Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
16.39

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Natisni članek

Zakon o RTVS ESČP Jan Zobec Pravna mreža

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 16.39

5 mesecev, 4 tedne

Pravna mreža po odločitvi ESČP o RTV: Argumentacija Jana Zobca ne le zmotna, ampak skrb vzbujajoča za pravno državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35
Jan Zobec | V Pravni mreži za varstvo demokracije so prepričani, da je odločitev ESČP glede odprave začasnega zadržanja novele zakona o RTV pokazala, da je bila argumentacija skupine pravnikov s prvopodpisanim vrhovnim sodnikom Janom Zobcem (na fotografiji) zmotna. | Foto STA

V Pravni mreži za varstvo demokracije so prepričani, da je odločitev ESČP glede odprave začasnega zadržanja novele zakona o RTV pokazala, da je bila argumentacija skupine pravnikov s prvopodpisanim vrhovnim sodnikom Janom Zobcem (na fotografiji) zmotna.

Foto: STA

Iz Pravne mreže za varstvo demokracije so sporočili, da pozdravljajo odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v zvezi z novelo zakona o RTV Slovenije, katere soavtorji so bili. ESČP je sicer pritožbo, da je ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja dela novele zakona o RTVS pritožnikom odvzelo pravico do poštenega sojenja in pravico do učinkovitega pravnega sredstva, razglasilo za nedopustno. V Pravni mreži za varstvo demokracije poudarjajo, da se je argumentacija skupine pravnikov, med katerimi je bil tudi vrhovni sodnik Jan Zobec, izkazala za popolnoma zmotno, kar pa da je skrb vzbujajoče za stanje pravne države v Sloveniji.

Spomnimo. Vlagatelji pobude za ustavno presojo zakona o RTVS so bili nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič, nekdanji v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, nekdanji v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija in nekdanja namestnica predsednika nadzornega sveta RTVS Tamara Besednjak Valič.

V Pravni mreži za varstvo demokracije so se obregnili ob argumentacijo skupine pravnikov s prvopodpisanim vrhovnim sodnikom Janom Zobcem, ki je bila pod naslovom "Ko sodniki obmolknejo" objavljena 15. junija letos v reviji Pravna praksa. Kot so opozorili, se je ta argumentacija v luči odločitve ESČP izkazala za popolnoma zmotno.

Andrej Grah Whatmough, Peter Gregorčič in Tom Zalaznik
Novice ESČP pritožbo Gregorčiča razglasilo za nedopustno

Kot so v Pravni mreži za varstvo demokracije zapisali na družbenem omrežju X (nekdanji Twitter), je "ESČP ugotovilo, da so navedbe pritožnikov o kršitvi pravice do poštenega sojenja in kršitvi pravice do učinkovitega sodnega varstva očitno neutemeljene, kar je diametralno drugačna ocena od tega, da so bile flagrantno izničene."

"Takšna nepremišljena stališča pravne stroke načenjajo zaupanje v temeljne institucije pravne države: če bi jih izrekali le profesorji prava, bi bili zaskrbljeni le za prihodnost pravne države, ker pa jih izrekajo tudi vrhovni sodniki, smo zaskrbljeni tudi za njeno sedanjost," so med drugim še zapisali v Pravni mreži za varstvo demokracije.

Celotna izjava Pravne mreže za varstvo demokracije na družbenem omrežju X:

Andrej Grah Whatmough
Novice Grah Whatmough tudi drugič imenovan nezakonito
RTV Slovenija
Novice Ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje vladnega zakona o RTV Slovenija
Ne spreglejte