Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 3. 2015,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SMC kongres Miro Cerar Aleksander Kešeljević

Sobota, 7. 3. 2015, 14.42

8 let

V Stranki modernega centra imajo radi Mira Cerarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stranka Mira Cerarja se je na kongresu v Sežani preimenovala v Stranko modernega centra. Razprave o novem imenu ni bilo, sprejeli pa so tudi spremembe statuta in dopolnili svet stranke.

O novem imenu je govoril le človek, po katerem se je stranka poimenovala pred devetimi meseci, ob njeni ustanovitvi. Miro Cerar je dejal, da je bilo ime sprejeto v burnem času in je služilo identifikaciji stranke. Z novim imenom poudarjajo, da so moderna stranka, njene vrednote pa so spoštovanje človekovega dostojanstva, strpnost, spoštovanje človekovih pravic, zagotavljanje enakopravnosti in spoštovanje vladavine prava. Stranka je ideološko in "akcijsko uravnotežena", prizadevajo si za ravnovesje med liberalnimi in socialnimi vrednotami in cilji. SMC ne želi odpirati ideoloških vprašanj, ki sodijo v preteklost. "Cerar predstavlja pot upanja" Namestnik generalnega sekretarja SMC Horst Hafner je ob spremembi imena pel slavo Cerarju in mu v spomin podaril uokvirjen znak stranke s starim imenom. "Tvoja prepoznavnost, tvoja pokončna drža, tvoja etika in morala, so prepričale več 300 tisoč volivcev, da je stranka uspela na volitvah." Hafner je dejal, da je Cerar pred ustanovitvijo stranke ponudil ime Stranka Mira Cerarja. "Z navdušenjem smo sprejeli tvojo pobudo," je dejal Hafner, ki je pred sto delegati in tristo drugimi člani stranke med drugim dejal, da Cerar predstavlja pot upanja in da ga imajo radi. Po Hafnerjev nagovoru so privrženci predsednika SMC stoje zaploskali.

Aleksander Kešeljević dobiva pomembno funkcijo v SMC Pred začetkom kongresa je bila prva kadrovska novica vstop svetovalca predsednika vlade Aleksandra Kešeljevića v SMC. Ekonomist Kešeljević, ki je kot nečlan stranke pomembno sooblikoval njen gospodarski program, je prevzel vodenje najvišjega organa stranke med dvema kongresoma, programske konference.

Branil se je sam, branil ga je Cerar Mediji so v preteklih mesecih omenjali domnevno sporno vlogo Kešeljevića kot nadzornika v družbi Infond Holding 3, ki naj bi bila povezana s Stanislavom Valantom in Boškom Šrotom. Kešeljević je to zanikal, v bran pa mu je stopil tudi predsednik vlade Miro Cerar.

Na novinarsko ugotovitev, da so ga povezovali z ozadji, ki naj bi obvladovali stranko, je profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti dejal, da je bilo ozadje stranke civilnodružbena pobuda, ki je prerasla v SMC. "Prepričani smo, da zgolj politično delovanje brez civilnodružbenih pobud ne more biti uspešno."

Kaj pa privatizacija? Kešeljević je v stranko vstopil pred dnevi, kar je bila "nekako logična izbira" glede na preteklo delovanje. Kešeljević ostaja v kabinetu predsednika vlade, na vsebinska vprašanja, na primer o privatizaciji, pa ni želel odgovarjati.

Ali med delegati sedi novi minister? Cerar je v izjavi pred kongresom dejal, da bo SMC na prvem rednem kongresu analizirala prvih devet mesecev delovanja največje vladne stranke, spremenili ime in statut. "Pogovarjali se bomo o rasti in krepitvi stranke na lokalni ravni, o delu stranke v državnem zboru in drugih ravnem, obnovili nekatere programske poudarke in se neformano pogovorili."

Na vprašanje, ali po odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar med delegati že sedi prihodnji minister za izobraževanje, je Cerar odgovoril, da bo o tem intenzivno razmišljal od jutri naprej, ker je kongres tako pomemben, da se morajo osredotočiti na ta dogodek.

Podpredsednik stranke in predsednik državnega zbora Milan Brgez se je v zvezi z najbolj aktualnim kadrovskim vprašanjem v državi pošalil: "Tudi če bi minister sedel v dvorani, vam tega ne bi povedal."

Vzeli so lekcijo, ko so iskali gospodarskega ministra Sicer pa je Brglez prepričan, da SMC z iskanjem novega ministra ne bo imela toliko težav kot pri gospodarskem ministru. "Izkušnje z iskanjem gospodarskega ministra nam bodo pomagale, da bo tokrat proces veliko lažji."

Glavno sporočilo kongresa bo, tako Brglez, da ima SMC poleg novega imena tudi "novo energijo in da gremo naprej".

Med gosti na kongresu je tudi Graham Watson, predsednik Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde), katerega članica je SMC.

Ne spreglejte