Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
30. 7. 2016,
6.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Sobota, 30. 7. 2016, 6.36

6 let, 6 mesecev

Gorenjska avtocesta in ljubljanska obvoznica sta v celoti odprti v obe smeri

Stanje na cestah: to je urnik Putinovega obiska, ki določa zapore cest

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Delegacija ruskega predsednika je bila na Vršiču, po odkritju novega spomenika na ljubljanskih Žalah so se odpeljali na Brdo pri Kranju, dogodki pa določajo urnik popolnih zapor gorenjske avtoceste in drugih odsekov.

 

Ruski predsedniki že od devetdesetih let uporabljajo Mercedes-Benzove limuzine. Putin se je po Sloveniji vozil v že nekoliko starem mercedes-benzu pullmanu S 600. Avtomobil, ki je dolg 6,3 metra in ima medosno razdaljo dolgo 4,3 metra, je kajpak opremljen z varnostnimi sistemi in je neprebojen za večino orožja, na primer tudi za protitankovsko orožje in protipehotne mine. Vozniki so izkušeni člani ruske obveščevalne službe. Čeprav se ruski predsedniki že dolgo vozijo z nemškimi limuzinami, Putin že dalj časa želi povratek k predsedniški limuzini ruskega porekla. V Rusiji so izdelali konzorcij podjetij, ki izdelujejo novo Putinovo (oziroma predsedniško) limuzino. Nekoč so limuzino znamke ZIL vozili na primer predsedniki Gorbačov, Jelcin in Brežnjev. Mercedese bo tako kmalu na čelu ruskih delegacij spet zamenjalo rusko vozilo. | Foto: Ruski predsedniki že od devetdesetih let uporabljajo Mercedes-Benzove limuzine. Putin se je po Sloveniji vozil v že nekoliko starem mercedes-benzu pullmanu S 600. Avtomobil, ki je dolg 6,3 metra in ima medosno razdaljo dolgo 4,3 metra, je kajpak opremljen z varnostnimi sistemi in je neprebojen za večino orožja, na primer tudi za protitankovsko orožje in protipehotne mine. Vozniki so izkušeni člani ruske obveščevalne službe. Čeprav se ruski predsedniki že dolgo vozijo z nemškimi limuzinami, Putin že dalj časa želi povratek k predsedniški limuzini ruskega porekla. V Rusiji so izdelali konzorcij podjetij, ki izdelujejo novo Putinovo (oziroma predsedniško) limuzino. Nekoč so limuzino znamke ZIL vozili na primer predsedniki Gorbačov, Jelcin in Brežnjev. Mercedese bo tako kmalu na čelu ruskih delegacij spet zamenjalo rusko vozilo.


Razmere na cestah: Na primorski avtocesti so od cestninske postaje Log proti Ljubljani še vedno zastoji. | Foto: DARS/zajem zaslona Na primorski avtocesti so od cestninske postaje Log proti Ljubljani še vedno zastoji. Foto: DARS/zajem zaslona

Trenutne popolne zapore zaradi obiska ruskega predsednika:
- gorenjska avtocesta je ponovno v celoti odprta v obe smeri;

- za vstop v Slovenijo ostaja zaprt predor Karavanke;
- ponovno je odprta ljubljanska obvoznica;
- zaprti sta cesti Naklo-Kranj na Polici križišče z AC in Mlaka-Kranj.

Gneča, zastoji:
- na gorenjski avtocesti med priključkom Vodice in cestninsko postajo Torovo v smeri Karavank;
- na primorski avtocesti med cestninsko postajo Log in Brezovice proti Ljubljani, 3 km;
- na cestah Draženci-Podlehnik-Gruškovje in Koper-Šmarje-Dragonja.

Čakalne dobe na mejnih prehodih:
- Gruškovje: izstop 20 minut, vstop 30 minut;
- Dragonja: izstop 1 ura in pol, vstop 40 minut;
- Sečovlje: izstop 10 minut, vstop 20 minut;
- Zavrč: izstop 15 minut.


Video: Kako je na Brniku pristalo prvo izmed dveh letal ruske delegacije

Video: Matija Koritnik

Gorenjska avtocesta je bila popoldne kot cesta duhov. (foto: Dars) | Foto: Gorenjska avtocesta je bila popoldne kot cesta duhov. (foto: Dars)

 

Časovnico zapor bo določil urnik potovanja ruske delegacije Putinovo letalo na letališču Brnik. (foto: Matija Koritnik) | Foto: Putinovo letalo na letališču Brnik. (foto: Matija Koritnik)

Obe letali ruske delegacije sta že pristali na letališču na Brniku. Pri dveh enakih letalih gre za varnostni ukrep, saj nihče ne ve, v katerem letalu dejansko potuje ruski predsednik. Ruski let je potekal iz Rusije v Belorusijo, prek Poljske, Češke, Avstrije in Slovenije. Putin je v Slovenijo prispel z vladnim letalom iljušin Il-96 300 PU, ki je močno predelano širokotrupno letalo s štirimi motorji.

Spodnji predvideni in okvirni program obiska ruske delegacije bo neposredno vplival tudi na zapore gorenjske avtoceste, ljubljanske severne obvoznice in cest proti Žalam v Ljubljani. Ko bo delegacija predsednika Putina – celotno logistično podporo vključno s predsedniško limuzino je na Brnik že včeraj dostavil ruski transportni iljušin Il-76MD – krenila proti Vršiču, bo namreč policija za celoten promet zapirala celotne odseke gorenjske avtoceste.

Predvideni program obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ruski predsednik bo v Slovenijo predvidoma prispel uro pozneje od načrtovanega v spodnjem programu, temu bodo prilagojeni tudi preostali dogodki.

predvidoma 13.00

prihod predsednika Rusije Vladimirja Putina s posebnim letalom na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana

nato

odhod ruske delegacije proti Kranjski Gori

13.57

prihod Putina pod Rusko kapelico (Ruska cesta)

predvidoma 14.00

začetek spominske slovesnosti pri Ruski kapelici

predvidoma 15.15

konec spominske slovesnosti pri Ruski kapelici

predvidoma 15.30

skupni odhod predsednika Slovenije in Rusije izpred Ruske kapelice

predvidoma 16.50

prihod pred Žale

nato

odprtje spomenika Sinovom Rusije in Sovjetske zveze, ki so umrli na slovenskih tleh v prvi in drugi svetovni vojni

predvidoma 17.15

skupni odhod predsednika Slovenije in Rusije na Brdo pri Kranju

predvidoma 17.45

prihod pred grad Brdo

Video: Kako je včeraj na Brniku pristalo transportno letalo ruske delegacije:

Gorenjska avtocesta bo okvirno zaprta vsaj od 12. do 17. ure "Razumemo pa tudi težave, do katerih bi lahko prišlo, pred očmi imamo, kako bi lahko sam dogodek vplival na krajane, na ljudi, zato načrtujemo številne ukrepe, da bi te težave čim bolj omilili in se tako izognili morebitni slabi volji. Z veseljem ugotavljamo, da je odziv javnosti dober, da si ljudje želijo prilagoditi svoje opravke in bodo zato upoštevali naša priporočila," pravi Robert Sušanj, direktor Uprave za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi. (foto: Policija) | Foto: "Razumemo pa tudi težave, do katerih bi lahko prišlo, pred očmi imamo, kako bi lahko sam dogodek vplival na krajane, na ljudi, zato načrtujemo številne ukrepe, da bi te težave čim bolj omilili in se tako izognili morebitni slabi volji. Z veseljem ugotavljamo, da je odziv javnosti dober, da si ljudje želijo prilagoditi svoje opravke in bodo zato upoštevali naša priporočila," pravi Robert Sušanj, direktor Uprave za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi. (foto: Policija)

Ker se bo Putin na Vršiču zadržal le približno uro in pol, policija pred dvema dnevoma še ni vedela, ali bodo gorenjsko avtocesto v času vršiškega dogodka sploh odpirali za promet.

Pričakovati je, da bo gorenjska avtocesta za ves promet – če bo seveda veljal okvirni program obiska – zaprta približno od 12. do 17. ure. To velja predvsem za njen severni del, v južnem (med Ljubljano in Kranjem) bodo zapore tudi še v poznejših popoldanskih in večernih urah.

V poznopopoldanskih urah bo več gneče in zapor v okolici Ljubljane.

Gorenjska avtocesta bo danes med popoldnevom na posameznih odsekih rezervirana le za delegacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina. | Foto: Gorenjska avtocesta bo danes med popoldnevom na posameznih odsekih rezervirana le za delegacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina.

V petek zvečer že dolge kolone na primorski avtocesti, tujci domov en dan prej

Že v poznih večernih urah je bila na primorski avtocesti proti Ljubljani dolga kolona vozil, kar je bil uvod v prometno najbolj obremenjen konec tedna. Med vozniki je bilo tudi veliko tujcev, ki so se proti Avstriji in Nemčiji odpravili še danes in izkoristili vožnjo skozi Karavanke.

Čeprav bodo večji del turistov s severa danes namesto Slovenije dobili Italijani in Hrvati – naši vzhodni sosedje so zaradi zapore Karavank že pred dnevi opozarjali na dolge zastoje na cestninskih postajah v okolici Zagreba –, lahko vseeno pričakujemo znatno povečan promet na avtocestah in predvsem drugih cestah po državah, kamor se bo stekal promet iz Gorenjske.

Pristojne službe so se sicer dobro pripravile na izredne prometne razmere. Reševalci bodo imeli na letališču v Lescah na voljo dodatni helikopter, prav tako bodo tja dodatne avtovleke poslali tudi pri AMZS. Največje težave bi lahko za pretočnost prometa seveda prinesle že manjše prometne nesreče na avtocesti.

 

Ne spreglejte