Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2020,
10.18

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,42

9

Natisni članek

Slovenija epidemija Koronavirus

Torek, 1. 9. 2020, 10.18

3 leta, 1 mesec

V Sloveniji 41 novih okužb, v čakalnici UKC oseba s covid-19 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,42

9

V Sloveniji so v ponedeljek ob 1.415 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili v 41 primerih. Umrl ni nihče, skupno število smrtnih primerov tako ostaja pri 133. Urgentno službo UKC Ljubljana je v noči na ponedeljek obiskala oseba, okužena z novim koronavirusom. Če ste bili takrat tam, 14 dni spremljajte svoje zdravstveno stanje, priporoča NIJZ.

Koronavirus v Rusiji
Novice Rusija sporočila, od kdaj bo na voljo cepivo proti novemu koronavirusu

Od začetka epidemije do danes smo ob 158.871 testih skupaj potrdili 2.924 primerov okužbe. Hospitaliziranih je 25 bolnikov, dva med njimi sta na intenzivni negi. Iz bolnišnice so v domačo oskrbo odpustili enega bolnika. Trenutno je aktivnih 454 primerov okužbe v Sloveniji.

Pet okužb iz tujine

Kot je na novinarski konferenci o aktualnem stanju v zvezi s koronavirusom v Sloveniji pojasnil uradni govorec Jelko Kacin, današnji podatki kažejo na to, da smo v Sloveniji precej uspešno zajezili vnos virusa iz tujine, a da precejšen del okužb ostaja med posamezniki, ki so že bili v karanteni.

Od včeraj potrjenih 41 primerov je 16 okužb lokalnega izvora, 13 neznanega. Pet potrjenih primerov je bilo uvoženih iz tujine: po en primer iz Hrvaške, Rusije, Avstrije in dva iz BiH. Za preostalih sedem potrjenih primerov pa trenutno izvajajo epidemiološko poizvedovanje. 

Okužbo na novi koronavirus so včeraj potrdili v 27 občinah. Največ, pet, so jih odkrili v Ljubljani, sledi občina Rogaška Slatina s štirimi potrjenimi okužbami. Po tri primere so zabeležili v občinah Celje in Murska Sobota. Dve novi okužbi sta bili potrjeni v občinah Maribor, Sevnica in Krško. 

Po eno okužbo so potrdili v občinah Novo mesto, Šentjur, Tržič, Lendava, Črnomelj, Brežice, Domžale, Ilirska Bistrica, Slovenska Bistrica, Vrhnika, Ankaran, Prebold, Semič, Moravske Toplice, Nazarje, Ormož, Postojna, Rače - Fram, Tabor in Turnišče. 

družina kuhinja
Novice Kako z otroki govoriti o novem koronavirusu

13 okužb med mlajšimi

Največ okužb je bilo potrjenih v starostnih skupinah od 35 do 44 let (10) in od 45 do 54 let (9). Štiri okužbe so potrjene v starostni skupini od 55 do 64 let, dve v starostni skupini 65 do 74 let in tri v starostni skupini od 75 do 84 let. 

Trinajst okužb je bilo potrjenih tudi med mlajšo populacijo, in sicer pet v starostni skupini od 25 od 34 let in tri v starostni skupini od 15 do 24 let. Štiri okužbe so bile še potrjene pri mladoletnih v starostni skupini od 5 do 14 let, en primer pa so odkrili pri otroku, mlajšem od štirih let, navaja Covid-19 sledilnik. 

Ljubljansko urgenco v noči na ponedeljek obiskala oseba s covidom-19

Urgentno službo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je v noči na ponedeljek obiskala oseba, okužena z novim koronavirusom. V čakalnici je nosila masko in vzdrževala varnostno razdaljo, a NIJZ vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili takrat v čakalnici urgentnega bloka, poziva, naj 14 dni spremljajo svoje zdravstveno stanje, piše STA.

Oseba, za katero se je kasneje izkazalo, da je okužena, je čakala v skupni čakalnici, ki združuje oddelke službe nujne medicinske pomoči ter internistične prve pomoči in kirurške prve pomoči Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Verjetnost za okužbo majhna

Naslednja dva tedna naj zato svoje zdravstveno stanje opazujejo vsi bolniki in njihovi spremljevalci, ki so bili od nedelje od 23. ure do ponedeljka do 5. ure zjutraj v čakalnici urgentnega bloka. V primeru znakov akutne okužbe dihal, kot so nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah, naj najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika. Pri tem naj zdravniku povedo, da so v omenjenem obdobju obiskali ljubljansko urgenco, piše STA.

Na NIJZ so ob tem še pojasnili, da je verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci okužili, majhna, saj je za prenos bolezni potreben tesnejši stik kot na 1,5 metra.

"Za preprečevanje širjenja okužb dihal svetujemo upoštevanje preventivnih ukrepov, še posebej je pomembna uporaba mask v vseh zdravstvenih inštitucijah," so še dodali, še piše STA.

Ne spreglejte