Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2011,
13.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Pahor Brdo pri Kranju

Petek, 3. 6. 2011, 13.23

7 let, 12 mesecev

Van Rompuy: Pokojninska reforma bo na vrsti slej ko prej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tudi v primeru padca pokojninske reforme na referendumu bo reforma slej ko prej na dnevnem redu, je poudaril predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Slovenija se je namreč po njegovih besedah skupaj z 22 članicami EU v okviru pakta za evro plus močno zavezala k prilagoditvi pokojninskega sistema za zagotovitev vzdržnosti socialnega sistema in javnih financ. "Te reforme niso namenjene rušenju obstoječih socialnih sistemov" Van Rompuy je po srečanju s premierom Borutom Pahorjem in nekaterimi najvidnejšimi ministri zatrdil, da reforme, kot so pokojninska, niso namenjene rušenju obstoječih socialnih sistemov, temveč njihovemu ohranjanju ter zagotavljanju vzdržnosti socialne države in javnih financ. "Takšne odločitve so sprva težke, a nujne" Pri tem je spomnil, da se mnoge članice EU v luči demografskih gibanj, razmer na trgu dela in javnofinančnih razmer odločajo za dvig starostne meje za upokojitev na 65 let ali več. Takšne odločitve so sprva težke, a nujne. Ohranjanje obstoječega stanja v pokojninskih sistemih po njegovem prepričanju ni ena od možnosti v luči staranja prebivalstva.

"Potrebujemo reforme," je zatrdil in ob tem pojasnil, da bodo morale države v nasprotnem primeru dvigovati davke, ostro zarezati v javno porabo ali pa še naprej kopičiti javni dolg, vse to pa bo imelo negativne posledice za gospodarsko rast in zaposlovanje. Dlje kot se bo odlašalo, težje bo izvesti potrebne reforme in hujše bodo takojšnje posledice za prebivalstvo, je opozoril.

Van Rompuy: Razmer v Sloveniji ni moč primerjati z Grčijo in Portugalsko Eden najvidnejših politikov v EU je zatrdil, da gospodarskih in javnofinančnih razmer v Sloveniji ni moč primerjati s situacijo v državah, kot sta Grčija in Portugalska, a Slovenija se je v okviru pakta za evro plus zavezala k drznim reformam, zato da bi zagotovila vzdržen gospodarski razvoj.

"Ljudje bodo na dolgi rok takšno početje cenili" Zaveda se, da je izvajanje reform zelo težka naloga, saj so te povezane s socialnimi trenji, družbeno polarizacijo in politizacijo, vendar pa se vlade po Evropi zanje odločajo, ker izpolnjujejo svojo dolžnost in delajo dolgoročno in v skupno dobro. Zato van Rompuy spodbuja vse vlade, ki zberejo pogum za izvedbo reform, in ocenjuje, da bodo ljudje na dolgi rok takšno početje cenili.

Ob tem je opozoril, da Slovenija s svojimi reformami prispeva k stabilnosti celotnega območja evra, saj je za stabilnost skupne valute pomembna prav vsaka članica. Slovenija z reformnimi ukrepi tako ne izpolnjuje zgolj domačih ciljev, ampak prispeva tudi k skupnim evropskim.

Van Rompuy: Slovenija - vzor za nove članice EU Van Rompuy je spomnil na izjemen napredek Slovenije v zadnjih 20 letih. Kot je povedal, se je Slovenija tudi pred dvema desetletjema zavezala k zalo ambicioznim ciljem, ki so jih tedaj mnogi označevali za neuresničljive. A Slovenija jih je po njegovih besedah uresničila in postala vzor za nove članice EU. Kot je nadaljeval, je bilo to možno, ker je slovenski narod pokazal enotnost in odločnost. "Prepričan sem, da lahko to storite znova," je sporočil Slovencem.

Pahor negotov glede posledic, ki bi jih povzročil padec reforme Pahor je medtem znova izrazil negotovost pred odzivom finančnih trgov na morebitni padec pokojninske reforme na nedeljskem referendumu in zagotovil, da bo storil vse, da bodo posledice tega čim manj težke za Slovenijo.

"Vlada si bo do zadnjega trenutka prizadevala za uspeh reforme" Vlada si bo po njegovih besedah do zadnjega trenutka prizadevala za uspeh reforme, ni pa nobenih zagotovil, da bo tokratni referendum zadnji na temo pokojninske reforme ali kakšne druge pomembne strukturne reforme. To pa po njegovih besedah postavlja pod vprašaj zaveze, ki jih je Slovenija sprejela v okviru krepitve gospodarskega in javnofinančnega upravljanja v EU.

Tokratni obisk je bil že četrti kratki postanek Van Rompuya v Sloveniji, to pa je po njegovih besedah dokaz pomembnosti Slovenije za Evropsko unijo in območje evra.

Ne spreglejte