sindikata Fides so danes parafirali sporazum o prekinitvi stavke zdravnikov, ki je bila napovedana za sredo. Končna odločitev o stavki bo sicer znana v torek, saj morajo sporazum obravnavati še organi sindikata in vlade. Podpis sporazuma, njegovih podrobnosti danes niso želeli razkrivati, je predviden v sredo. 

Končna odločitev o stavki je odvisna od glavnega stavkovnega odbora sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki bo vsebino parafiranega sporazuma pregledal v torek, je v izjavi za medije po koncu današnjih pogajanj povedal član Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič. Prav tako mora vsebino sporazuma sprejeti še vlada.

Podpis sporazuma na mizi v sredo 

Podpis sporazuma je napovedan za sredo, takrat načrtujejo tudi predstavitev vsebine dogovorjenega, pred tem pa je ne želijo razkrivati, sta poudarila tako Zemljič kot minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Na vprašanje, ali so za zdaj odstopili od zahteve po izstopu zdravništva iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, je Zemljič ponovil le, da je sporazum parafiran in da mora o njem odločati še glavni stavkovni odbor. Tudi o trajanju prekinitev stavke do odločitve stavkovnega odbora Zemljič ni "želel špekulirati".

"Mislim, da moramo gledati pozitivno, danes smo se veliko pogovarjali. Prišlo je do sporazuma, ki je parafiran. Z obeh strani je predviden podpis sporazuma po seji vlade, to je v sredo ob 15. uri. Tam bomo razgrnili vsebino, časovnico in vse, kar sta se obe strani dogovorili," je dodal Bešič Loredan.

Da so pogovori minili v pozitivnem vzdušju in da so na pogajanjih izmenjali veliko mnenj, se je strinjal tudi Zemljič. "Mislim, da smo se pri marsičem zelo zbližali," je dejal in pri tem navedel zaveze vlade, kako izboljšati javni zdravstveni sistem in varovalke za zaščito interesov zdravnic in zdravnikov.

Konrad Kuštrin Fides
Novice Fides: Stavka ni ultimat, temveč klic zdravnic in zdravnikov na pomoč
Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: V ponedeljek bo znano, ali zdravniška stavka bo
Danijel Bešič Loredan
Novice Pogajanja o zdravniških zahtevah zavita v tančico skrivnosti
Ne spreglejte