Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 12. 2020,
7.22

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

35

Natisni članek

vlada Koronavirus

Sreda, 9. 12. 2020, 7.22

3 leta, 4 mesece

Kacin: Do sobote brez sprememb pri ukrepih za omejitev širjenja koronavirusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

35

Jelko Kacin | Foto STA

Foto: STA

Vlada je ponovno pretresala ukrepe, ki jih je sprejela za zajezitev epidemije covid-19. Za zdaj še ni sprejela nobene odločitve o sprostitvi, po sobotnih posvetih z direktorji vseh bolnišnic in predstavniki gospodarstva pa bi morda lahko prišlo do kakšne spremembe, je za TV Slovenija povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Tomaž Gantar Zdravko Počivalšek
Novice Gantar bi zaprl gospodarstvo. Počivalšek: Tega ne morem sprejeti. #video

Vlada je na seji podaljšala odlok, ki določa uporabo zaščitne maske na javnih krajih. Ta je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Njena uporaba je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra. 

V statističnih regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100 tisoč prebivalcev, je uporaba zaščitne maske obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih. Ne glede na to, nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva. Podaljšan je tudi odlok o obveznem razkuževanju rok ob vstopu v zaprt javni prostor z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola.

Na rdeči seznam tudi Nemčija

Na rdeči seznam držav je dodana Nemčija, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ter Estonija pa sta celotni rdeči. Irska in Islandija nista več na rdečem seznamu, kar pomeni, da sta oranžni (vstop brez omejitev in karantene). Na rdečem seznamu tretjih držav ni sprememb.

Na seji je bil med drugim sprejet tudi osnutek sedmega zakonskega protikoronskega paketa. Glavni cilj osnutka predloga zakona je omiliti in odpraviti posledice covid-19 na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva in zdravstvenega varstva. Vlada bo predlog zakona sprejela na eni izmed prihodnjih sej, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Tomaž Gantar
Novice Ocene: v prvem valu odpadle številne operacije in preiskave

Zaenkrat o rahljanjih ni mogoče razmišljati

Sicer pa bo vlada s predstavniki zdravstvenih zavodov v soboto ugotavljala, kakšne so še kapacitete bolnišnic in koliko še lahko zdržijo v prihodnjih dneh in tednih, je za TV Slovenija pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. S predstavniki gospodarstva pa bodo glede na razmere poskušali proučiti možnosti za morebitne spremembe v posameznih segmentih.

"Če bi te možnosti nastopile, bi takoj po posvetu vlada odločala o morebitnih sproščanjih. A zaenkrat o rahljanjih ni mogoče razmišljati, niti v katerih smereh bi to šlo niti ali bo to mogoče," je poudaril Kacin. Izpostavil je tudi, da so regije različno obremenjene glede na število okužb z novim koronavirusom.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je v torek opozorila, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljena merila za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer pozval k zapiranju vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa se nasprotno zavzema za postopno sproščanje gospodarstva ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov.

S tem bi po njegovem mnenju za gospodarstvo naredili največ. Predlaga, naj stroka za vsako dejavnost zdravstveno predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato pa naj se vse sile usmeri v strog nadzor njihovega spoštovanja in strogo kaznovanje morebitnih kršitev, piše STA.

Koga podpirate: ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki za 14 dni zahteva zaprtje gospodarskih dejavnosti, ali ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki bi sprostil določene ukrepe?

  • Tomaža Gantarja
    52,71 %
    6045 glasov
  • Zdravka Počivalška
    43,38 %
    4975 glasov
  • Ukrepi naj ostanejo enaki, kot so.
    3,91 %
    448 glasov
Oddanih 11468 glasov
Novice V stranki DeSUS vre: bo minister Gantar že jutri odstopil? #video
Ne spreglejte