Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
2. 5. 2018,
14.10

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

2

Natisni članek

smeti morje

Sreda, 2. 5. 2018, 14.10

5 let, 11 mesecev

V slovensko morje priplavale večje količine smeti #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

2

smeti | Foto Facebook

Foto: Facebook

Po družbenih omrežjih je zakrožil posnetek člana Obalnega letalskega centra Portorož (OLCP), ki je v morju med Strunjanom in Koprom opazil velike količine smeti. Kot je zapisal, je med plavajočimi smetmi večinoma plastika, stiropor in plastične vrečke. Smeti je tudi že naplavilo na obalo. 

Pilot Simon Ganza, ki je iz zraka naredil prve posnetke, je povedal, da so člani OLCP odpadke opazili na včerajšnjem rutinskem letu, na katerih običajno oprezajo za onesnaženjem, morebitnimi požari in drugimi dogodki, in o tem takoj obvestili center za obveščanje. Kot nam je še povedal, nihče od članov centra onesnaženja takšnih razsežnosti ne pomni in so bili ob stanju šokirani.

Takšna onesnaženja se pojavljajo nekajkrat na leto in običajno ob večjih neurjih ob izlivu reke Pad so za TV Slovenija povedali na upravi za pomorstvo. Sektor za varovanje obalnega morja (SVOM) namreč že tretji dan iz vode odstranjuje smeti.

Odpadki po vsem Tržaškem zalivu

"Tokrat so tokovi odpadke v naš zaliv po njihovem mnenju prinesli tako iz južnega Jadrana kot z izlivov rek na severu našega morja. Čez zimo so se nakopičili na nabrežjih in obalah, v zadnjih dneh pa jih je tok raznesel po vsem Tržaškem zalivu, saj so odpadke na gladini morja opazili vse tja do Gradeža. Uslužbencem SVOMA, ki iz morja že tretji dan odstranjujejo predvsem večje kose odpadkov, ki so lahko nevarni za plovila, se bodo v prihodnjih dneh na kopnem pridružili tudi delavci komunale in uslužbenci direkcije za vode," je še poročala TV Slovenija.

Povzročitelja še ne morejo določiti

Zaenkrat imajo premalo podatkov, da bi lahko pokazali na povzročitelja, glede na samo strukturo prevladujočih odpadkov pa je mogoče reči, da ne gre za odpadke lokalnega izvora, je za nacionalno televizijo povedala Zorka Sotlar z Direkcije RS za vode.

Kot je še povedala, smo takšne primere onesnaženja pri nas že videli. Jeseni leta 2000 in januarja leta 2001 je bilo odpadkov iz reke Pad celo toliko, da je bila ovirana plovba po morju in je bilo odstranjevanje dolgotrajno in zahtevno.

"Količine niso alarmantne"

Odpadke so najprej opazili prebivalci in turisti, ki so jih o tem obvestili. Čistijo jih ekipe s plovili, pridružili pa se jim bodo še kolegi iz komunale in direkcije za vode. Od kod odpadki prihajajo, bodo raziskali v prihodnjih dneh. Kot je za Val 202 povedal Arturo Steffe, vodja SVOM, pa količine niso alarmantne. Rešitev za zajezitev odpadkov še iščejo. Po vsej verjetnosti bodo z dvema ploviloma poskušali v mrežo ujeti odpadke in jih pripeljati do obale.

Največje ekološko plovilo ostaja ob pomolu

Čiščenje z ekološkim plovilom, ki ga ima na voljo SVOM, bi bilo učinkovitejše, je povedala Sotlarjeva, a je trenutno v okvari in je zato privezano ob pomolu.

"Kar Uprava za pomorstvo ne bo uspela odstraniti z morske gladine, bo odpravila koncesionirana služba VGP Drava s Ptuja v prihodnjih dneh. Jutri bo ogled stanja, poročilo in na podlagi tega se bodo formirale ekipe za odstranjevanje z obalne linije," je še povedala Sotlarjeva

Težave z odpadki, veliko tveganje za naftne madeže, plovila pa še vedno ni

Že v letu 2016 smo pisali o tem, da je SVOM preslabo opremljen. Kot nam je takrat pojasnil Steffe, je tudi ocena tveganosti za razlitje nafte pri nas precej velika. Ne le zaradi prometa, ki pride v Slovenijo, temveč tudi zaradi tranzita, ki gre v Trst.

Ob manjšem izlitju je za sanacijo usposobljena služba SVOM, po potrebi se vključi tudi civilna zaščita. Ob morebitnem katastrofalnem izlitju velikih razsežnosti, ki bi zahtevalo boljšo opremljenost, smo z Evropsko agencijo za pomorsko varnost (EMSA) dogovorjeni, da se lahko v akcijo vključijo vse evropske skupnosti. V Tržaškem zalivu je v pripravljenosti tanker, ki ga lahko vpokličemo v primeru takšne nesreče, je takrat pojasnil Steffe.

"Težava naših kapacitet ni pri čiščenju, temveč pri odvozu oziroma odlaganju velikih količin odpadnih snovi," je razložil in dodal, da so plovila dotrajana. "Naše ekološko plovilo je potrebno temeljite obnove, saj je staro več kot dvajset let in pogoni niso več primerni," je dejal takrat, ko so razmišljali, ali bi bilo plovilo sploh smiselno obnavljati, ali bi bilo bolje kupiti novega.

Julija 2015 je država že kupila plovilo SVOM-1, izdelano v turški ladjedelnici, ki je bilo na razpisu najcenejše. Ker se je pri testiranju izkazalo za tehnično neprimerno in ni imelo urejene dokumentacije, so v mesecu dni unovčili bančno garancijo in od pogodbe odstopili. Vsa sredstva so bila povrnjena in še vedno čakajo na nakup novega plovila, ki je bil po besedah Steffeja načrtovan za leto 2018, a se je ta datum premaknil na prihodnje leto.

 

Ne spreglejte