Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2011,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

smrt ZOO

Sreda, 31. 8. 2011, 17.19

8 let

V Živalskem vrtu Ljubljana poginil žirafec Maks

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Živalskem vrtu Ljubljana je ob 10. uri zaradi prebavnih težav poginil žirafec Maks, so sporočili iz živalskega vrta in dodali, da so ostale žirafe videti klinično zdrave.

Ob kontroli hrane in oskrbe še niso mogli ugotoviti vzroka napihnjenosti, ob dogodku pa opozarjajo vse obiskovalce, naj ne hranijo živali.

Akutna napihnjenost predželodca V torek dopoldne je osebje živalskega vrta opazilo, da se je pri Maksu pojavila akutna napihnjenost predželodca, kljub temu, da se je obnašal in jedel normalno, so sporočili iz živalskega vrta. Po dvanajsti uri so Maksa ločili od ostalih žiraf in ga namestili v notranji prostor ter pričeli s terapijo. Maks je dobil zdravila za spodbujanje delovanja prebavil in proti prebavnim krčem, uvedli pa so tudi stalno opazovanje.

Ko je v torek zvečer veterinar še zadnjič pregledal Maksa, se je njegovo stanje že izboljšalo, ponoči se je začel hraniti s ponujenim listjem, pil vodo, zaradi česar so upali, da je najhuje mimo. Ob 9. uri pa se je Maksovo stanje nenadoma poslabšalo. "Kljub urgentnemu postopku praznjenja plinov iz vampa, Maksu ni bilo več pomoči, saj je bil že v šoku. Prišlo je do zastoja srca in kljub takojšnjemu oživljanju, je na veliko žalost zaposlenih, poginil," so zapisali v sporočilu za javnost.

Maks se je skotil 7. maja 2007 v Živalskem vrtu Olomouc na Češkem, v Ljubljano pa prišel kot eden od treh "visokih gostov" 30. septembra 2008. Do prvega zapleta v petčlanski čredi ljubljanskih žiraf je prišlo spomladi, ko si je prav Maks odlomil del spodnje čeljusti. Čeprav je vsaka narkoza in že krajša prekinitev prehranjevanja za žirafe lahko usodna, je Maks operacijo uspešno prestal in popolnoma okreval, so pojasnili.

Gre za zelo občutljive živali Žirafe so po navedbah živalskega vrta zelo občutljive živali in največkrat jim v primeru napenjanja in prisotnosti plinov v predželodcih ni več pomoči. "Čeprav dvomimo, bi eden od vzrokov zakisanja vampa lahko bil tudi hranjenje s kruhom ali drugo neprimerno prehrano s strani obiskovalcev," so dodali. Opozorili so, da je hranjenje živali s kruhom in slanimi prigrizki, sladkarijami in sendviči za živali zelo škodljivo. Pojasnili so, da en košček res ne povzroči pogina, vendar pa živalski vrt dnevno obišče med 2000 in 3000 obiskovalcev.

Za določitev vzroka bodo sicer potrebne nadaljnje preiskave. Na analizo so že poslali vzorce sena in briketov. Prav tako bodo opravili post-anatomske preiskave in analize, za katere upajo, da bodo pokazale vzrok pogina. Dodali so, da v zadnjem času ni bilo sprememb v prehrani ali oskrbi, v menjavi osebja ali dobaviteljev prehrane, pa tudi nobenih nepravilnosti niso opazili.

Ne spreglejte