Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2013,
16.38

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Idrija radon

Petek, 11. 10. 2013, 16.38

5 let

V vrtcih v Idriji in Črnem vrhu znova presežene vrednosti radona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V stavbi vrtca na Prelovčevi v Idriji so ponovno namerili previsoke vrednosti radioaktivnega plina radona.

Še bistveno višje vrednosti so namerili v igralnici vrtca v Črnem vrhu nad Idrijo, kjer so že začeli prezračevati prostore. Zimske meritve so pokazale povišane vrednosti v idrijski enoti vrtca in zelo povišane v črnovrški. Po izvedenih ukrepih se je stanje v idrijski enoti že izboljšalo, je povedala ravnateljica vrtca v Idriji, pod katero spada tudi enota v Črnem vrhu, Damijana Velikonja.

Takoj po merjenjih vrednosti radona v začetku leta je pristojni inšpektor Tomaž Šutej z Uprave RS za varstvo pred sevanji odredil ukrepe - predvsem dobro zračenje prostorov. Merjenja, opravljena septembra, v enoti idrijskega vrtca na Prelovčevi so pokazala koncentracijo pod mejnimi vrednostmi, ki jih narekuje zakonodaja.

Velikonja: Sanacija je bila uspešna Stavbo idrijske enote vrtca so pred leti že sanirali zaradi visokih vrednosti radona. Velikonja je povedala, da je bila sanacija uspešna. Tudi redno zračenje in ponovna vzpostavitev ventilacijskega sistema je že znižala v letošnjem letu izmerjene koncentracije pod še sprejemljive meje. V prihodnje bodo izvajali redne meritve, zato so si pri Inštitutu Jožef Štefan že izposodili dve merilni napravi.

V Črnem vrhu vzroka za izmerjene močno prekoračene koncentracije radona niso še našli. Strokovnjaki po besedah Velikonje predvidevajo, da je razlog lega kraja. Črni vrh se nahaja na kraškem terenu, kjer se v podzemlju zadržujejo večje koncentracije radona. Sedaj jih v stavbi poskušajo znižati predvsem z rednim zračenjem, že prihodnje leto pa se bodo preselili v nov vrtec, kjer naj teh težav ne bi več imeli.

Težava bo ostala na črnovrški osnovni šoli, kjer vrtec sedaj gostuje, zato bodo morali iskati skupno rešitev. V teh dneh bodo merjenje v stavbi ponovili, a jih bodo tokrat opravljali dalj časa in v več prostorih. Če bodo nove meritve podobne zimskim, bo inšpektor odredil ustrezne ukrepe.

Previsoke koncentracije radona so zdravju škodljive, najbolj vplivajo na pljuča in dihalne poti, imele pa naj bi enako škodljiv učinek kot cigareti. Zato bi lahko bilo pri ljudeh, ki so dalj časa izpostavljeni previsokim koncentracijam radona, tveganje za raka pljuč višje.

Ne spreglejte