Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 12. 2020,
7.06

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

173

Natisni članek

zdravstvo gospodarstvo Zdravko Počivalšek Koronavirus Tomaž Gantar

Torek, 8. 12. 2020, 7.06

3 leta, 4 mesece

Ministra Gantar in Počivalšek na nasprotnih bregovih

Gantar bi zaprl gospodarstvo. Počivalšek: Tega ne morem sprejeti. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

173

Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki s pozivom po zaustavitvi gospodarstva ni naletel na odobravanje gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, poudarja, da razmere sproščanja ukrepov ne dopuščajo. Če bo ocenil, da ima zavezane roke ter s svojim znanjem in delom ne more prispevati k izboljšanju položaja, bo razmišljal tudi o odstopu.

Karl Erjavec
Novice Neuradno: Erjavec hoče zapustiti vladno koalicijo, njegovi poslanci proti #video

Minister za zdravje Tomaž Gantar je zaradi slabih epidemioloških razmer in obremenjenosti zdravstvenega sistema na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v ponedeljek naslovil poziv k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti, kar je Počivalšek danes zavrnil. Vlada bo o morebitnem sproščanju ukrepov sicer odločala na sredini redni tedenski seji.

"Za življenja gre"

Gantar je na Twitterju zapisal, da bo pri predlogih ukrepov za zajezitev epidemije na prvo mesto vedno postavil zdravje ljudi in ohranitev delujočega zdravstvenega sistema. Enako stališče po njegovih navedbah zagovarja tudi vrh EU. "Za življenja gre," je dodal.

Zadnjo odločitev o ukrepih ima vlada, kjer bomo morali skrbno pretehtati med predlogi ministrstva za zdravje za ohranitev zdravja in življenja državljanov ter predlogi gospodarskega ministrstva za (prehitro) odprtje gospodarskih dejavnosti, s katerimi lahko povzročimo popoln kolaps zdravstvenega sistema, je ob tem še zapisal.

Na novinarsko vprašanje, ali bo v primeru, da pogovori v sredo ne bodo šli v smeri potrditve njegovih predlogov, ocenil, da nima več smisla nadaljevati delo na ministrstvu, je Gantar odvrnil, da bo o tem razmislil. "Nikdar nisem grozil z odstopom, zagotovo pa je v določeni točki, če človek vidi, da ne more narediti koraka naprej glede na vse argumente, verjetno vreden razmislek v tej smeri," je dejal v današnji izjavi za medije. Ob tem je poudaril, da se zagotovo ne bo odločil preko noči, saj da je položaj preveč resen, da bi se odzvali na ta način.

Koga podpirate: ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki za 14 dni zahteva zaprtje gospodarskih dejavnosti, ali ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki bi sprostil določene ukrepe?

  • Tomaža Gantarja
    52,71 %
    6045 glasov
  • Zdravka Počivalška
    43,38 %
    4975 glasov
  • Ukrepi naj ostanejo enaki, kot so.
    3,91 %
    448 glasov
Oddanih 11468 glasov

Ne gre za tekmovanje s Počivalškom

"Ne gre za tekmovanje med mano in Počivalškom ali med zdravstvom in gospodarstvom, gre za argumente, podatke in številke. Če nimaš na razpolago dovolj zmogljivosti zdravstvenega sistema, česar Slovenija v tem trenutku nima, potem ukrepov pač ne moreš sproščati," je poudaril. "Vsak dan nam umre en avtobus državljanov zaradi okužbe," je še orisal.

Gantar ni želel ugibati in ne napovedati, kaj bo v sredo odločila vlada. Kot pravi, razpolaga s podatki, kaj zdravstvo zmore in kje je trenutno. Ob tem je opozoril, da se ob izčrpanih zmogljivostih zdravstvenega sistema število okuženih ne sme več bistveno povečevati. "Glede na to, da se številke ne spuščajo, je treba narediti korak naprej in najprej omogočiti pogoje za sproščanje. Kdor tega ne želi videti, žal tišči glavo v pesek," je dejal.

Tomaž Gantar | Foto: STA , Foto: STA ,

"Če ne dosežemo boljšega rezultata v naslednjih dveh tednih, potem bomo imeli veliko težavo, da bi ljudem vseeno omogočili vsaj nekoliko bolj sproščene praznike," je opozoril. Poleg tega so prihajajoči prazniki po besedah ministra neke vrste grožnja, da bi po njih prišlo do dodatnega poslabšanja.

Minister Gantar je v dopisu, posredovanem v kabinet ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, zapisal, da kljub sprejetju ukrepov za zajezitev širjenja covid-19 ugotavljajo, da se epidemiološka situacija ne izboljšuje dovolj hitro, posledično pa se nadaljuje tudi izjemno kritična obremenjenost slovenskega zdravstvenega sistema, piše STA.

Tomaž Gantar
Novice Gantar s pismom državljanom: Zelo tanka meja nas loči od roba prepada

Gantar ne vidi druge možnosti 

"Število hospitaliziranih pacientov narašča, izjemno visoko je še vedno tudi število pacientov s covid-19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Ni mogoče prezreti dnevno visokih številk, ki govorijo o posameznikih, ki so boj s covid-19 izgubili," je navedel Gantar v dopisu, ki ga je pridobila STA.

Minister zato ne vidi drugih možnosti za zajezitev epidemije, kot je popolno zaprtje oziroma zaustavitev vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti. Kot je dodal, bi omenjena ustavitev veljala 14 dni od sprejetja te odločitve na vladi. Počivalška je zato pozval, naj vladi predlaga takšen ukrep, dopis pa je bil kot predlog neuradno že posredovan tudi na vlado. Gantar je sicer zaostritev ukrepov na področju gospodarskih dejavnosti predlagal že v začetku novembra. Vlada je predlogom sledila ter v celoti prepovedala zbiranja, ustavila javni potniški promet in zaprla nenujne trgovine.

Mario Fafangel
Novice Izstop Fafangla: Gantar bo skupino preoblikoval in ga ponovno povabil #video

Počivalšek: Poziva k zaprtju gospodarskih dejavnosti ne morem podpreti

Na dopis se je danes odzval minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. "Poziva k zaprtju gospodarskih dejavnosti ne morem podpreti. Do sedaj smo spoštovali vse predloge, tudi javno smo jih zagovarjali, vendar z njimi žal ne dosegamo pričakovanih rezultatov. Zato predlagam korenito spremembo strategije in podpiram zahteve gospodarstva," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Na ministrstvu za gospodarstvo so zapisali, da so prejeli poziv k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti, ki ga ne morejo podpreti. "Do sedaj smo spoštovali vse predloge, vse zahteve posebne vladne skupine za zajezitev epidemije, še več, tudi javno smo jih zagovarjali, ker smo zaupali zdravstveni stroki," so dodali. 

Strogi ukrepi in najdaljše popolno zaprtje, a se stanje ne izboljšuje

Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA , "Razumem in spoštujem dejstvo, da je zdravstveni sistem na robu zmogljivosti, vendar glede na razvoj dogodkov ugotavljam, da z našo strategijo zajezitve epidemije ne dosegamo pričakovanih rezultatov," je ob tem ugotovil minister Počivalšek. "Imamo stroge ukrepe in najdaljše zaprtje (t. i. lockdown) v regiji, pa nam kljub temu števila okuženih nikakor ne uspe znižati, kot bi vsi skupaj želeli."

Dodali so, da si moramo enostavno priznati, da smo na strateški ravni v slepi ulici. Epidemija se je sedaj razvila predvsem v psihološko krizo zaupanja. Ni dovolj, da imamo dobre ukrepe v teoriji in na papirju, temveč jih morajo ljudje spoštovati tudi v praksi.

Vse več indicev o delu na črno

Počivalšek še dodaja, da moramo pridobiti zaupanja ljudi, da bi to dosegli. "Pri tem niso krivi ljudje, ki očitno kršijo predpisane ukrepe, temveč mi, ker jih moramo z drugimi prijemi prepričati v njihovo upoštevanje," pravi. Prav tako je vse več indicev, da se številne dejavnosti izvajajo na črno, kar je z vidika tveganja širjenja okužb še toliko bolj nevarno.

Tomaž Gantar
Novice Ocene: v prvem valu odpadle številne operacije in preiskave

Predlagajo korenito spremembo strategije

"Če nek pristop ne deluje zaradi krize zaupanja, nam vztrajanje na tej poti nikakor ne bo pomagalo." Zato na ministrstvu predlagajo korenito spremembo naše strategije in podpirajo zahteve gospodarskih organizacij. Namesto zapiranja dejavnosti predlagajo drugačen pristop.

Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Foto: STA ,

"Za vsako dejavnost naj zdravstvena stroka predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato vse razpoložljive inšpekcijske službe usmerimo v strog nadzor njihovega spoštovanja in strogo kaznovanje morebitnih kršitev. Poleg tega je nujna maksimalna pospešitev izvajanja hitrih testov, s čimer zamujamo. Nujno je treba tudi preveriti, ali lahko naredimo kak napredek pri hitrem izdajanju karantenskih odločb in bolniškega staleža, da evidentirano okužene takoj osamimo. Verjamemo, da lahko s korenito spremembo strategije na podlagi razumevanja, da se sedaj ukvarjamo s psihološko krizo zaupanja, dosežemo boljše rezultate, kot če bi vztrajali in nadaljevali s sedanjim pristopom," so še dodali na ministrstvu.

Počivalšek verjame, da bosta koalicija in vlada v sredo našli rešitve, ki bodo omogočile, da se bodo epidemiološke razmere v Sloveniji izboljšale. Na vprašanje, ali bo SMC izstopila iz vlade, če bo vlada še bolj zaostrila ukrepe, pa je odvrnil, da zdaj ni čas za takšna razmišljanja. "Najprej rešimo zdravstveno situacijo," je dejal.

Karl Erjavec
Novice Erjavec: Kot predsednik DeSUS ne želim sodelovati v vladi kot njen član #video

Beovićeva: Epidemiološke razmere še ne dovoljujejo sproščanja ukrepov

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović za STA opozarja, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljene kriterije za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Ob tem je naklonjena pobudi glede zapiranja vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti.

Bojana Beovič | Foto:

"Če je to izvedljivo, bi bilo vsekakor dobro, da se v naslednjih dneh bistveno zmanjšajo kontakti med ljudmi," ocenjuje Beovićeva. To je bil v zadnjem času tudi eden od predlogov svetovalne skupine, ki jo vodi, da bi to obdobje porabili za dopuste in na ta način preprečili morebitne prenose na delovnih mestih. "Vsekakor moramo zdravniki podpirati vsako aktivnost, ki bo vodila v manjše število kontaktov," je povedala.

Tomaž Gantar
Novice Kako bo potekalo cepljenje v Sloveniji

Gospodarstvo: Nujna takojšnja sprostitev gospodarstva, ne zaostrovanje

Ukrepi niso prinesli pričakovanih rezultatov, zato je treba nujno čim prej sprostiti nekatere dejavnosti, je v skupnem pozivu zapisalo osem gospodarskih združenj. Prepričani so, da je pravi ukrep ponovno delovanje dejavnosti, a ob strogih zaščitnih ukrepih. Pod poziv, ki so ga posredovali iz Kluba slovenskih podjetnikov, so se podpisali še Združenje Manager, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica, Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Britansko-slovenska gospodarska zbornica, poroča STA.

Kot so opozorili, je pomemben del gospodarstva vse bolj prizadet zaradi prepovedi ali močnih omejitev poslovanja, zaradi česar se gospodarska škoda iz dneva v dan močno povečuje. "Že zdaj vsak teden izgubimo 60 milijonov evrov dodane vrednosti. Če bi ukrepe v 14 dneh zaostrili, bi dodatno izgubili tudi do 700 milijonov evrov dodane vrednosti. Zato menimo, da so nujni drugačni ukrepi od dosedanjih in da nikakor ni prava pot v novih omejitvah in prepovedih za gospodarstvo," so poudarili.

Ne spreglejte