SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Videoposnetek: Pravosodni policist je ravnal korektno

10

termometer

Jan Zobec
Foto: STA

Pravosodni policist je pri vstopanju vrhovnega sodnika Jana Zobca v sodno palačo ravnal korektno in zakonito, je pokazal videoposnetek nadzornih kamer, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Zobec pravi, da komisiji ne verjame.

Vrhovni sodnik Jan Zobec je pretekli teden sporočil, da ga je, ker se ni strinjal z osebnim pregledom pri vstopu v varovano stavbo, napadel pravosodni policist. "V prostorih sodišča sem doživel fizični napad (pravosodnega, op. a.) policista, ki me je med dvigalom in stopniščem napadel, me trdo prijel za nadlaket, me pri tem tudi verbalno poniževal in žalil ter me odvlekel proti vhodu v sodno stavbo," je takrat v pismu napisal Zobec.

Dogodek je raziskala posebna komisija

Kot so sporočili z ministrstva za pravosodje, so prejeli poročilo interne komisije glede dogodka v prostorih sodne palače. Jože Podržaj, generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, je namreč v ta namen imenoval posebno strokovno komisijo, da preveri in razišče vse okoliščine dogodka.

Posnetek kaže drugačno zgodbo, kot jo pripoveduje sodnik

Vrhovno sodišče Foto: Ana Kovač Komisija je, da bi ugotovila, kaj se je zares zgodilo, proučila dejansko pisno dokumentacijo (načrt varovanja, hišni red, dogovor o izvajanju varovanja, uradne zaznamke pravosodnih policistov …), opravila razgovor s pravosodnim policistom in pogledala videoposnetek nadzornih kamer.

"Posnetek v celoti prikazuje, da je bilo postopanje pravosodnega policista korektno, in v tej luči nasprotnim trditvam o neustreznem ravnanju ni mogoče pritrditi. Komisija je ugotovila, da je pravosodni policist izvedel postopek, ki je v takih situacijah predpisan," so sporočili z ministrstva.

Pravosodni policist je opravil svoje delo

Kot so dodali, je pravosodni policisti s tem, ko je njemu neznani osebi, ki se kljub pozivom ni z ničimer ustrezno identificirala in očitno namenoma ignorirala vse zahtevane varnostne postopke, preprečil nemoten vstop v prostore sodne stavbe, opravil osnovno varnostno nalogo, ki je namenjena zagotavljanju varnosti vsem zaposlenim v stavbi.

Komisija je zato ugotovila, da je pravosodni policist ob incidentu ravnal zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno.


Preberite še:


Sodniki so si pravila postavili sami

Na ministrstvu dogodek obžalujejo, ob tem pa opozarjajo, da so pravosodni policisti v sodni palači na Tavčarjevi ulici zgolj izvajalci hišnega reda, ki so ga določili predsedniki vseh treh sodišč, ki delujejo v tej stavbi.

"Ne gre torej za pravila, ki bi jih določila izvršna oblast in bi bila sodni veji vsiljena. Ob tem želimo posebej poudariti, da nam predstavniki Okrožnega sodišča v Ljubljani, predstavniki Višjega sodišča v Ljubljani, pa tudi predstavniki Vrhovnega sodišča ob različnih priložnostih sporočajo, da je bil prevzem varovanja sodne stavbe s strani pravosodne policije aprila letos pozitiven premik v smislu varnosti in ugleda sodišč in da je izvajanje tega varovanja korektno in profesionalno," so dodali.

Sodniško kladivce Foto: Thinkstock

Ne dovolijo, da se na plečih pravosodnih policistov lomijo kopja

Prav zato, kot dodajajo, ne morejo sprejeti, da se na plečih pravosodne policije lomijo kopja in notranja nesoglasja, ki smo jim bili priča tudi na sestanku predstavnikov vseh vpletenih institucij na Okrožnem sodišču v Ljubljani. "Na ministrstvu za pravosodje verjamemo, da bodo vsa tri sodišča, ki uporabljajo sodno stavbo na Tavčarjevi, v naslednjih tednih uskladila svoja pričakovanja in zahteve glede hišnega reda. Do takrat pa bodo pravosodni policisti spoštovali odredbo predsednika vrhovnega sodišča in svojo funkcijo opravljali profesionalno kot doslej, za kar pa je osnovni predpogoj seveda tudi medsebojno spoštovanje nosilcev funkcij in poklicev, ki se vsakodnevno srečujejo v sodni stavbi," so še zapisali.

Kot so dodali, so dogodek zaradi resnosti očitkov vrhovnega sodnika Jana Zobca zoper delo pravosodnih policistov obravnavali zelo resno in ustrezno ukrepali. Gre namreč za razmerje med dvema vejama oblasti, sodno in izvršilno, ki je v okviru načela delitve oblasti eno najobčutljivejših.

Zobec: Ne verjamem izsledkom takšne komisije

"Ne verjamem izsledkom takšne komisije, ki ni niti neodvisna niti nepristranska in ki me sploh ni nič vprašala," nam je dejal Zobec. Kot pravi, ne verjame, da ga policist ni prepoznal, saj že pol leta najmanj štirikrat na dan hodi tam mimo.

"Ves čas sem govoril, da sem Jan Zobec, vrhovni sodnik, mahal sem s ključem svoje sobe, vsi pravosodni policisti me dobro poznajo," pravi Zobec.  Dodaja, da je do zdaj brez težav hodil skozi stranski vhod, ne da bi ga legitimirali. "Do zdaj za vstop na sodišče nisem potreboval nobenih dokumentov," je dejal Zobec.

Zobec: Rentgen je škodljiv za zdravje

Kot še poudarja, se ne želi nekajkrat na dan izpostavljati rentgenu, zato ker je to škodljivo za zdravje. "Ne vem, zakaj bi se morali sodniki in preostali zaposleni stalno podvreči tem žarkom, ki so karcinogeni," je povedal.

Da na ministrstvu pravijo, da je bilo vse vredu, pomeni, da živimo v zelo čudni državi, ki spominja na policijsko, je še dodal Zobec.

Komentarji

45

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Ur / 22.12.2017. ob 14:05 +19 - 3

  In kaj bo zdaj jan Zobec rekel? Da so ga neupravičeno snemale varnostne kamere? Ali celo, da je nekdo naredil videomontažo? Mogoče se bo celo opravičil??? Jaz bi se.

  +19 - 3
 • Anaa / 22.12.2017. ob 14:00 +20 - 5

  Niti trenutek nisem podvomila, da bi prav. policist prekoračil svoja pooblastila. Zanj so vsi enaki. Ni izjem in zakaj bi bile, če so policisti tam zaradi varnosti. Zobec je samo javno demonstriral, kako se vedejo nekateri sodniki. Sodniki imajo vstop v sodno palačo tudi skozi službeni vhod, kjer pregledov ni. Zlobec pravi temu vhodu, vhod za služinčad. Ja, lahko ga imenujemo tudi tako, ker so tam zaposleni v službi Naroda. Če mu to ni všečno, lahko da odpoved svoji dosmrtni državni službici.

  +20 - 5
 • začuden / 22.12.2017. ob 14:04 +19 - 5

  Sprašujem se, kako je s kredibilnostjo tega sodnika, ki je dal iz gole prizadetosti svojega ega v javnost tak propagandni pamflet, ki sem ga bral prejšnji teden. Kako je s kredibilnostjo in poštenostjo šele pri drugih, če so že vrhovni sodniki taki moralni in etični pritlikavci...??? Kaj je šele s to vojsko okrajnih sodnic?

  +19 - 5
delitve: 373
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin