Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
22. 2. 2019,
13.22

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

veter vreme burja Primorska

Petek, 22. 2. 2019, 13.22

5 let, 1 mesec

Konec tedna bo hladen in vetroven, po državi visoka požarna ogroženost

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
burja, neurje, tovornjak, veter | Burja bo najmočnejša v soboto zjutraj in dopoldne. Takrat bodo najmočnejši sunki dosegli od 100 do okoli 140 kilometrov na uro, kar je zelo nevarno tudi za promet. | Foto STA

Burja bo najmočnejša v soboto zjutraj in dopoldne. Takrat bodo najmočnejši sunki dosegli od 100 do okoli 140 kilometrov na uro, kar je zelo nevarno tudi za promet.

Foto: STA

Konec tedna bo hladnejši, ponekod bo tudi močneje zapihalo. Na območju jugozahodne in severovzhodne Slovenije velja oranžno opozorilo zaradi močnega vetra, drugod rumeno. Zaradi dlje trajajočega sušnega in toplega obdobja je razglašena tudi velika požarna ogroženost, zato je v tem času prepovedano vsakršno kurjenje in podobne aktivnosti na prostem, zaradi katerih bi lahko izbruhnil požar.

Popoldne bo sicer na zahodu države delno jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Na vzhodu se bo občasno pojavljal tudi rahel dež. Na severu in vzhodu bo začel pihati okrepljen severovzhodni veter.

Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, na Goriškem in v Vipavski dolini do 18 stopinj Celzija, napovedujejo vremenoslovci.

Ohladilo se bo celo do -8 stopinj Celzija, a bo že v nedeljo znova topleje

V soboto bo pretežno jasno in vetrovno, na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja. Občutno se bo ohladilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -2, na Primorskem okoli 1, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem okoli 8 stopinj Celzija.

Prihod polarne zračne mase

PRIHOD POLARNE ZRAČNE MASE V noči na soboto nas bo prešla polarna fronta. Kaže, da bo to edina izrazita ohladitev v februarju. Hladna zračna masa bo nad nami vztrajala le dobra dva dni. Že v torek bo nad nami za ta čas spet zelo topel zrak. Dnevna temperatura pa bo podobna, ali celo višja kakor v tem tednu. MOČAN VETER, IZRAZITA OHLADITEV Menjava zračne mase bo izrazita, zato bodo tudi vetrovi v višinah zelo močni. Nad srednjo Evropo se bo krepilo območje visokega zračnega tlaka. V njegovem središču bo zračni tlak zelo visok, okoli 1045 hPa. Preko vzhodne Evrope se bo v vzhodno Sredozemlje spustil ciklon, nastala bo precejšnja razlika v zračnem tlaku. Severovzhodni veter bo danes popoldne najbolj izrazit na severovzhodu, kjer bo v nekoliko višjih legah presegal hitrost 70 km/h. V soboto in nedeljo pa bo najbolj vetrovno na Primorskem. Zlasti v soboto zjutraj bo pihala zmerna do močna burja, ki bo na širšem območju Primorske v sunkih dosegala hitrost od 100 do 140 km/h. Ker bo tudi v višinah veter zelo močan, pričakujemo visoke povprečne hitrosti vetra. Poleg običajnih lokacij bo močneje pihalo tudi na ilirskobistriškem in ob celotni obali. Vetrovno bo tudi drugje po državi zlasti na Notranjskem. Temperature v soboto zjutraj bodo od -4 do -8 °C, veter bo stopnjeval občutek mraza. Čez dan se bo ogrelo do nekaj stopinj nad ledišče. V nedeljo bo vetra manj, bo pa zato jutro hladnejše. Še več vremenskih nevšečnosti bo izrazit prodor hladnega zraka prinesel državam na Balkanu in Apeninskem polotoku. Vzdolž celotne Jadranske obale bo pihala močna burja, pod Velebitom pa bo ta dosegala tudi orkanske sunke. Snežilo bo tudi ob obalah Grčije, Turčije in južne Italije. Več na: http://meteoalarm.eu/sl_SI/0/0/EU-Europe.html V ZALEDJU POLARNE FRONTE SUH ZRAK Polarna fronta bo poleg ohladitev prinesla tudi suho in čisto zračno maso, zato se bo vidljivost zelo izboljšala. Zlasti na Primorskem, kjer je se je danes zadrževala megla, bo to zelo očitno. Izboljšala se bo tudi kakovost zraka. PRIHODNJI TEDEN NOVA OTOPLITEV V začetku prihodnjega tedna se bo hladen zrak hitro umaknil. Nad našimi kraji se bo zadrževal anticiklon, v višinah bodo prevladovali severni vetrovi. Zlasti toplo bo v torek popoldne, ko bo temperatura ponovno več kot 15 °C. Večji del tedna bo vztrajalo sončno vreme. Spremljajte naše napovedi: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/text/ Zaradi napovedi močnega vetra smo izdali tudi opozorilo: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Objavil/a ARSO vreme dne Petek, 22. februar 2019

V nedeljo bo sončno, veter bo slabel. V ponedeljek bo večinoma sončno, čez dan bo znova topleje. Oba dneva bo na Primorskem še pihala šibka do zmerna burja.

Na Vipavskem bo ta konec tedna zagotovo veljala prepoved za določene skupine vozil. | Foto: STA , Na Vipavskem bo ta konec tedna zagotovo veljala prepoved za določene skupine vozil. Foto: STA , Zelo vetrovno bo predvsem na severovzhodu in na celotnem območju Primorske

Zvečer se bo zjasnilo. Ponoči se bo veter povsod okrepil. Na severovzhodu bo zapihal močan severovzhodni veter, ki bo predvsem v nekoliko višjih legah v sunkih presegal hitrost 70 kilometrov na uro. Proti jutru bo veter tam že oslabel.

Zvečer in ponoči se bo krepila tudi burja na celotnem območju Primorske, ki bo najmočnejša v soboto zjutraj in dopoldne. Takrat bodo najmočnejši sunki dosegli od 100 do okoli 140 kilometrov na uro. Močna burja bo predvidoma pihala do noči na nedeljo.

Veter te hitrosti lahko lomi veje, podira posamezna drevesa in odkriva strehe. Mogoče so tudi prekinitve v oskrbi z električno energijo. Oviran je cestni, lahko tudi pomorski promet. Gibanje na prostem je zelo oteženo in nevarno zaradi letečih ali padajočih predmetov, zato se je treba izogibati nevarnih mest. Morje je od zmerno vzvalovano do vzvalovano, na svojih straneh pojasnjuje Arso.

Število požarov se je že povečalo, gasilci zaradi vremena pričakujejo še več težav. | Foto: Metka Prezelj Število požarov se je že povečalo, gasilci zaradi vremena pričakujejo še več težav. Foto: Metka Prezelj Razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja

Desetdnevno obdobje suhega in za ta letni čas nadpovprečno toplega vremena je že ustvarilo pogoje za povečano možnost nastanka požarov v naravnem okolju na območju celotne države, sporoča uprava za zaščito in reševanje.

"Obenem je napočil čas intenzivnejšega odstranjevanja suhih ostankov kmetijskih rastlin in drugega rastlinja z vrtov, njiv, travnikov in gozdov, pogosto s kurjenjem in požiganjem. Število požarov v naravnem okolju se je zaradi tega v zadnjih dneh povečalo," poročajo.

Ker bo vreme ob koncu tedna hladnejše in vetrovno, nato pa sledi daljše obdobje suhega in toplega vremena, se bo možnost nastanka požarov v naravnem okolju povsod še povečevala, zato uprava za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Ta od sobote, 23. februarja, velja na Primorskem, od 25. februarja pa na območju celotne države.

V času razglašene velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju prepovedano:

- požigati in odmetavati goreče ali druge predmete oziroma snovi, ki lahko povzročijo požar,
- kuriti, kuriti kresove,
- požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih,
- zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar,
- izvajati ognjemete.

Prepoved velja od sobote, 23. februarja, na Primorskem, od 25. februarja pa na območju celotne države.
Ne spreglejte