SiolNET. Novice Slovenija
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V UKC Maribor letos za klimatizacijo prostorov namenili 450 tisoč evrov #video

0,05

termometer

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so letos za potrebe hlajenja prostorov namenili že skoraj 450 tisoč evrov, od česar so v ta namen dobrih 30 tisoč evrov prejeli od donatorjev. Kot je povedal strokovni vodja mariborske bolnišnice Matjaž Vogrin, je zdaj tudi s pomočjo donacij s klimatskimi napravami opremljenih skoraj 90 odstotkov prostorov.

Po besedah Jureta Pograjca, ki je v UKC Maribor zadolžen za investicije, so s pomočjo omenjenega denarja namestili 132 notranjih klimatskih naprav na šestih različnih oddelkih. Na oddelku za žilno kirurgijo so za zdaj namestili deset enot, na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja 34, v porodnišnici 57, na oddelku za splošno in abdominalno kirurgijo 22, po štiri enote pa so namestili na gastroenterološkem oddelku in oddelku za intenzivno interno medicino.

Kot je napovedal direktor UKC Maribor Vojko Flis, s pomočjo zbiranja donacij v mariborski bolnišnici načrtujejo tudi naročilo sistema za robotsko vodene operacije. | Foto: STA Kot je napovedal direktor UKC Maribor Vojko Flis, s pomočjo zbiranja donacij v mariborski bolnišnici načrtujejo tudi naročilo sistema za robotsko vodene operacije. Foto: STA

Ob tem so kupili še en večji klimat, ki bo zagotavljal prezračevanje in hlajenje prostorov interno intenzivne nege, za kar so odšteli nekaj manj kot sto tisoč evrov. "Večina del je v zaključni fazi in bodo končana predvidoma do konca naslednjega tedna," je povedal Pograjc. Ambiciozne načrte v zvezi s tem je napovedal tudi za naslednje leto, ko načrtujejo podobno vsoto denarja za klimatizacijo devetih etaž v hospitalni stolpnici, s čimer bo projekt v tem objektu zaključen.

Tomislav Klokočovnik Novice Srčni kirurg Klokočovnik iz UKC Ljubljana odhaja v Beograd

Zaradi previsokih temperatur morajo nekatere operacije celo odpovedati

V bolnišnici so danes opozorili tudi na nujnost zagotovitve hlajenja operacijskega bloka, kjer to trenutno počnejo z dvema hladilnima agregatoma, od katerih je eden star že 23 let. V zadnjih letih se zaradi dotrajanosti pojavlja vedno več okvar, zaradi česar morajo v času previsokih temperatur po besedah Vogrina nekatere operacije celo odpovedati.

Za izboljšanje razmer so februarja na ministrstvo za zdravje poslali investicijsko dokumentacijo, da bi investicijo sofinancirala država. Naložba v zamenjavo dveh hladilnih agregatov in treh novih hladilnih stolpov je ocenjena na skoraj 1,6 milijona evrov, pri čemer je predvidena udeležba države dobrih 1,2 milijona evrov, a za zdaj pozitivnega odgovora s strani ministrstva še nimajo.

Potem ko se je njihova akcija zbiranja donacij izkazala kot uspešna, so se tudi na pobudo direktorja podjetja Lumar Marka Lukića odločili ustanoviti iniciativni odbor za zbiranje donacij UKC Maribor. | Foto: STA Potem ko se je njihova akcija zbiranja donacij izkazala kot uspešna, so se tudi na pobudo direktorja podjetja Lumar Marka Lukića odločili ustanoviti iniciativni odbor za zbiranje donacij UKC Maribor. Foto: STA

Potem ko se je njihova akcija zbiranja donacij v tem primeru izkazala kot uspešna, so se na pobudo Vogrina in direktorja podjetja Lumar Marka Lukića odločili ustanoviti iniciativni odbor za zbiranje donacij UKC Maribor. Kot je povedal Lukić, si bo ta trajno prizadeval k izboljšanju razmer ter nabavi nujno potrebne opreme in aparatov.

UKC Ljubljana Novice Afera preskakovanja čakalnih vrst: Vpleteni se lahko vrne v službo v UKC #video

Pri zbiranju sredstev za nov otroški ventilator bosta pomagala tudi Šulić in Tavares

Prvi korak trajnega projekta je zbiranje sredstev za nov otroški ventilator z vgrajeno najnovejšo tehnologijo za nadzor stanja pljuč. Kot ambasadorja sta k akciji pristopila tudi član svetovno uveljavljene glasbene zasedbe 2Cellos Luka Šulić in kapetan NK Maribor Marcos Tavares.

Pri zbiranju sredstev za nov otroški ventilator z vgrajeno najnovejšo tehnologijo za nadzor stanja pljuč bosta pomagala tudi Luka Šulić iz zasedbe 2Cellos in kapetan NK Maribor Marcos Tavares. | Foto: STA Pri zbiranju sredstev za nov otroški ventilator z vgrajeno najnovejšo tehnologijo za nadzor stanja pljuč bosta pomagala tudi Luka Šulić iz zasedbe 2Cellos in kapetan NK Maribor Marcos Tavares. Foto: STA

"V tem mestu sem se rodil, tukaj tudi živim, zato se mi zdi pomembno, da smo tudi v tem delu Slovenije deležni enako dobre medicinske oskrbe kot v drugih bolnišnicah," je dejal Šulić, ki se mu je v mariborski bolnišnici pred tremi tedni rodila hčerka. V donatorski akciji je napovedal tudi organizacijo dobrodelnega koncerta.

Tavares je poudaril, da so se kar trije njegovi otroci rodili v Mariboru ter da je zelo hvaležen, da so vsi zdravi. Z novo, kar 55 tisoč evrov vredno aparaturo bodo lahko ob pomoči pri dihanju otrokom s potrebo po umetnem predihavanju kontinuirano spremljali stanje pljuč in ventilacije v realnem času ter v primeru težav takoj ukrepali in zdravili.

Kot je še napovedal direktor UKC Maribor Vojko Flis, po nabavi omenjenega aparata s pomočjo akcije že načrtujejo tudi naročilo sistema za robotsko vodene operacije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin