Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 5. 2018,
19.48

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

identiteta

Ponedeljek, 14. 5. 2018, 19.48

5 let, 11 mesecev

Vam vaše ime ni všeč? Spremenite ga lahko že za 55 evrov. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

V Sloveniji je lani svoje ime spremenilo 320 ljudi. Sprememba imena je pri nas precej preprosta, za to pa boste odšteli le 55 evrov. Veliko bolj pomembno pa je, kako bo vaše novo ime sprejela okolica. 

Novinarka: Kaja Flisar/Video: Planet TV


Delna sprememba identitete je lahko sprememba imena in priimka. To je prva in najbolj prepoznavna informacija, ki jo zunanji svet prejme o nas. Ime nas definira in z njim se predstavljamo. Najpogostejši razlog za spremembo osebnega imena je še vedno sklenitev zakonske zveze oziroma njena razveza, se pa za spremembo imena odločajo tudi posamezniki, ki s svojim imenom niso zadovoljni, ga želijo skrajšati ali pa se za drugo ime odločajo tudi na osnovi numerologije. Novinarka Planet TV Kaja Flisar je preverila, kakšen je postopek spremembe imena, koliko stane in katere znane Slovenke so si ga spremenile.

Pod pravim imenom je ne pozna nihče 

Lady Gaga je na svet prijokala kot Stefani Joanne Angelina Germanotta. Ime Gaga naj bi se je prijelo, ker je producenta njen glas spominjal na eno najprepoznavnejših pesmi Queenov. Pevka je Gago hitro posvojila in kmalu za tem se je njena kariera povzpela v višave. V želji, da bi zasloveli ali postali prepoznavnejši, si hollywoodski zvezdniki namesto svojih omislijo bolj glamurozna, odmevnejša imena. 

Preprost postopek spremembe imena

V Sloveniji si je lani svoje ime spremenilo 320 ljudi. Leta 2010 s svojim imenom ni bilo zadovoljnih kar 959 posameznikov.  Pri nas je postopek spremembe imena preprost. "Državljan gre na upravno enoto, vlogo lahko vloži tudi prek portala e-uprava, navede samo kakšno ime, priimek ali pa celotno osebno ime želi, priloži potrdilo o nekaznovanosti in potrdilo iz kazenske evidence," je pojasnila Alenka Colja, vodja Sektorja za registracijo prebivalstva in javne listine. "Naši državljani, ki prebivajo v tujini, se včasih odločajo, da bodo priimek prilagodili izgovarjavi oziroma zapisu tega priimka v tujini, obratno tujci v Sloveniji," je dodala Coljeva. 

Novo ime za 55 evrov

Seznama prepovedanih imen v Sloveniji nimamo, je pa pri poimenovanju kljub temu treba upoštevati nekatere kriterije. Ne dovolijo osebnih imen, ki bi bila neskladna z moralo, javno varnostjo ali pa bi posegala v pravice in svoboščine drugih posameznikov. Strošek spremembe znaša slabih 55 evrov, temu pa je treba prišteti še stroške zamenjave vseh osebnih dokumentov. 

Znani Slovenci, ki so spremenili ime

Med znanimi Slovenci, ki so spremenili ime, je tudi Tanja Adamič. Ne veste, o kom govorimo? To je bila včasih radijska voditeljica Tanja Taya Damjan. Imena se je tako navadila, da ga je pred poroko dodala svojemu rojstnemu. Za spremembo se je odločila predvsem zaradi takratne glasbene kariere. Modna oblikovalka Anna Tia Paynich ime spremeni vsakih nekaj let, Editta Nardin je svoj priimek zaradi modne znamke spremenila v Zelolepo, Barbari Jermann in Drnač pa sta zaradi numeroloških razlogov postali Barbri.

V studiu oddaje Dan je bila gostja tudi strokovnjakinja s področja numerologije in trenerka NLP Emily Enveritas. Odgovorila je na vprašanja, ali sprememba imena in priimka pomeni tudi spremembo našega življenja in identitete, kako pogosto in zakaj si ljudje spreminjajo imena in kako števila vplivajo na naše življenje. 

Ne spreglejte