Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
16. 10. 2014,
16.31

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
soseska Zeleni gaj Brdo stanovanja

Natisni članek

Četrtek, 16. 10. 2014, 16.31

8 let, 3 mesece

V soseski Brdo je bilo največ zanimanja za štirisobna stanovanja (foto)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
"Uspeh nas je prijetno presenetil. Gre za prodajo 153 stanovanj naenkrat," je po izboru 153 kupcev stanovanj v ljubljanski soseski Brdo dejal direktor Javnega stanovanjskega sklada Žiga Andoljšek.

Stanovanjski sklad je danes izvedel prvi izbor kupcev za 342 stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu. Zanimanje zanj je pokazalo 275 kupcev, prodali so jih 153. Dobitnike bodo začeli obveščati jutri, v stanovanja se bodo lahko vselili konec novembra. Na skladu načrtujejo več krogov prodaj, nov krog se začne že 24. oktobra, ponavljali pa jih bodo do prodaje vseh stanovanj.

Najcenejše 94 tisoč evrov, najdražje 255 tisoč evrov "Za dvosobno stanovanje s kabinetom v vrednosti 164 tisoč evrov smo prejeli več kot 30 vlog, za štirisobno stanovanje v vrednosti 207 tisoč evrov pa več deset vlog. Ob taki razpršenosti prosilcev za določen tip stanovanja je normalno, da nekateri niso bili izbrani. A ti se lahko prijavijo znova," je dejal Andoljšek. Najcenejše prodano stanovanje je vredno 94 tisoč evrov, najdražje pa 255 tisoč evrov.

Med prodanimi stanovanji od ponujenih je bilo absolutno največ povpraševanja po štirisobnih stanovanjih, na voljo je le še eno. Sledijo dvosobna stanovanja in dvosobna stanovanja z dvema kabinetoma. Najmanj zanimanja je bilo za garsonjere in enosobna stanovanja.

Enosobna stanovanja nezanimiva "Dvosobnih stanovanj smo prodali 32, dvosobnih stanovanj z enim kabinetom 33, od 83 ponujenih pa smo prodali 50 trosobnih stanovanj. Od 66 ponujenih enosobnih stanovanj smo prodali zgolj tri," je s številkami ponazoril prvi mož stanovanjskega sklada.

Današnji izbor so izvedli pred komisijo Javnega stanovanjskega sklada, notarjem in petimi naključno izbranimi zainteresiranimi kupci. Izmed prejetih 290 prijav so bile štiri vloge zaradi neizpolnjevanja pogojev zavržene, 11 prosilcev pa je vlogo umaknilo. V izboru je tako sodelovalo 275 zainteresiranih kupcev, ki so jim dodelili 153 stanovanj.

V prvem krogu uspešna zgolj polovica prosilcev, ki ne izpolnjuje pogojev Med dodeljenimi stanovanji je bilo 95 stanovanj prodanih prosilcem na podlagi izpolnjevanja prednostnih kategorij. Mladim družinam so dodelili 59 stanovanj, družinam z osnovnošolskimi otroki devet stanovanj, družinam z vzdrževanimi družinskimi člani 12 stanovanj, 15 stanovanj pa mladim osebam. Preostalim prosilcem, ki niso spadali v nobeno od prednostnih kategorij, so prodali 58 stanovanj.

"Dokaz, da je bila postavitev prednostnih kategorij smiselna, je dejstvo, da je bilo med mladimi družinami 63 odstotkov uspešnih prosilcev, med družinami s šoloobveznimi otroci 82 odstotkov prosilcev, med družinami z vzdrževanimi družinskimi člani pa 92 odstotkov zainteresiranih kupcev. Med mladimi osebami je bilo uspešnih 60 odstotkov takšnih," je povedal Andoljšek. V prvem krogu je bilo uspešnih le 45 odstotkov preostalih prijavljenih prosilcev.

Jutri, ko bodo predali prečiščen seznam prostih stanovanj, prodajo na skladu nadaljujejo. Novi prosilci oziroma neuspešni prosilci lahko sodelujejo v drugem krogu dodelitve stanovanj. Vlogo bodo lahko oddali med 24. oktobrom in 8. novembrom. Izbor drugega kroga bo 13. novembra.

Neuspešni prosilci v prvem krogu bodo obravnavani prednostno V drugem krogu na skladu pričakujejo zanimanje zdaj neizbranih kupcev, zato so določili, da bodo ti imeli prvi dan prijave (24. 10.) absolutno prednost pri dodelitvi stanovanja.

"Neuspešni prosilci iz prvega kroga bodo morali ta dan spet oddati prijavo in vplačati znesek za resnost prijave. V tem primeru bodo imeli absolutno prednost pred vsemi drugimi prosilci ne glede na prednostno kategorijo," opozarja Andoljšek. Preostale dni prijave bodo spoštovali prednostne sezname. Če bosta dva prosilca oddala prijavo na isti dan, bo odločal datum pologa zneska za resnost kupca.

Prvi kupci bodo lahko stanovanja prevzeli konec novembra letos. Do takrat pa bo tudi že končan drugi krog izbora prosilcev. Sosesko bosta upravljala podjetji Valina upravljanje in Aktiva upravljanje, stroške upravljanja neprodanih stanovanj pa bo prevzel sklad.

Ne spreglejte