Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2023,
15.39

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

Natisni članek

Zemlja onesnaženje svinec Črna na Koroškem

Sreda, 30. 8. 2023, 15.39

8 mesecev

Slabe novice iz zgornje Mežiške doline #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

Po obsežnih poplavah je analiza 11 vzorcev naplavin, ki so jih med Dravogradom in Črno na Koroškem odvzeli 12. avgusta, pokazala, da so v tleh v zgornji Mežiški dolini presežne vrednosti svinca, cinka in kadmija, je dejala Janja Turšič z Agencije za okolje, poroča mmc rtvslo. Analize so sicer opravili tudi v drugič porečjih, ki so bila poplavljena, a rezultati še niso znani.

Občan Prevalj je na družbenem omrežju Facebook že pred tem objavil rezultate analize tal po odstranitvi mulja z območja na naslovu Ob Meži, ki jih je sam naročil pri podjetju Envit. Iz objavljenega dokumenta je razvidno, da so v vseh poslanih vzorcih močno presežene kritične vrednosti svinca in cinka, kot jih določa področna uredba, medtem ko vsebnosti kadmija presegajo t. i. opozorilno vrednost.

Uradni podatki potrdili analizo, ki jo je naročil občan 

Objava je, sodeč po odzivih na družbenem omrežju, številne močno razburila. Župan Občine Prevalje Matic Tasič je glede dogajanja danes dejal, da čakajo še na uradne podatke in nadaljnja navodila stroke, kaj narediti z zemljino in na kakšen način. "To smo pričakovali, hočemo imeti še uradne podatke, na podlagi teh podatkov bomo reagirali," je dejal.

Odsek za znanosti o okolju na Inštitutu Jožef Stefan je v okviru ekološkega laboratorija civilne zaščite izvedel vzorčenje mulja in naplavin, ki jih je reka Meža pustila po Mežiški dolini, še poroča spletni portal mmc rtvslo.

"Vzorčenje je potekalo 12. avgusta. Kolegi so šli na teren skupaj z Arsom, ocenili so stanje in zbrali točke. Šlo je za naplavine in kupe že očiščenega oziroma umaknjenega mulja in naplavin. Vzorčili smo od Dravograda gorvodno vse do Črne na Koroškem. Vsega skupaj je bilo 11 vzorcev naplavin, v njih smo določili celotne koncentracije potencialno strupenih elementov," je na novinarski konferenci pojasnila Tea Zuliani z Inštituta Jožef Stefan.

Opozorila je na elemente, ki so pomembni za Mežiško dolino – cink, kadmij in svinec. "Vemo, da je Mežiška dolina zaradi rudarjenja in drugih dejavnosti obremenjena s temi elementi," je še povedala in opozorila, da so izmerjene vrednosti vseh elementov na vseh vzorčnih mestih presegle še vzdržno mejo. Dodala je, da so rezultati sicer pričakovani, "ker poznamo zgodovino Mežiške doline in kaj se vse v njej dogaja", še pišejo.

NIJZ: Rezultati niso presenečenje

"Ti rezultati niso presenečenje," je dejal tudi strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen. Pred več kot 20 leti so namreč opravili raziskavo o vplivu okolja na zdravje prebivalstva, v kateri so ugotovili, da je vpliv znaten. Še posebej pri majhnih otrocih, ki so zelo občutljivi, saj se njihov organizem še razvija. Takrat so presežne vrednosti svinca našli pri skoraj 80 odstotkih otrok, ki so sodelovali v raziskavi.

Že takrat so sprožili aktivnosti za odziv družbe in program sanacije zgornje Mežiške doline, ki posega tako na področje zmanjševanja izpostavljenosti prebivalstva kot tudi na področje zmanjševanja vnosa svinca v telo. V 15 letih trajanja programa so dosegli bistveno izboljšanje.

Na NIJZ si prizadevajo, da bi tak program nadaljevali v okviru sanacije po poplavah. Takoj po poplavah so prebivalce opozorili, kako pomembno je, da si zaščitijo roke in si jih po opravljenem delu umijejo. Večji problem kot zaužitje svinca, ki ga telo v večji meri prebavi in izloči, je prašenje, ki ga ljudje vdihavajo, zato so prebivalcem svetovali mokrenje površin in zapiranje oken.

"Ne šarite po mulju"

Navodila za samozaščitno obnašanje, da ne bi prišlo do pretiranega vnosa svinca v telo, so zbrali na spletni strani NIJZ, nanašajo pa se tako na prehrano, osebno higieno in čiščenje prostorov. Eržen opozarja tudi, naj se ljudje ne zadržujejo ob reki in "šarijo" po mulju, še posebej to velja za majhne otroke. Posledice za zdravje se pokažejo ob dolgotrajni izpostavljenosti povečanemu vnosu težkih kovin, je izpostavil.

Glede pridelkov je Eržen povzel stališče kmetijskega inštituta, naj se vsi tisti pridelki, ki so bili poplavljeni, zavržejo.

Tudi direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tanja Bolte je zagotovila, da aktivnosti glede novega programa ukrepov za izvedbo sanacije v zgornji Mežiški dolini že potekajo. Verjetno bodo morali program izvajati tudi dolvodno oziroma vanj poleg Mežice, Črne na Koroškem in Žerjava vključiti še ostale občine. Ko bodo območje očistili, bodo naredili analizo stanja in pripravili ukrepe, je napovedala.

Vzorčenje sedimenta, mulja in tal so sicer izvedli tudi v drugih porečjih, kjer je prišlo do poplavljanja, ob Kamniški Bistrici, Sori, Gradaščici, Savi, Krki, Muri, Dravi in Savinji. Rezultate pričakujejo prihodnji teden, je napovedala Turšič.

V Mežici razburjajo razkrita zakopana ohišja akumulatorjev

Da je Meža s tem, ko je poplavila, odkrila tudi plastična ohišja akumulatorjev, je pojasnila glavna inšpektorica inšpektorata za okolje in energijo Mirana Omerzu.

Okoljski inšpektorji so zato uvedli postopek v podjetju Tab, kjer so pojasnili, da gre za akumulatorska ohišja, ki so bila v proizvodnji okoli leta 1980 za tujega naročnika, ker kakovostno niso bila ustrezna, pa so jih zavrgli. Po zaključku ugotovitvenega postopka bodo sprejeli ukrepe v okviru veljavne zakonodaje, je še dodala.

Gasilci
Novice Prevaljski gasilci slabe volje: Tako ne moremo več delovati
Poplave. Ujma. Karitas.
Novice Ljudje v stiski se morajo zavedati, da smo tu za njih
Koroška
Novice Županja Črne: Obrazci so prezahtevni. Imajo toliko strani, da jih ne utegneš prebrati.
Ne spreglejte