SiolNET. Novice Slovenija
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velikonočni ponedeljek po ljudskem običaju namenjen obiskom

0,51

termometer

velika noč pirhi
Velikonočni ponedeljek je v Sloveniji in v večini evropskih držav dela prost dan.

Dan po veliki noči, na velikonočni ponedeljek, se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. Po običaju verniki ta dan obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob prazniku Jezusovega vstajenja. Velikonočni ponedeljek je sicer podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji dela prost dan.

Kristjani verujejo v Jezusovo vstajenje, ki se ga spominjajo na veliko noč, tudi zaradi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal in jim z znamenji dokazal svojo istovetnost. Med njimi sta tudi dva učenca, ki sta ga na poti v Emavs prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila tudi drugim, kar opisuje Sveto pismo.

pasica

Velikonočni ponedeljek po ljudskem običaju namenjen obiskom

Po ljudskem običaju je ta dan namenjen obiskom. Dela prost dan številni izkoristijo tudi za izlete. Obiskom in aktivnostim na prostem naj bi bilo danes naklonjeno tudi vreme, saj se po napovedih vremenoslovcev obeta precej suh in topel dan.

Po cerkvah bodo tudi danes bogoslužja, v več slovenskih krajih pa je navada, da na ta dan v krogu družine ali širše skupnosti pripravijo tudi posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov. Ponekod pirhe tudi skrivajo in iščejo. Papež Frančišek bo opoldne na Trgu svetega Petra v Vatikanu molil z verniki in s tem sklenil letošnje praznovanje velike noči.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • ibego11 / 22.04.2019. ob 11:18 +1 0

    Danes bom obiskal vse živo,da nebom rabo doma nič kuhat

    +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin