Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
12. 12. 2017,
14.16

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

51

Natisni članek

policija sodnik Jan Zobec

Torek, 12. 12. 2017, 14.16

6 let, 4 mesece

Vrhovni sodnik Jan Zobec: V prostorih sodišča sem doživel fizični in verbalni napad

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

51

Jan Zobec | Foto STA

Foto: STA

"V prostorih sodišča sem doživel fizični napad (pravosodnega op. a.) policista, ki me je med dvigalom in stopniščem napadel, me trdo prijel za nadlaket, me pri tem tudi verbalno poniževal in žalil ter me odvlekel proti vhodu v sodno stavbo, vse samo zato, ker nisem ponižno vstopil in se podvrgel natančnemu osebnemu pregledu, ampak sem odločno zakorakal proti dvigalu," trdi vrhovni sodnik Jan Zobec.

Zobec je v pismu, ki ga je naslovil na vrhovnega sodnika Vladimirja Balažica, nato pa ga je posredoval pravnikom Andražu Teršku, Jerneju Letnarju Černiču in Mateju Avblju, opisal napad pravosodnega policista, ki naj bi ga doživel na vrhovnem sodišču. 

Vsi trije omenjeni pravniki, ki jim je Zobec poslal pismo, so napad nanj obsodili.

"Česa takega nisem doživel niti v nedemokratičnem režimu"

"Dragi Vlado, opravičujem se, ker me danes, in do nadaljnjega, ne bo na sestanke skupine. Danes sem namreč v prostorih sodišča doživel fizični napad policista, ki me je med dvigalom in stopniščem napadel, me trdo prijel za nadlaket, me pri tem tudi verbalno poniževal in žalil ter me odvlekel proti vhodu v sodno stavbo - vse samo zato, ker nisem ponižno vstopil in se podvrgel natančnemu osebnemu pregledu, ampak sem odločno zakorakal proti dvigalu," je opisal Zobec.

"V rokah sem držal ključ svoje sobe (ki ga je zaznal detektor in zazvonil - kot zazvoni vsakokrat, ko grem skozi stranski vhod - vhod za 'služinčad', pa se za to nihče ne zmeni), jim ga ob vstopanju pokazal in povedal, kdo sem. Pa vendar se je policist pognal za menoj in me nekje med dvigalom in stopniščem dohitel ter uporabil prisilne ukrepe (policijsko nasilje v obliki odvzema prostosti)," je nadaljeval.

Od jutri sodnikom dovoljen vstop brez dodatnega preverjanja
"V zvezi z dogodkom, ki vas zanima, se, prosim, za dejansko stanje na vhodu sodišča obrnite na Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij, katere zaposleni opravljajo vlogo pravosodnih policistov. Drugače pa pojasnjujemo, da je predsednik Vrhovnega sodišča izdal odredbo, skladno s katero je vrhovnim sodnikom in sodnicam dovoljen vstop v sodno zgradbo brez dodatnega preverjanja od 13. 12.," so nam sporočili z vrhovnega sodišča.

Odgovor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij še čakamo.

"Da se vrhovnemu sodniku zgodi kaj takega, in to v prostorih Vrhovnega sodišča, je nekaj, kar vzame sapo. Ne samo, da česa podobnega nikoli v življenju, pa sem star že 63 let in imam izkušnje tudi iz prejšnjega, nedemokratičnega režima, nisem doživel; tudi nikoli ne bi niti pomisli, da je to kjerkoli mogoče, kaj šele v državi, utemeljeni na vladavini prava, v ureditvi, kjer bi moral sodnik, vrhovni še posebej, uživati vse spoštovanje - pač zato, ker je najvišja sodna avtoriteta v državi," je poudaril Zobec. 

"Ugleda in spoštovanja sploh ni"

"Tu pri nas, v ljudski republiki, kot temu fenomenu pravi BMZ, pa vrhovnega sodnika, ki pride v službo, na poti do svojega kabineta maltretira neki policaj. Govorimo o spoštovanju sodišč, o varovanju ugleda sodstva in tako dalje. Prazne marnje.

Saj ugleda in spoštovanja sploh ni - če se lahko v sodni stavbi, samo zato, ker si stopil vanjo, neki policaj (izvršilna oblast) po mili volji s prisilnimi ukrepi, konkretno z odvzemom prostosti, izživlja nad teboj, te pred vsemi mimoidočimi zijali žali, ponižuje in posega v tvojo telesno integriteto, potem nimamo več sodstva in nimamo več vrhovnih sodnikov. Kako naj varujemo ugled in dostojanstvo ter spoštovanje sodstva in sodnikov, če tega ni nič, če to ne obstaja," je še zapisal Zobec in dodal:

"Zato, dragi Vlado, me do nadaljnjega, dokler se te stvari ne uredijo (tudi tako, da se mi policist, ki je danes izvajal nad menoj nasilje, opraviči) in dokler mi ne bo treba vstopati v sodno stavbo brez strahu, kdaj me bo nek predstavnik izvršilne oblasti napadel in me poniževal, do takrat delam na domu - do takrat me zato tudi ne bo na sestanke skupine, ki jo vodiš."

"Zgrabil me je in vodil nazaj k rentgenu"

"Na glavnem vhodu, skozi katerega sva vstopila s kolegom sodnikom, te hočejo pregledati. Če se ne želite pregledati, rečejo, 'pojdite čez zadnji vhod', se pravi, da pregledi niso namenjeni varovanju, ampak imajo neko drugo ozadje, in to je po moje poniževanje pred strankami," nam je povedal Zobec. 

"Ko sem zakorakal čez to in ob tem še govoril, da sem vrhovni sodnik, saj se vsak dan srečamo, in zraven mahal s ključi svojega kaineta, sem zaslišal godrnjanje. Zraven je bila varnostnica, ki me zelo dobro pozna. Ko sem pogledal proti dvigalu, sem videl, da je eden od policistov stekel za mano. Začel je osorno kričati, me trdno zgrabil za nadlaket in me tako vodil nazaj k rentgenu," je dejal.

"Sodnikom so tako kršene človekove pravice"

"To je nekaj nezaslišenega in nedopustnega. Če doživite nekaj takega, ste povsem dotolčeni," nam je povedal in dodal, da ne pričakuje nobenih sankcij zoper pravosodnega policista, "ker je pač tak, kot so ga usmerili, naščuvali in kakršna ima navodila", od kolegov, ki so po njegovih besedah prav tako že doživeli podobne napade, pa ne pričakuje nič, ker so v enakem položaju kot on. 

"Če sodnik dan za dnem doživlja takšna ponižanja, pa tudi sicer zaradi neustreznega odnosa vodstva vrhovnega sodišča do navadnih sodnikov, kako lahko ob vsem tem ohrani občutek za človekove pravice. Ob takem odnosu, ko so ti dnevno kršene človekove pravice in ravnajo s tabo tako nespoštljivo, izgubiš občutek za človekove pravice tudi pri drugih. To se mi zdi nevarno," je sklenil.
Ne spreglejte