Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 4. 2021,
10.10

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,32

59

Natisni članek

test okužba COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 8. 4. 2021, 10.10

3 leta

V sredo potrdili več kot 1.500 okužb z novim koronavirusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,32

59

V sredo so v Sloveniji ob opravljenih 5.360 PCR-testih potrdili 1.527 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 28,5 odstotka opravljenih testov. Dan pred tem je delež pozitivnih testov znašal 24,7 odstotka. Zaradi koronavirusne bolezni je včeraj umrlo pet oseb. Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so pri polovici od 568 vzorcev, ki so jih analizirali in so bili odvzeti med 15. in 21. marcem, potrdili angleško različico novega koronavirusa.

Po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ, so včeraj ob 5.360 PCR-testih opravili še 20.790 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še z bolj zanesljivimi PCR-testi. Trenutno je v državi aktivnih 13.600 primerov okužbe.

Vse več ljudi potrebuje bolnišnično oskrbo

Po podatkih vlade, ki jih je objavila na Twitter, se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb z včerajšnjih 889 zvišalo na 917. Po navedbah vladne govorke Maje Bratuša so na regijski ravni razmere najboljše v posavski, najslabše pa v goriški regiji. Najnižje sedemdnevno povprečje imajo v posavski, zasavski in pomurski regiji, je še navedla.

V bolnišnicah se zdravi 599 ljudi, od tega 129 oseb potrebuje intenzivno nego. Dan pred tem je bilo zasedenih 581 covidnih postelj. Včeraj so iz bolnišnic odpustili 56 oseb. 

Umrlo je pet oseb, kar pomeni, da je do zdaj v Sloveniji umrlo 4.097 covidnih bolnikov.

IMI: Polovica analiziranih vzorcev angleška različica novega koronavirusa

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so pri polovici od 568 vzorcev, ki so jih analizirali in so bili odvzeti med 15. in 21. marcem, potrdili angleško različico novega koronavirusa. Južnoafriške različice tokrat niso zabeležili, prav tako ne brazilske, piše STA.

Med 568 vzorci jih je bilo 62 odstotkov iz osrednjeslovenske regije, 17 odstotkov iz goriške, šest odstotkov iz zasavske regije, štiri odstotke iz jugovzhodne regije, po dva odstotka iz obalno-kraške, gorenjske, posavske, pomurske, primorsko-notranjske in savinjske regije. Pet vzorcev je pripadalo osebam, ki imajo stalno prebivališče v tujini.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Različico, ki je najbolj razširjena v francoski čezmorski skupnosti Mayotte, so doslej potrdili v skupaj 27 vzorcih iz osrednjeslovenske in jugovzhodne regije. Nigerijsko različico pa so do sedaj potrdili pri 22 vzorcih iz osrednjeslovenske, jugovzhodne in savinjske regije.

V prejšnjem tednu niso potrdili južnoafriške različice, skupaj pa doslej to različico pri 23 osebah. Prav tako niso potrdili brazilske različice virusa, so pa ugotovili višje deleže posameznih, za brazilsko različico značilnih mutacij v različnih kliničnih vzorcih, navajanje inštituta povzema STA.

Simona Kustec
Novice Simona Kustec: Otroci se v ponedeljek vračajo v vrtce in šole #video

 
Ne spreglejte