Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 9. 2013,
15.46

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

regres koalicija

Sreda, 18. 9. 2013, 15.46

5 let, 5 mesecev

Več strank se strinja, da ni pravično vzeti regresa upokojencem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Večina prvakov strank se po pogovorih s predsednico Zdus Matejo Kožuh Novak strinja, da upokojencem z najnižjimi pokojninami ni pravično vzeti letnega dodatka.

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Mateja Kožuh Novak se je že v ponedeljek sestala s premierko Alenko Bratušek, ki se, kot je povedala predsednica Zdusa, zaveda, da regres prejemajo najrevnejši upokojenci. A zagotovila, da s proračunom za prihodnje leto vlada ne bo posegla po tem dodatku, ni dobila.

Novim davkom nasprotujejo v Državljanski listi, vendar ... Ta možnost je namreč ob pripravi proračuna vseskozi v igri, čeprav sta SD in DeSUS večkrat jasno sporočila, da temu nasprotujeta in bi bil zanje bolj pravičen ukrep krizni davek. Tako menijo tudi v Zdus. A novim davkom nasprotujejo zlasti v DL.

Vendar pa je prvak DL Gregor Virant danes pojasnil, da se je s Kožuh Novakovo pogovarjal po telefonu in da soglaša z njo, da posegi v prejemke upokojencev z najnižjimi pokojninami niso pravična rešitev. Tako se je s predsednico Zdusa na dopoldanskem sestanku strinjal tudi predsednik SD Igor Lukšič.

Možnost tega ukrepa vse manj verjetna Glede na to gre pred današnjim nadaljevanjem vladnega posveta glede proračuna za leto 2014 sklepati, da je možnost, da bi se vladna ekipa za tak ukrep vendarle odločila, manjša ali pa bi utegnila določiti nižjo mejo pokojnine, do katere bi upokojenci še prejemali letni dodatek.

Sedaj ga namreč prejemajo tisti, ki prejemajo do 622 evrov pokojnine. Izvršni odbor DeSUS je namreč v torek soglasno sklenil, da stranka ne bo podprla proračuna za leto 2014, če bo v njem predvidena ukinitev letnega dodatka.

Lukšič in Novakova delita stališča Zdusa Lukšič je danes po srečanju s Kožuh Novakovo povedal, da delijo podobna stališča. Tako v Zdus kot SD med drugim menijo, da ne smejo varčevati pri upokojencih, temveč morajo biti pri delitvi bremen krize pravični. "Menimo, da pokojnine niso samo številka in strošek, ampak so to ljudje, ki živijo," je dejal Lukšič.

V torek se je s predsednico Zdusa sestala tudi predsednica opozicijske NSi Ljudmilo Novak, ki je opozorila, da upokojenci namenijo letni dodatek za tisto, kar nujno potrebujejo, a si s pokojnino tega ne morejo kupiti. Ti upokojenci, velikokrat gre za vdove, ženske, samske ženske, so že tako na robu revščine, je na današnji novinarski konferenci poudarila Novakova. S Kožuh Novakovo sta se v torek dogovorili tudi za sodelovanje na posameznih področjih, poslanci NSi pa se bodo pogosteje sestajali s predstavniki Zdusa.

Predstavniki Zdusa se bodo v četrtek zjutraj predvidoma sestali še s poslansko skupino SLS, so za STA pojasnili v tej stranki. V minulih dneh se je sicer v sklopu srečanj predstavnikov upokojenskih društev s poslanci Kožuh Novakova sestala tudi s poslancem SDS Andrejem Šircljem.

Ne spreglejte