SiolNET. Novice Slovenija
4,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ZDA prijeli Slovenca; nekdanjemu drsalcu grozi 30 let zapora zaradi bančne prevare in kraje identitete

4,62

termometer

Umetnostno drsanje
Foto: Reuters

V Združenih državah Amerike so v ponedeljek aretirali 48-letnega nekdanjega olimpijskega umetnostnega drsalca iz Slovenije Luko Klasinca in ga obtožili bančnih prevar v zvezi s posojili podjetjem med pandemijo covid-19. Zvezna tožilka na Manhattnu Audrey Strauss trdi, da je skušal s ponarejenimi dokumenti priti do več kot 1,5 milijona ameriških dolarjev pomoči.

Zvezno tožilstvo je Luko Klasinca obtožilo bančne prevare in kraje identitete, ker naj bi skušal nezakonito pridobiti ameriška proračunska sredstva za svoje podjetje, ki po svetu organizira razvedrilne prireditve, povezane z aktivnostmi na ledu. Za bančno prevaro je v Združenih državah Amerike najvišja zagrožena kazen 30 let zapora.

"V času, ko so majhna ameriška podjetja trpela zaradi pandemije covid-19, je Klasinc skušal priti do denarja s prevaro. Njegove načrte smo zaustavili in zdaj bo odgovarjal za svoje domnevne predrzne laži," je sporočila tožilka Audrey Strauss.

Tožilstvo trdi, da je Klasinc dobil skoraj 1,6 milijona dolarjev pomoči za svoje podjetje, kar je nato nakazoval v Mehiko, Indijo in na Kitajsko.

Sumljiv že lanskega septembra

Klasinčeve račune so zamrznili že septembra lani, ko so se njegove transakcije banki zazdele sumljive. Klasinc je potem pisal banki, naj mu račune ponovno odpre, ker je le opravljal plačila poslovnim partnerjem in dobaviteljem opreme.

"Posojila, ki jih je med pandemijo dajala uprava za drobno gospodarstvo, so bila namenjena pomoči podjetjem zaradi pandemije. Vedno znova pa vidimo primere zlorabe tega programa. Preiskali bomo vse in tisti, ki so program zlorabljali za osebno korist, bodo odgovarjali," je po aretaciji Klasinca izjavil vodja ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) v New Yorku William Sweeney mlajši.

Luka Klasinc je bil član slovenske olimpijske reprezentance leta 1992 v francoskem Albertvillu, kjer je zasedel 26. mesto v umetnostnem drsanju.

Obtožni predlog navaja, da je Klasinčevo podjetje BOB77 okrog leta 2019 odprlo tri poslovne bančne račune z mednarodno finančno ustanovo, ki je navedena le kot "Bank-1". Med julijem in septembrom 2020 je na tri račune od zvezne uprave za drobno gospodarstvo prišlo 11 posojil v skupni vrednosti 1.595.800 ameriških dolarjev. Šlo je za posojila, ki jih je zvezna vlada namenila majhnim podjetjem za preživetje v času krize zaradi pandemije covid-19. Ta posojila so bila v večini primerov nepovratna.

Ponarejal dokumente, v banki prepričeval uradnike

V istem obdobju je nato sledilo več nakazil sredstev z računov mednarodnim prejemnikom. Neimenovana banka je posumila na prevaro in je zamrznila vse tri račune BOB77 in Klasinca povprašala o aktivnostih. Klasinc naj bi nato poslal ponarejeno pismo ameriške uprave za drobno gospodarstvo in s tem skušal prepričati banko, da račune odmrzne, trdi tožilstvo.

Klasinc je 31. maja preko Istanbula osebno prišel v Združene države Amerike in se trikrat oglasil v Bank-1, kjer je uradnike skušal prepričati, da je šlo za investicije, ki niso povezane s posojili. Uradniki Bank-1 so ga prijavili FBI, ki ga je aretiral, preden se je vkrcal na letalo proti Istanbulu z letališča Newark v New Jerseyju.

Omenjena banka je ameriški upravi za drobno gospodarstvo že vrnila 848 tisoč dolarjev, ki so ostali na treh blokiranih Klasinčevih računih.

Klasinc se v torek na zveznem sodišču na Manhattnu ni izrekel o krivdi ali nedolžnosti. Njegova odvetnica iz društva za pravno pomoč Federal Defenders of NYC obtožb ni komentirala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin