Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2013,
16.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prisluškovanje Slovenija ZDA Joseph Mussomeli

Torek, 2. 7. 2013, 16.29

7 let, 12 mesecev

Veleposlanik Mussomeli: Zasebnih pogovorov ne komentiramo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunanje ministrstvo je zaradi poročanja medijev o prisluškovanju ameriške Agencije za nacionalno varnost na pogovor povabilo ameriškega veleposlanika.

Ameriškemu veleposlaniku v Sloveniji Josephu A. Mussomeliju so izrazili zaskrbljenost in zahtevali pojasnila.

"Slovenija od prijateljske in zavezniške države pričakuje pojasnila" Kot so potrdili na MZZ, je generalni direktor Direktorata za bilateralo na ministrstvu Marjan Cencen v pogovoru z veleposlanikom izrazil zaskrbljenost glede poročanja medijev o aktivnostih ameriške Agencije za nacionalno varnost in poudaril, da Slovenija od prijateljske in zavezniške države pričakuje pojasnila o resničnosti medijskih navedb. Na vprašanje, ali je po ocenah MZZ med državami, ki so jim ZDA prisluškovale, tudi Slovenija, niso odgovorili.

ZDA naj bi se infiltrirale v računalniška omrežja V zadnjih dneh Evropo razburjajo nova razkritja o spornem ameriškem vohunjenju. Že v soboto je nemški časnik Der Spiegel razkril, da ZDA prisluškujejo institucijam EU. NSA naj bi v prostorih predstavništva EU v Washingtonu namestila prisluškovalne naprave ter se infiltrirala v računalniško omrežje. Na enak način so se ameriški obveščevalci lotili tudi predstavništva EU pri ZN v New Yorku.

Britanski časnik Guardian pa je v ponedeljek objavil tajni dokument iz leta 2010, ki razkriva, da je Agencija za nacionalno varnost za "tarče" nadzora označila 38 veleposlaništev in misij evropskih in drugih držav. Med tarčami so se med drugim znašle Francija, Grčija in Italija, pa tudi nekatere ameriške zaveznice zunaj Evrope - Japonska, Mehika, Južna Koreja, Indija in Turčija.

Guardian je na primer objavil kodirna imena domnevnih operacij nadzora francoske in grške misije pri ZN ter italijanskega veleposlaništva v Washingtonu. Dokument navaja tudi podrobnosti o metodah sledenja komunikacijam - od prisluškovalnih naprav na elektronski komunikacijski opremi do uporabe posebnih anten.

Dokumente je medijem posredoval nekdanji pogodbeni sodelavec ameriških obveščevalnih služb Cia in NSA Edward Snowden.

Ne spreglejte