Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 5. 2020,
10.38

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

13

Natisni članek

Zdravko Počivalšek Jernej Vrtovec zaščitna oprema javni prevoz Koronavirus

Četrtek, 7. 5. 2020, 10.38

3 leta, 11 mesecev

Vrtovec: V ponedeljek se spet odpira javni potniški promet #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

13

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je na vladni novinarski konferenci napovedal, da se v Sloveniji v ponedeljek po osmih tednih spet odpira javni potniški promet. Avtobusni in železniški potniški promet se po njegovih besedah od ponedeljka sicer še ne bo izvajal v takšnem obsegu kot pred epidemijo novega koronavirusa. Za zaščito potnikov in voznikov so v vozilih predvidene posebne fizične pregrade, prav tako je potrebno spoštovanje metra in pol varnostne razdalje.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je povedal, da je vlada sprejela odločitev, da se v ponedeljek spet odpira javni potniški promet. "Osem tednov je minilo od težke, a nujne odločitve, da se javni potniški promet ustavi. V ta ukrep smo bili prisiljeni, da se zaustavi širjenje novega koronavirusa," je pojasnil Vrtovec.

Vrtovec: V ponedeljek se spet odpira javni potniški promet. Video: Planet.


Koronavirus v šolah
Novice Znanstveniki po izbruhu koronavirusa v šoli odkrili nizko prekuženost

Vrtovec: Zdravje potnikov in voznikov mora biti na prvem mestu

Po njegovih besedah bo vlada omejitvene ukrepe tudi na tem področju sproščala postopno: "Zdravje potnikov in voznikov mora biti na prvem mestu, izvajalcem javnih prevozov pa je treba zagotoviti realne in izvedljive pogoje za opravljanje javnega prevoza. Za zdaj še nismo v takšni fazi, da bi javni prevoz lahko izvajali v takšni fazi kot pred epidemijo."

Po njegovih besedah morajo izvajalci, vozniki in potniki upoštevati navodila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb: "Za zaščito potnikov in voznikov so predvidene posebne fizične pregrade, ki bodo ljudi varovale pred morebitno okužbo. Ker vgradnja zaščitne opreme v vozila zahteva določen čas, je predvideno prehodno obdobje, ko bodo vsi potniki vstopali na avtobuse samo na zadnjih vratih, da tako ne bo prišlo do stika z voznikom," je pojasnil infrastrukturni minister.

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Na Hrvaško v drugi polovici maja najprej lastniki nepremičnin in plovil #video

Zagon letalskega potniškega prometa možen že prihodnji teden

V avtobusih, kjer še ni zagotovljena fizična ločitev voznika in potnikov, mora biti med voznikom in potnikom vedno zagotovljen najmanj meter in pol varnostne razdalje. Enako varnostno razdaljo morajo upoštevati potniki, ki morajo v vozilih nositi zaščitne maske. Pred vstopom in izstopom iz prevoznega sredstva si morajo potniki razkužiti roke, po koncu vožnje pa je treba vozilo prezračiti in razkužiti površine, s katerimi so prišli v stik potniki.

Prodaja vozovnic na avtobusih, kjer niso nameščene fizične pregrade, ne bo mogoča, je pojasnil minister. V železniškem prometu pa medtem priporoča nakup vozovnice preko avtomatov ali spleta. Ker je vprašanj v zvezi z vnovično vzpostavitvijo javnega potniškega prometa veliko, na ministrstvu vzpostavljajo posebno telefonsko številko, kjer bo mogoče dobiti vse informacije. Ta številka je 01 478 85 12, je povedal minister Vrtovec.

Na vprašanje, kdaj bi lahko v državi spet vzpostavili letalski potniški promet, je Vrtovec dejal, da ministrstvo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) pripravlja protokol ob prihodih na letališče. Minister možnega datuma ponovnega zagona letalskega potniškega prometa ni razkril, je pa dejal, da bi se to lahko zgodilo že prihodnji teden.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek: Kdor trdi, da je poročilo zavajajoče, naj to dokaže #video

Vozniki avtobusov pozivajo, naj breme izvajanja ukrepov ne pade na njihova pleča

Sindikat voznikov avtobusov Slovenije pozdravlja sprostitev javnega potniškega prometa, a hkrati opozarja, da mora infrastrukturno ministrstvo poskrbeti za izvajanje predpisanih ukrepov. Po njihovih navedbah bi bilo izjemno neokusno, neodgovorno in nevarno, da bi breme padlo izključno na pleča voznikov.

Kot so danes sporočili iz sindikata, so ukrepi za zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja korak v pravo smer, a mora infrastrukturno ministrstvo poskrbeti, da se bodo predpisani ukrepi izvajali.

Ukrepi, kot so varnostna razdalja dveh metrov ob vstopu v vozilo, uporaba razkužila in obraznih zaščitnih mask ter čiščenje vozila ne sme pasti izključno na pleča voznikov, pozivajo.

V sindikatu so kritični do dejstva, "da se ravno na področju varnosti in zdravja delavcev pri delodajalcih vse prevečkrat varčuje ter da se pri izvajanje gospodarske javne službe v cestnem potniškem prometu, z izjemo podjetij Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) in mariborskega Marproma, prepogosto zasleduje le cilj plemenitenja vloženega kapitala".

V sindikatu pričakujejo, da se bo s sproščanjem začasne prepovedi javnega prometa v Sloveniji po zgledu trgovin, lekarn, zdravstvenih domov in bolnišnic voznikom omogočilo opravljanje le njihovega dela - vožnje, in da bo za varnost in čiščenje poskrbljeno z ustreznimi zunanjimi službami, ki bodo lahko zagotovile kvalitetno izvajanje varnega in zdravega okolja.

"Prav tako pričakujemo, da se bo voznika brezpogojno ločilo od uporabnikov ter se mu zagotovilo varno in zdravo delovno okolje," so jasni v sindikatu. (STA)

Ne spreglejte