Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 11. 2013,
15.18

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

lekarne protest

Sreda, 27. 11. 2013, 15.18

4 leta, 1 mesec

Večina lekarn po Sloveniji bo v četrtek za uro protestno zaprla vrata (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lekarne po Sloveniji z izjemo enot Lekarne Ljubljana bodo v četrtek med 9. in 10. uro zaprle svoja vrata, napoveduje predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub.

Tako so se odločili zaradi nespoštovanja zakona o lekarniški dejavnosti, pri čemer opozarja zlasti na zadnji primer v Postojni, kjer odpira svojo enoto Lekarna Ljubljana.

Golub: Zadnji primer kršitev zakona je pogodba o ustanovitvi nove lekarne v Postojni Golub je opozoril, da je zadnji in najbolj grob primer kršitev zakona o lekarniški dejavnosti pogodba o ustanovitvi nove lekarne v Postojni, ki jo je z občino Postojna podpisala Lekarna Ljubljana.

Po določbah zakona je lekarniška dejavnost služba, ki jo opravljajo javni zavodi in na podlagi koncesije zasebniki, iz česar po njegovih navedbah izhaja, da je opravljanje lekarniške javne službe omejeno na ti dve statusni obliki in je sklepanje kakršnih koli drugih pogodb in dogovorov protizakonito.

Na nezakonitost pogodbe opozarjali pristojne, a ni nihče ukrepal Kot pravi, so na nezakonitost pogodbe opozarjali pristojne, a ni nihče ukrepal. Tako Lekarna Ljubljana že gradi svojo lekarno v Postojni in jo namerava odpreti prihodnji mesec. V torek so po njegovih besedah imeli o tem tudi sestanek na ministrstvu za zdravje, tam pa so jim pojasnili, da ne morejo storiti nič.

Zato so se odločili, da lekarne po Sloveniji – z izjemo poslovalnic Lekarne Ljubljana – v četrtek protestno zaprejo svoja vrata. Enako bodo storili zasebniki, tudi tisti v prestolnici, za katere je Lekarna Ljubljana neposredna konkurenca.

Pojasnil tudi, da širitev Lekarne Ljubljana v druge občine ni osamljen primer Širitev Lekarne Ljubljana v druge občine ni osamljen primer, pravi Golub, širiti se želi tudi v Litijo, kjer občinski svet pritiska na tamkajšnji javni zavod, naj odpre novo poslovalnico – od njih zahtevajo visoko najemnino – sicer bo to storila Lekarna Ljubljana. Spomnil je tudi na širitev Lekarne Ljubljana v Škofljico, Metliko in Kočevje.

Ob takšni širitvi Lekarne Ljubljana bi se, kot pravi, lahko zgodilo, da bomo imeli v letu ali dveh v Sloveniji le en javni zavod, ki bo imel monopol nad prodajo zdravil. Po njegovem mnenju bo takrat vprašanje, po kaki ceni bodo zdravila prodajali in koliko bo za zdravila plačevala javna zdravstvena blagajna.

Vsebine podpisane pogodbe sicer ne pozna Navedel je tudi, da je bilo v osnutku pogodbe med Občino Postojna in Lekarno Ljubljana zapisano, da bo občina prejela dva odstotka od zaslužka v tamkajšnji enoti Lekarne Ljubljana oziroma minimalno osem tisoč evrov. Po njegovem mnenju je to najmanj koruptivno. Vsebine podpisane pogodbe sicer ne pozna, saj je postojnska občina še ni razkrila.

Predsednico vlade Alenko Bratušek je pozval, naj ukrepa in doseže spoštovanje vseh zakonov in pravne države. Isto pismo so poslali tudi Komisiji za preprečevanje korupcije in občinam. Če jim s četrtkovim protestom ne bo uspelo, Golub napoveduje stopnjevanje pritiska že prihodnji teden s podobnimi akcijami.

V Lekarni Ljubljana napovedujejo postopke proti zbornici V Lekarni Ljubljana trdijo, da so nove poslovne enote odpirali v okviru veljavne zakonodaje, enako velja za postopke, ki so jih izvedle lokalne skupnosti. "Svoja ravnanja in odločitve bomo branili z vsemi sredstvi in proti Lekarniški zbornici Slovenije, njenemu predsedniku in organom upravljanja sprožili ustrezne postopke," napovedujejo. V Lekarni Ljubljana se sprašujejo o namenih Lekarniške zbornice Slovenije, ki je napovedala enourno protestno zaprtje lekarn, oziroma čigave interese zastopa s svojimi dejanji.

Prepričani, da Lekarniška zbornica Slovenije presega svoja zakonita pooblastila Kot pravijo, so pred odpiranjem nove poslovne enote v Postojni pridobili pravno mnenje strokovnjaka s tega področja. Lekarniška zbornica Slovenije s svojimi aktivnostmi presega svoja zakonita pooblastila oziroma ravna celo v nasprotju z veljavno zakonodajo, so prepričani v Lekarni Ljubljana.

Ne razumejo postopkov in odločitev zbornice za zaprtje lekarn, "ki izhaja iz želje po ohranitvi monopolnega položaja, preprečevanju konkurenčnosti in ščitenju interesa posameznikov".

Poudarjajo, da je glavno poslanstvo lekarn oskrba prebivalstva z zdravili Poudarjajo, da je temeljno poslanstvo oziroma pooblastilo vseh lekarn oskrba prebivalstva z zdravili, pomemben dejavnik v teh časih pa tudi odpiranje novih delovnih mest. "Trenutne odločitve Lekarniške zbornice Slovenije pa članicam nalagajo zaprtje lekarn in s tem tudi onemogočajo prebivalstvu dostop do zdravil in medicinskotehničnih pripomočkov," navajajo v Lekarni Ljubljana. Po njihovem prepričanju so "ozki politični in zasebni interesi prevladali nad poslanstvom lekarniškega poklica oziroma lekarniške dejavnosti".

Lekarna Ljubljana, kot navajajo, v skladu z zakonom in v dogovoru z lokalno skupnostjo širi lekarniško mrežo in tako bistveno pripomore k boljši oskrbi prebivalstva z zdravili in drugimi izdelki ter storitvami.

Ne spreglejte