Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2013,
18.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Romi

Petek, 24. 5. 2013, 18.40

8 let

Varuh proti morebitni prisilni odselitvi Romov iz Dobruške vasi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Varuh človekovih pravic je opozoril, da morebitna prisilna izselitev pripadnikov romske skupnosti iz Dobruške vasi v občini Škocjan ni dopustna.

Pri varuhu so se tako med drugim odzvali na poročila, da naj bi zaradi projekta komunalnega opremljanja poslovne cone v tej občini rušili domove tam bivajočih Romov.

Pri varuhu so v sporočilu za javnost zapisali, da so prejeli nekaj pobud, iz katerih je mogoče razbrati zaskrbljenost zaradi neuradnih načrtov občine Škocjan v zvezi z zemljišči romskega naselja v Dobruški vasi. "Pobudniki so prestrašeni spričo groženj o preselitvi in o vaških stražah, ki naj bi bile (tudi z nasiljem) pripravljene pospremiti skorajšnjo prisilno izselitev prebivalcev romskega naselja Dobruška vas," so navedli pri varuhu.

"Kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin" Ob tem so opozorili, da bi prisilna izselitev pripadnikov romske skupnosti iz njihovih, četudi nelegalnih, bivališč, pomeni kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Pri tem so navedli ustavno določbo, da si lahko posameznik prosto izbere kraj bivanja, poleg tega pa, da Nacionalni program ukrepov za Rome 2010-2015 občinam nalaga pravno in komunalno ureditev obstoječih naselij in ne predvideva možnosti, da bi problematiko nelegalnih romskih naselij reševali z izselitvijo prebivalcev.

Po mnenju varuha bi bila izselitev pripadnikov romske skupnosti dopustna, če bi se prizadeti s tem strinjali. "Pri tem je pomembno, da bi bila njihova morebitna privolitev podana prostovoljno in na podlagi celovite informacije o postopku, terminskih okvirih ter pravnih posledicah preselitve. Morebitna preselitev bi morala biti izvedena zakonito in v skladu z najvišjimi standardi mednarodnih organizacij s področja človekovih pravic," so poudarili pri varuhu.

Varuh je tako županu občine Škocjan Jožetu Kaplerju predlagal, da nemudoma stopi v stik s prebivalci romskega naselja Dobruška vas ter jim pojasni načrte občine v zvezi z ureditvijo romskega naselja.

Zaostrovanje razmer med prebivalci romskega naselja in okoliškim prebivalstvom V zvezi z Dobruško vasjo je sicer v zadnjem času prišlo do zaostrovanja razmer med prebivalci romskega naselja in okoliškim prebivalstvom. Da bi se nastala situacija čim prej rešila, bosta državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade Tamara Vonta in vodja službe za narodnosti na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo Stane Baluh naslednji petek obiskala župana Škocjana in Dobruško vas.

V četrtek pa je Žurnal24 poročal, da je država občini odobrila 2,8 milijona evrov vreden projekt komunalnega opremljanja poslovne cone, zaradi česar naj bi rušili domove tam bivajočih Romov. Kapler je to zanikal, a naj bi občinski dokument kazal drugače.

Ne spreglejte