Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2019,
9.54

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

11

Natisni članek

Uroš Smiljić UKC Ljubljana zaposlitev sodišče podkupovanje

Četrtek, 4. 7. 2019, 9.54

4 leta, 9 mesecev

Afera preskakovanja čakalnih vrst: Vpleteni se lahko vrne v službo v UKC #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

11

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je odločilo, da je bil način, na katerega so v UKC Ljubljana odpovedali delovno razmerje prvoobtoženemu v aferi preskakovanje čakalnih vrst Urošu Smiljiću, nezakonit. Sodišče je UKC naložilo, da ga mora sprejeti na staro delovno mesto, poročajo mediji. Sodba še ni pravnomočna.

Uroš Smiljić, zoper katerega še poteka kazenski postopek na ljubljanskem okrožnem sodišču, je namreč na delovnem in socialnem sodišču vložil tožbo proti Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana, v kateri zahteva, da ga ta znova zaposli.

Kot poročajo mediji, je delovno in socialno sodišče v zvezi s tožbo zdaj ugotovilo, da so Smiljiću v UKC delovno razmerje odpovedali iz namišljenih razlogov oziroma zaradi ukinitve delovnega mesta, čeprav potreba po delu, ki ga je opravljal, dejansko ni prenehala.

Denar, evri, bankovci
Novice Smiljić ni priznal krivde v aferi podkupovanja za preskakovanje čakalnih vrst #video

Sodišče: Medijska kampanja ni utemeljen razlog za odpoved

K odpovedi je močno prispeval izbruh afere s preskakovanjem čakalnih vrst in posledično negativna medijska kampanja, je še ugotovilo delovno sodišče ter opozorilo, da to ni utemeljen poslovni razlog za odpoved. Če so v UKC Ljubljana menili, da je Smiljić storil kaznivo dejanje, bi morali sprožiti postopke za odpoved iz krivdnih razlogov, so po poročanju časnika Delo dodali na sodišču.

Sodišče je bolnišnici naložilo, da mora Smiljića, ki je opravljal delo inventarista, sprejeti nazaj na staro delovno mesto pod pogoji zadnje pogodbe o zaposlitvi v osmih dneh. Izplačati mu mora plače, zmanjšane za prejeta nadomestila za brezposelnost, in mu plačati prispevke za ves čas od nezakonite odpovedi do ponovne zaposlitve.

Smiljić za komentarje glede sodbe ni bil dosegljiv. O odločitvi sodišča pa se ni želela izreči niti Smiljićeva odvetnica Maja Vagaja, saj zadeva še ni pravnomočna. V ljubljanskem kliničnem centru se bodo glede pritožbe posvetovali z odvetniško pisarno Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, ki jih v tej zadevi zastopa, še poroča Delo.

Takratni generalni direktor UKC Ljubljana, danes pa minister za zdravje Aleš Šabeder po današnji seji vlade sodbe ni želel komentirati. Kot je dejal, težko sodi o nadaljnjih korakih, ki jih bo izvedlo vodstvo kliničnega centra, se bo pa po njegovem mnenju na sodbo verjetno pritožilo. V delovnopravni zakonodaji bi bilo po mnenju Šabedra sicer potrebno marsikaj prilagoditi dejanskemu stanju. Ob tem je zatrdil, da Smiljića ni nikoli osebno srečal.

Sodišče že izreklo prvo kazen vpletenemu v afero

V sojenju zaradi domnevnega podkupovanja za preskakovanje čakalnih vrst v UKC Ljubljana je sodišče konec januarja že izreko prvo kazen. Iztoku Požarju, ki je priznal, da je plačal 20 tisoč evrov za hitrejšo operacijo partnerice, je sodišče izreklo pogojno obsodbo dveh let zaporne kazni s preizkusno dobo petih let.

Zaradi domnevne vpletenosti v afero sodna preiskava poteka tudi zoper tri nekdanje visoke policijske uslužbence. Eden od njih, nekdanji direktor uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj, je skušal izredno oziroma krivdno odpoved prav tako izpodbiti na delovnem sodišču, a je spor pravnomočno izgubil.

Ne spreglejte