Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 8. 2020,
10.55

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,39

14

Natisni članek

NIJZ Jelko Kacin Koronavirus

Sreda, 26. 8. 2020, 10.55

3 leta, 7 mesecev

Kaj je novega o koronavirusu v Sloveniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,39

14

V Sloveniji smo v torek okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 36 ljudeh. Dobra novica je, da je bila tretjina od teh že od prej v karanteni. Glede na podatke za zdaj sicer še ne moremo govoriti, da se stanje s širjenjem okužb v Sloveniji umirja. 

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager je povedala, da število primerov po svetu še vedno narašča in je že doseglo 23 milijonov potrjenih okuženih. Število okuženih narašča tudi v Evropi in Sloveniji. Glede na podatke zadnjih dni v Sloveniji še ne moremo govoriti o umiritvi širjenja novih okužb. 

Tretjina okužb pri posameznikih, ki so že bili v karanteni

Kot je dejala, imamo v Sloveniji izjemno visoko število testov, kar nas uvršča v vrh evropskih držav. Od 36 primerov, ki so jih potrdili v zadnjem dnevu, je 12 bolnikov že bilo v karanteni. Sedem primerov je bilo uvoženih iz tujine (po dva iz Hrvaške in Nemčije, po en iz Francije, Kosova in Makedonije). Nekaj primerov je bilo potrjenih v skupkih, vezanih na vnos iz Hrvaške in Italije. Pri šestih primerih je šlo za lokalni prenos, pri devetih je šlo za neznani prenos, pri preostalih pa je epidemiološko poizvedovanje še v teku. Potrjeni primeri med zdravstvenimi delavci ne naraščajo drastično.

2313 | Foto:

Velik del predstavljajo uvoženi primeri

V poletnem času smo v Sloveniji beležili bistveno več okuženih v starostni skupini od 15 do 35 let. V zadnjem času uvoženi primeri predstavljajo velik odstotek vseh okuženih. Največ jih je iz Hrvaške, BiH, Srbije in Kosova.

Porast obolelih v karanteni

V zadnjem času epidemiologi zaznavajo tudi izjemno visok porast tistih, ki so že v karanteni in potem zbolijo. To je ukrep, ki nam omogoča, da obvladujemo širjenje bolezni. Ob tem je govornica pojasnila tudi, kaj pomeni izolacija in kaj karantena. "Izolacija je osamitev okužene osebe. Karantena pa preventivni ukrep za zdrave osebe, določena v Zakonu o nalezljivih boleznih. Proti izreku karantene ni pritožbe. Odredi jo ministrstvo za zdravje na predlog NIJZ." V Sloveniji za zdaj sicer še niso zaznali primera ponovne okužbe, je povedala Nuška Čakš Jager.

"Cilj nas vseh je, da v šolsko leto vstopimo zdravi in da zdravi ostanemo"

"Od začetka novega šolskega leta nas loči manj kot teden dni. Cilj nas vseh je, da v šolsko leto vstopimo zdravi in da zdravi tudi ostanemo. Vse naše moči so zato trenutno usmerjene v pravočasno odkrivanje na novo okuženih in v preprečevanje vnosa in širjenja okužb med učenci in dijaki, pa tudi oziroma zlasti med učitelji in preostalimi zaposlenimi v šoli," je dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Učence in starše pozval, naj spremljajo svoje zdravstveno stanje

Kacin je zato vse učence, dijake in njihove starše pozval, da kar se da pozorno spremljajo svoje zdravstveno stanje in zdravstveno stanje svojih otrok ter da so pozorni in odzivni na morebitne znake okužb. Ob sumu na okužbo naj nemudoma obvestijo svojega zdravnika, učitelja in ravnatelja, da se lahko ta pravočasno odzove in prilagodi organizacijo dela v primeru morebitne okužbe. "Le z odgovornim ravnanjem vsakega od nas bomo lahko preprečili vnos in širjenje okužb znotraj in zunaj šolskih klopi," je dodal. Iz teh razlogov zdravstvena inšpekcija v teh dneh prioritetno nadzira tudi izvajanje karantenskih odločb, še zlasti mlajših državljanov.

Po besedah Kacina se bo danes popoldne na Brdu pri Kranju z aktualnim epidemiološkim stanjem seznanila tudi vlada, ki bo nadaljevala prejšnji teden prekinjeno razpravo o pripravah institucij na pričakovani jesenski val širjenja bolezni covid-19. 

"Današnji podatki o številu okuženih v Sloveniji govorijo, da je bilo včeraj opravljenih kar 1.439 testov in potrjenih 36 novih primerov. Po do zdaj znanih podatkih NIJZ je bilo med na novo okuženimi le sedem primerov povezanih z uvozom iz tujine, kar je zagotovo spodbuden podatek," je dejal. Spodbudno je tudi, da je bila tretjina vseh današnjih okužb potrjena pri posameznikih, ki jim je bila že pred tem odrejena karantena. To vzbuja optimizem, saj znižuje možnost širjenja, kar je tudi namen karantene, je še povedal Kacin. 

V torek okužbo potrdili pri 37 ljudeh

V Sloveniji so v torek opravili 1.439 testov na novi koronavirus in potrdili 36 novih okužb. Na zdravljenju v bolnišnicah je 20 bolnikov, od tega nihče na intenzivni negi. 

koronavirus, koronavirus splošno
Novice V torek potrdili 36 novih okužb z novim koronavirusom #video

 

Ne spreglejte