Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
3. 10. 2019,
9.51

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,89

17

Natisni članek

trgovinska vojna Donald Trump carina ZDA mlečni izdelki

Četrtek, 3. 10. 2019, 9.51

4 leta, 6 mesecev

Visoke carine, ki jih oktobra uvajajo ZDA, tudi za slovenske izdelke

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,89

17

mleko mlečni izdelki | V ZDA izvažamo tudi mlečne izdelke in jajca, mesa in mesnih izdelkov pa ne.

V ZDA izvažamo tudi mlečne izdelke in jajca, mesa in mesnih izdelkov pa ne.

V ZDA bodo po 18. oktobru začele veljati 25-odstotne carine za evropske izdelke, med njimi tudi za izdelke iz Slovenije, kot so siri in drugi mlečni izdelki, svinjina, sadje, sokovi in drugo. V ZDA smo sicer lani uvozili slabih 570 milijonov evrov blaga. Ukrep so Američani sprejeli po tem, ko je Svetovna trgovinska organizacija (WTO) ZDA dovolila, da uvedejo carine v višini 7,5 milijarde ameriških dolarjev (6,86 milijard evrov) zaradi evropskih subvencij evropskemu proizvajalcu letal Airbusu. Medtem ko se Trump veseli zmage, pa analitiki napovedujejo, da bo EU prisiljena uvesti protiukrepe.

Z 25-odstotno stopnjo bodo ocarinjeni prehrambni izdelki iz EU, izdelki letalske industrije pa bodo ocarinjeni po desetodstotni stopnji, čeprav ameriške letalske družbe znižani carini nasprotujejo.

Carine Slovenije ne bodo prizadele niti neposredno niti posredno, ocenjujejo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Odločitev ZDA analitske službe GZS ni presenetila, ni pa ta pričakovala tako hitrega odziva administracije predsednika Donalda Trumpa, so v Fokusnem komentarju zapisali v GZS.

Med številnimi izdelki bodo ocarinjeni francosko vino in olive, italijanski siri, sadje, jogurti in školjke, nemška kava in rezervni deli za fotoaparate ter mikrovalovne pečice in knjige, britanski puloverji, kašmir, odeje in volna. Ocarinjeni bodo piškoti, salame, svinjske klobase, maslo in škotski viski. Carine bodo sproti ocenjevali na podlagi pogovorov z državami EU, v uradu trgovinskega predstavnika pa pričakujejo tudi pogajanja za rešitev spora o subvencijah.

Donald Trump
Novice Trump odložil novo povišanje carin na kitajski uvoz

Z ukrepom je zelo zadovoljen ameriški predsednik Donald Trump, ki je dejal, da gre za veliko zmago za ZDA. Pripisal si je zasluge zanjo in dejal, da takih zmag do zdaj v zgodovini še ni bilo. | Foto: Reuters Z ukrepom je zelo zadovoljen ameriški predsednik Donald Trump, ki je dejal, da gre za veliko zmago za ZDA. Pripisal si je zasluge zanjo in dejal, da takih zmag do zdaj v zgodovini še ni bilo. Foto: Reuters Izvoz slovenskih izdelkov v ZDA se vsako leto povečuje, lani smo tja izvozili za 569,3 milijona evrov izdelkov. Med izdelki, ki bodo po novem ocarinjeni po 25-odstotni stopnji, tja izvažamo mlečne izdelke in jajca, mesa in mesnih izdelkov pa ne.

Leta 2018 smo v ZDA izvozili največ izdelkov iz skupine, v katero spadajo jedrski reaktorji, kotli, stroji in mehanske naprave ter njihovi deli, in sicer  17 odstotkov slovenskega izvoza, 13 odstotkov odpade na izdelke iz skupine električnih strojev in opreme, aparatov za zajem slike in zvoka, 11 odstotkov je farmacevtskih proizvodov, deset odstotkov železa in jekla, okoli šest odstotkov še različnih preciznejših instrumentov, pet odstotkov izvoza pa predstavljajo aluminij in aluminijasti izdelki.

kitajska
Novice Kitajska in ZDA uvedle nove carine

Ukrep bo prizadel okoli 34 tisoč prodajalcev na drobno

Ukrep bo prizadel 14 tisoč prodajalcev na drobno - ti prodajajo hrano, ki je Američani ne proizvajajo -, poleg tega pa še 20 tisoč drugih prodajalcev. Poslabšal bo svetovno gospodarstvo, kar se izraža tudi v velikih padcih osrednjega indeksa na Wall Streetu.

Gospodarski analitiki in ekonomisti menijo, da bo zaradi uvedbe carin EU prisiljena uvesti povračilne ukrepe in dodatne carine, ko bo WTO podobno odločila v pritožbi EU zaradi ameriških subvencij Boeingu.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmstrom je po odločitvi WTO dejala, da bo trgovinska vojna škodovala podjetjem in ljudem na obeh straneh Atlantskega oceana, prizadela bo svetovno trgovino in širšo letalsko industrijo v občutljivem času, poroča STA.

Trgovinska zbornica: Ukrepi ne bodo izraziteje vplivali na tokove med ZDA in Slovenijo

"Carinski ukrepi ZDA, ki bodo začeli veljati 18. oktobra letošnjega leta, v prvi vrsti zadevajo izdelke iz štirih držav članic EU, kamor pa Slovenija ne sodi. Med izdelki iz Slovenije so po razpoložljivih informacijah na seznamu ocarinjenih izdelkov tudi nekateri živilski izdelki, kot so npr. siri, drugi mlečni izdelki in svinjina.

Trgovinska zbornica Slovenije ocenjuje, da trenutno veljavni ukrepi, sprejeti na strani ZDA, za zdaj ne bodo imeli izrazitejšega vpliva na tokove med ZDA in Slovenijo. Kljub temu pa poudarjamo, da gre splošno gledano za nezaželen ukrep, saj učinek carin oziroma trgovinskih dajatev neugodno vpliva na trgovinsko menjavo med državami oziroma trgi. Tudi zato bo zbornica dogajanje na omenjenem področju še naprej pozorno spremljala," so nam odgovorili s Trgovinske zbornice Slovenije.

Donald Trump
Novice Prvi mož Appla: Nove ameriške carine Kitajski bi prizadele Apple in pomagale Samsungu
Donald Trump in Ši Džinping
Novice ZDA malce popuščajo glede carin na uvoz iz Kitajske, borza se dviguje
Mehika meja tovornjaki carine
Novice ZDA in Mehika še brez dogovora za izogib Trumpovim carinam
Ne spreglejte