Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
14.18

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Piranski zaliv ribiči Ana Le Marechal Kolar

Četrtek, 13. 6. 2024, 14.18

1 teden, 1 dan

Vlada bo pomagala ribičem z nadomestilom za izpad dohodkov in povrnitvijo morebitnih glob

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Ribiči | Foto STA

Foto: STA

Slovenska vlada je na današnji seji sprejela spremembe zakon o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Hrvaške (Zuvras). Spremembe omogočajo ribičem likvidnostno pomoč v primeru izpada dohodka ter pravno pomoč ribičem in povračilo morebitnih izterjanih glob. Vlada DZ predlaga sprejem zakona po skrajšanem postopku.

Spremembe je danes po seji vlade pojasnila generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo na kmetijskem ministrstvu Ana Le Marechal Kolar. Kot je povedala, vlada spreminja 15. člen Zuvrasa, ki ribičem omogoča nadomestilo za izpad dohodka zaradi oviranega ribolova, in 21. člen, ki ureja pravno pomoč ribičem.

Pomoč ribičem se bo izplačevala kot likvidnostna pomoč

Sprememba 15. člena je nujna za nadaljnje zagotavljanje nadomestil ribičem, ker je na ravni EU konec leta 2023 prišlo do spremembe pravil državne pomoči za ribištvo. Pripravljena je nova shema državne pomoči ribičem – ta pomoč se bo zdaj izplačevala kot likvidnostna pomoč ribičem, imetnikom dovoljena za gospodarski ribolov.

Marko Bošnjak
Novice Slovenski predstavnik v ESČP Marko Bošnjak razkril, kaj meni o odločitvi sodišča o slovenskih ribičih

21. člen se spreminja, ker so hrvaške globe slovenskim ribičem v delu morja, ki ga je arbitražni sporazum prisodil Sloveniji, postale pravnomočne. Ta člen se spreminja na način, da bo navedena pravna pomoč obsegala stroške izvajalca pravne pomoči, stroške postopkov, v katerih se pravna pomoč izvaja, varščine ter v primeru prisilne izterjave povračilo glob, denarnih kazni ter stroškov, ki nastanejo v zvezi s tem postopkom ali zaradi tega postopka, pojasnila generalna direktorica.

Izračun nadomestila bo malenkostno drugačen

Kot je novinarjem po seji vlade povedala La Marechal Kolarjeva, so slovenski ribiči že zdaj dobivali nadomestila, a bo zdaj izračun malenkostno drugačen, ker bo šlo likvidnostno pomoč. Dokazovali bodo, da otežen ribolov vpliva na likvidnost ribičev. Izračunali bodo, kolikšen dohodek so imeli ribiči leta 2017 in koliko letos. Na osnovi tega se bo naredil izračun za likvidnostno pomoč oziroma za nadomestilo.

Generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo na kmetijskem ministrstvu Ana Le Marechal Kolar. | Foto: STA Generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo na kmetijskem ministrstvu Ana Le Marechal Kolar. Foto: STA

Novi 21. člen ne določa plačevanja glob vnaprej, ker za Slovenijo te globe niso pravnomočne. Če pa bodo imeli slovenski ribiči kakršnekoli težave zaradi dejanja hrvaških organov, bo mehanizem sprožen takoj in bo pravno pomoč takoj nudena – da bo na primer takoj plačana varščina zaradi zaplenjene ladje in podobno. Pravna pomoč bo nudena ribičem stoodstotno, ribiči s tem ne bodo imeli stroškov, je zatrdila Le Marechal Kolarjeva.

Nobena globa še ni bila izterjana

Generalna direktorica direktorata je še dejala, da za zdaj še nobena hrvaška globa slovenskim ribičem ni bila izterjana, isto velja tudi za slovenske globe hrvaškim ribičem. Hrvaških glob slovenskim ribičem je za 3,4 milijona evrov, pravnomočnih pa je manj.

Kot vemo, je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) 16. maja letos objavilo odločitev v povezavi s postopkom slovenskih ribičev proti Hrvaški. Razsodilo je, da so tožbe slovenskih ribičev nedopustne.

Ribiči so se na sodišče v Strasbourgu obrnili, ker jim hrvaški organi za ribolov na območju v Piranskem zalivu, ki je v skladu z arbitražno razsodbo pripadlo Sloveniji, zaračunavajo kazni.

Po odločitvi sodišča je ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić dejala, da bo Slovenija ribičem še naprej zagotavljala vso pomoč.

Ne spreglejte