Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 7. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Natisni članek

Putin v Sloveniji Vladimir Putin

Sobota, 30. 7. 2016, 4.11

6 let, 7 mesecev

Ruski predsednik Putin opozoril na velik padec trgovanja z EU #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

19:12

Kdo bo ostal na večerji

16:56

Putin in Pahor na Žalah

16:29

Putin: Hvala, Slovenija

16:09

Pahor: Mi hočemo mir

14:32

Putin pristal na Brniku

13:39

Protest v Ljubljani

12:25

Putin zamuja

  • 22:09

    Na večerji, ki sta se je udeležila predsednika Putin in Pahor, menda ni bilo nekdanjega predsednika države, trenutno pa kandidata za državnega sekretarja ZN Danila Türka.

    Večerje so se poleg predsednika vlade Mira Cerarja udeležili še zunanji minister Karl Erjavec, predsednik državnega zbora Milan Brglez in ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

  • 22:06

    Ruski predsednik Putin je zapustil Slovenijo. 

  • 19:33

    Putin na Brdu pri Kranju opozoril na velik padec trgovanja z EU

    Borut Pahor Vladimir Putin | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

    Ruski predsednik Vladimir Putin je ob začetku uradnih pogovorov s predsednikom Borutom Pahorjem na Brdu pri Kranju zaradi sankcij opozoril predvsem na velik padec gospodarskega sodelovanja z EU.

    Potem ko sta se oba predsednika udeležila slovesnosti pri Ruski kapelici in odkritja spomenika ruskim vojakom na ljubljanskih Žalah, imata zdaj na Brdu pri Kranju po besedah Putina tudi priložnost za pogovore "o celotnem spektru slovensko-ruskih odnosov ter obravnavo vprašanja odnosov Rusije z EU in Natom", katerih članica je Slovenija.

    "Vidimo, kako spoštljiv odnos do spomina na žrtve prejšnjih globalnih konfliktov vlada v Sloveniji. Ne glede na vse težave pa nadaljujemo intenzivne politične stike," je dejal Putin v kratkem nagovoru. "Na žalost vidimo padec v naši blagovni menjavi, ki je znašal kar 45 odstotkov," je dejal zaradi posledic zaostritve ruskih odnosov s članicami EU in Nata ter uvedbe sankcij zaradi ukrajinske krize. Putin je opozoril, da veliko breme nosi predvsem trgovanje z EU.

    "Blagovna menjava med Rusijo in ZDA je znašala 28 milijard dolarjev, medtem ko je trgovina med Rusijo in EU znašala več kot 400 milijard evrov in padla skoraj na polovico, na 224 milijard. Te številke niso primerljiv, seveda pa je slabo prvo in drugo," je dejal.

    Pojasnil je še, da je v približno uri in pol skupne vožnje slovenskega gostitelja Pahorja "dokaj podrobno informiral tudi o različnih težavah svetovne varnosti". Več podrobnosti ob tem Putin ni razkril.

    Tudi Pahor se je v kratkem nagovoru dotaknil posledic ukrajinske krize. Spomnil se je, da sta pred petimi leti na tem mestu, ko sta bila oba premierja, z optimizmom zrla v prihodnost tako glede bilateralnih odnosov kot glede skupne varnostne, gospodarske in vseh drugih perspektiv.

    "Pet let pozneje lahko ugotavljamo, da je gospodarska kriza res minila, a so prišle druge. Tudi Slovenija kot članica Nata in EU ter Rusija na drugi strani sta se nekoliko oddaljili. Moja želja je, da bi umaknili razloge, da bi se potrudili z dialogom, po mirni poti umakniti te razloge, zaradi česar je prišlo do tega razpotja, ker se mi zdi, da svobodoljuben svet potrebuje sodelovanje vseh, ki so potrebni za rešitev velikih problemov," je dejal Pahor.

    Ne glede na razhajanja pa je Pahor izrazil zadovoljstvo, da je Putin sprejel vabilo na obisk "in da smo bili priča dvema zelo sporočilnima, pietetnima dogodkoma". "Na neki način to v teh kontroverznih časih ohranja slovensko-rusko prijateljstvo, kolikor je ta hip mogoče. Slovenija potrebuje prijatelje in bi jih rada imela čim več," je še dejal slovenski predsednik.

    Borut Pahor Vladimir Putin | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

  • 19:12

    Kdo bo ostal na večerji

    Putin in Pahor sta se na Brdu pri Kranju najprej sprehodila okoli ribnika, zdaj pa sledi večerja.

    Na večerji naj bi bili prisotni tudi slovenski predsednik vlade Miro Cerar, zunanji minister Karl Erjavec, predsednik državnega zbora Milan Brglez in ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

  • 16:56

    Putin in Pahor na Žalah

    Ruski predsednik Vladimir Putin in slovenski Borut Pahor sta se odpeljala proti Ljubljani, kjer sta na Žalah odprla spomenik vsem padlim ruskim vojakom v prvi in drugi svetovni vojni.

    Venca sta ob spomeniku, ki ima spravni pomen, nato položila tudi župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković in predstavnik ruske skupnosti v Sloveniji.

    Spomenik med novim in starim delom Žal sestavlja osem stebrov, visokih do pet metrov in razporejenih v polkrog. Stebri predstavljajo osem let, kolikor sta skupaj trajali obe vojni, vanje pa so vklesana imena skupno 3.000 padlih ruskih in sovjetskih vojakov.

    Na vrhu vsakega stebra je bronast žerjav z razprtimi krili. Beli žerjavi namreč veljajo za simbol ruskih vojakov, padlih v drugi svetovni vojni. Na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze so pogosto upodobljeni na spomenikih, povezanih z drugo svetovno vojno.

    Rusi imajo tudi znano pesem Žerjavi o drugi svetovni vojni, ki jo je ob današnjem odkritju spomenika zapela Manca Izmajlova. Spomenik iz slovenskega marmorja, ki naj bi stal okoli 400 tisoč evrov, je delo ruskih kiparjev, financirali pa so ga Rusi z donacijami.

     

  • 16:29

    Putin: Hvala, Slovenija

    Ruski predsednik Vladimir Putin je na slovesnosti ob stoti obletnici Ruske kapelice dejal, da ga veseli, da je spet v prijateljski Sloveniji, kjer vedno z iskreno gostoljubnostjo sprejemajo goste iz Rusije. V imenu Rusije se je zahvalil vsej Sloveniji in vsem Slovencem za vse, kar so naredili, da se je spomin na žrtve vojne ohranil.

    Napovedal je tudi, da bosta danes s slovenskim predsednikom Pahorjem gotovo načrtovala tudi nove obojestransko koristne projekte.

  • 16:09

    Pahor: Mi hočemo mir

    "Tukaj smo se zbrali, ker nam ni vseeno. Ni nam vseeno za nesrečne ruske vojne ujetnike, ki jih je pred sto leti daleč od ljubljenega doma dušil sneg. Že prej pa njihove duše in pljuča dušil strašljivi vonj po smodniku, trpljenju in smrti.

    Ni nam vseeno za žrtve vseh vojn. Prvi vojni je sledila druga še strašnejša, z najbolj žalostno in obremenilno moralno dediščino dotlej. In ker je prvi svetovni vojni sledila druga, sledi logično razmišljanje, da drugi sledi tudi tretja ali kaj takšnega.

    Nam, ki smo se danes tukaj zbrali, in ogromnemu številu ljudi vsepovsod po svetu pa ni vseeno, ali bo vojna ali bo mir. Mi ne mislimo, da je vojna stvar zgodovinske logike, mi verjamemo, da sta vojna ali mir vedno stvar politične odločitve. Mi zavračamo miselnost, da je vojna neizogibna. Mi sprejemamo odgovornost za mirno reševanje sporov. Vseh sporov. Mi hočemo mir. Trajen mir. Zato smo se zbrali, ker nam ni vseeno."

  • 15:29

    Ruski predsednik Vladimir Putin je z uro in pol zamude le prispel na Vršič, kjer se bo na povabilo slovenskega predsednika Boruta Pahorja udeležil slovesnosti ob 100. obletnici Ruske kapelice.

    Video: Putin se je na Vršič pripeljal s svojim avtomobilom, ki je odporen tudi na eksplozije

  • 14:56

    Ruski predsednik Vladimir Putin je že na poti na Vršič.

     | Foto:  | Foto:

  • 14:32

    Putin pristal na Brniku

    Z letališča, kjer je pred nekaj minutami pristalo rusko letalo, je krenila kolona protokolarnih vozil. Zelo verjetno je bil na tem letalu tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Putin namreč vedno potuje z dvema letaloma, tako se nikoli ne ve, na katerem letalu je. 

    Vladimir Putin letališče Brnik | Foto: STA , Foto: STA ,

  • 14:18

    Na letališču Jožeta Pučnika je pristalo letalo, na katerem je verjetno tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

  • 14:14

    Ruski predsednik Putin se je slovenskemu predsedniku opravičil za zamudo

     

     

  • 13:47

    Letalski promet poteka nemoteno

    Letalski promet na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana zaradi prihoda ruskega predsednika Vladimirja Putina poteka nemoteno, je povedala Brigita Zorec iz Aerodroma Ljubljana. Potniki so upoštevali priporočila, naj na letališče pridejo prej kot običajno, zato je morda zaradi tega v dopoldanskem času na letališču nekoliko več gneče, je dejala.

    Vodja korporativnega komuniciranja Aerodroma Ljubljana Zorčeva je povedala, da zaradi Putinovega obiska Sloveniji daljših zamud ni bilo, prav tako ne odpovedi letov. Letala so do zdaj z ljubljanskega letališča po njenih navedbah poletela po urniku.

    Poudarila je, da bo obratovanje letališča omejeno pol ure pred predvidenim pristankom letala predsednika Putina do odhoda kolone vozil s policijskim spremstvom z območja letališča ter zvečer pol ure pred predvidenim poletom letala do njegovega odhoda iz zračnega prostora Republike Slovenije.

  • 13:39

    Protest v Ljubljani

    Pred ruskim veleposlaništvom v Ljubljani se je zbralo okoli 30 v Sloveniji in Italiji živečih Ukrajincev, ki so izrazili nestrinjanje z obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji.

    Protest Ukrajincev pred ruskim veleposlaništvom  v Ljubljani | Foto: STA , Foto: STA ,

    V bližino veleposlaništva pa so prišli tudi podporniki Rusije in zagovorniki Putinovega obiska.

    Shod Socialistične partije Slovenije z naslovom Shod proti ukrajinskim fašistom v Ljubljani | Foto: STA , Foto: STA ,

  • 12:55

    Putin je bil pri nas prvič leta 2001. S tedanjim predsednikom ZDA Georgeem W. Bushem sta za svoje prvo srečanje iz oči v oči izbrala našo državo. Nazadnje je Slovenijo obiskal pred petimi leti, ko je bil ruski premier.

  • 12:43

    Vse, kar morate vedeti o Vladimirju Putinu in Rusiji

    Stanje na cestah: to je urnik Putinovega obiska, ki bo določal zapore cest

    "V Rusiji 'samo' pietetnih dogodkov ni"

    Deset stvari, ki jih morate vedeti o obisku Vladimirja Putina

    Manj znana dejstva o Vladimirju Putinu

    Deset Putinovih kritikov, ki so končali v krstah

    Mi in Rusi: kaj želi Slovenija od Moskve?

    Koliko Rusije je v Sloveniji? #infografika

    Zgodba slovenskega prelaza, kjer so umirali Rusi

    Grad, kjer bosta večerjala Putin in Pahor

    Vladimir Putin, zvezda parodij (video)

  • 12:41

    Zaradi zamude ruskega predsednika, ki bo v Sloveniji pristal šele okoli 14. ure, se bo spominska slovesnost pri Ruski kapelici začela z zamudo.

  • 12:25

    Putin zamuja

    Letalo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom naj bi na letališču Brnik pristalo okoli 13. ure, a vse kaže, da bo Putin zamudil. Letalo je iz Moskve vzletelo šele ob 11.50, zato lahko Putina v Sloveniji pričakujemo šele okoli 14. ure. 

    Putin je sicer znan po tem, da zamuja. Eno uro je na primer pustil čakati papeža Frančiška, ameriškega državnega sekretarja  Johna Kerryja pa celo tri ure. 

  • 12:23

    Vsi, ki želijo v bližino Putina, morajo skozi skrben pregled

    V Kranjski Gori se zbirajo ljudje, ki so se akreditirali za slovesnost pri kapelici. Tam veljajo strogi varnostni ukrepi, vsi udeleženci pa morajo tudi skozi natančen varnostni pregled. Na cesti do Ruske kapelice je na vsakih sto metrov stoji slovenska policija, ki preverja avtobuse, s katerimi se udeleženci vozijo na prizorišče slovesnosti. Na poti je videti tudi vojaška vozila in vojaški šotor. Obiskovalci morajo ob prihodu na prizorišče še enkrat skozi varnostni pregled.  

     | Foto:

Fotogalerija
1 / 30

Pred sto leti, leta 1916, je ruske vojne ujetnike v prvi svetovni vojni med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. Ruski predsednik Vladimir Putin se je pri Ruski kapelici pod Vršičem danes najprej udeležil slovesnosti v spomin na ta dogodek, nato pa na ljubljanskih Žalah odkril spomenik padlim ruskim vojakom v prvi in drugi svetovni vojni. Zaradi obiska Putina veljajo strogi varnostni ukrepi.

Dogajanje spremljamo v živo:

 

Ne spreglejte