Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
19. 8. 2019,
18.46

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

4

Natisni članek

Donald Trump Tim Cook ZDA Kitajska trgovinska vojna Samsung

Ponedeljek, 19. 8. 2019, 18.46

4 leta, 8 mesecev

Trump bo vendarle premislil

Prvi mož Appla: Nove ameriške carine Kitajski bi prizadele Apple in pomagale Samsungu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

4

Donald Trump | Ameriški predsednik Donald Trump je izkoristil svoje delovne počitnice tudi za (še eno) srečanje s glavnim izvršnim direktorjem Appla Timom Cookom. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je izkoristil svoje delovne počitnice tudi za (še eno) srečanje s glavnim izvršnim direktorjem Appla Timom Cookom.

Foto: Reuters

Na večerji pri ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu je glavni izvršni direktor Appla Tim Cook posvaril, da bi nove ameriške carine za kitajsko blago, načrtovane za 1. september, naredile veliko škodo prav za Apple.

"Podal mi je prepričljive razloge," je po srečanju s Timom Cookom v svojem golf klubu v zvezni državi New Jersey ameriškim medijem včeraj povedal predsednik ZDA Donald Trump, ki je obenem napovedal, da bo premislil o svojih namerah, da v kratkem vpelje nove dajatve za uvoz blaga iz Kitajske.

Te bi lahko podražile nekatere Applove izdelke tudi za 10 odstotkov. Na udaru bi bili tudi najnovejša Applova pametna ura in slušalke, ne pa tudi Applovi glavni izdelki, kot so računalniki MacBook, tablice iPad in pametni telefoni iPhone. A njih bi lahko prizadele nove carine, ki naj bi jih po napovedih uveljavili s 15. decembrom.

Nove ameriške carine bi posredno pomagale Samsungu

Cook je predvsem poudaril, da bi nadaljnje stopnjevanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko Applu dodatno otežilo tržni boj proti največjem tekmecu – Samsungu.

Večino Applovih izdelkov namreč proizvajajo ravno na Kitajskem, medtem ko Samsunga nove carine Kitajski ne bi prizadele, saj so njegove tovarne skoraj izključno v drugih državah, predvsem v Vietnamu, Indiji, Braziliji in Indoneziji.

Tim Cook, Apple | Foto: Reuters Foto: Reuters

Samsung postopoma zapira svoje kitajske tovarne

Samsung je namreč v zadnjem letu zaprl kar dve svoji tovarni mobilnih telefonov na Kitajskem kot del svojega strateškega načrta za zmanjševanje odvisnosti od Kitajske.

Južnokorejsko visokotehnološko podjetje ima tako na Kitajskem samo še eno svojo tovarno, kjer proizvaja nekatere svoje mobilne telefone.

Trump: "Prepričal me je."

"Tim me je prepričal, da je Samsung njegov največji tekmec in da je Applu težko plačati carino, če tekmujejo z zelo dobrim podjetjem, ki teh carin ne bo plačalo, ker ima sedež v Južni Koreji," je med drugim povedal ameriški predsednik.

Trump pa je obenem pozval Apple, naj preseli proizvodnjo svojih naprav v ZDA. Apple ima namreč večino svojega razvoja in raziskav v svoji domovini, a veliko večino naprav vendarle sestavljajo in proizvajajo zunaj ZDA. Ravno to pa je za ameriškega predsednika gotovo bila najpomembnejša tema srečanja s prvim možem Appla.

Business Insider poroča, da je bilo srečanje Trumpa in Cooka najmanj peto v zadnjem letu, saj si prvi mož Appla zelo prizadeva, da bi odločitve ameriškega predsednika glede ameriško-kitajske trgovinske vojne pustile čim manj negativnih posledic na njegovem podjetju.

Ne spreglejte