Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
7. 5. 2020,
17.50

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

3

Natisni članek

raziskava Koronavirus Valicon

Četrtek, 7. 5. 2020, 17.50

3 leta, 11 mesecev

Večina odobrava odprtje lokalov, vendar so še vedno zadržani

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

3

Odprtje teras lokalov in ponovno obiskovanje frizerjev ter drugih dejavnosti so mnogi pozdravili z odobravanjem, vendar so pri tem previdni, kaže raziskava družbe za javnomnenjske in trženjske raziskave Valicona.

Dogajanje v prestolnici v ponedeljek, 4. maja.


Z aktualnim tednom se je življenje znova začelo počasi vračati v stare tirnice. Po več tednih zaprtih vrat so se znova odprle številne terase lokalov, pa tudi frizerji, kozmetični saloni in številne druge dejavnosti. Seveda vse ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Velika večina anketirancev v raziskavi Valicona, ki tedensko preverja ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah, pozdravlja odpiranje lokalov in storitev, vendar je pri njihovi uporabi zadržana.

Koronavirus, Covid-19
Novice Samoplačniški testi na koronavirus: kaj nam sploh pove prisotnost protiteles?

Skoraj 90 odstotkov vprašanih tako odobrava odpiranje, vendar jih ima skoraj dve petini (39 odstotkov) občutek, da bodo z uporabo počakali še vsaj do prihodnjega tedna. Slaba tretjina prav tako podpira odpiranje, a ima pri tem še vedno občutek, da se stvari odpirajo brez pravega načrta, slaba petina pa je odpiranje lokalov in preostalih dejavnosti "komaj čakala".

Trije odstotki vprašanih nasprotujejo ponovnemu odpiranju lokalov in menijo, da bi lahko to povzročilo drugi val okužb z novim koronavirusom.

Raziskava Valicon 7. maj | Foto: Valicon Foto: Valicon

Manjša zaskrbljenost

Ob prvem večjem rahljanju ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa je prvič, odkar Valicon spremlja odziv prebivalcev glede novega koronavirusa, splošna zaskrbljenost padla pod 60 odstotkov in zdaj znaša 57 odstotkov.

"Trend kaže na hitrejše padanje kot v preteklih tednih, kar je verjetno odraz dogodkov zadnjega tedna, od bolj občutnega sproščanja ukrepov do objave rezultatov o okuženosti in prekuženosti z novim koronavirusom v Sloveniji," pojasnjujejo v Valiconu.

V maju število dnevnih potrjenih novih okužb noben dan ni več preseglo dvomestnega števila, umirjanje pa se je nakazovalo že v koncu aprila. Ob tem od konca aprila pada tudi število hospitaliziranih oseb in oseb v intenzivni negi.

Raziskava Valicon 7. maj | Foto: Valicon Foto: Valicon

Visok delež tistih, ki menijo, da so ukrepi prestrogi

Se je pa ob manjši zaskrbljenosti znova zvišal odstotek tistih, ki menijo, da so ukrepi za zajezitev širjenja virusa prestrogi. Takšnih je kar 39 odstotkov, medtem ko je bil pri prejšnji meritvi že pod 30.

"Povišanje tega deleža pripisujemo soočenju z uporabo nekaterih sproščenih storitev v novih razmerah, morda pa na dvig tega deleža vpliva tudi presoja rezultatov prej omenjene raziskave, ki kaže na relativno nizek delež razširitve virusa po državi," rezultate pojasnjujejo v Valiconu.

Novice Številke o covid-19: v Sloveniji umrlo precej več žensk kot moških

Najpogostejši občutek ob odpiranju lokalov in vračanju življenja v stare tirnice je bil previdnost. Tako je odgovorilo 31 odstotkov vprašanih, 21 odstotkov je ob odpiranju čutilo naklonjenost, desetina pa je občutila negotovost (osem odstotkov) ali celo strah (dva odstotka).

Raziskava Valicon 7. maj | Foto: Valicon Foto: Valicon

Vir: Raziskava #Novanormalnost, 5.-7. maj 2020, n=502; Valicon.

Metodološki podatki

Raziskava se izvaja v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. Spletni panel Jazvem.si je največji spletni panel anketirancev v Sloveniji. Rezultati so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja.
Jernej Vrtovec
Novice Vrtovec: V ponedeljek se spet odpira javni potniški promet #video
Ne spreglejte