Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 10. 2015,
6.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

migranti begunci noad

Petek, 23. 10. 2015, 6.58

6 let, 7 mesecev

V Slovenijo do danes vstopilo več kot 50 tisoč migrantov in beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od sobote je v Slovenijo vstopilo čez 50.000 beguncev, ki postopoma odhajajo proti Avstriji. Še vedno je najbolj obremenjeno brežiško območje, kjer je samo danes v državo vstopilo okoli 9000 ljudi.

22:00 ŠENTILJ Okoli 21.00 je večina tujcev (okoli 3.250) zapustila nastanitveni center v Šentilju in vstopila v Republiko Avstrijo. Avstrijski varnostni organi so jih vse sprejeli. V nastanitvenem centru Šentilj se zdaj nahaja okoli 400 tujcev. Pričakujejo še prihod vlaka s šestimi vagoni iz Dobove, na katerem bo med 600 do 800 tujcev.

Hrvaški varnostni organi so na mejnem prehodu Gruškovje predali okoli 600 tujcev, ki so jih do tja pripeljali z 10 avtobusi.

21.46 RIGONCE Okoli 21. ure je 1.370 beguncev in migrantov začelo prestopati zeleno mejo v Rigoncah. Prebežnike je v bližino meje pripeljal vlak, o čemer so hrvaški varnostni organi obvestili slovenske kolege. Policisti se sicer v Brežicah in Dobovi spopadajo z izjemno zahtevnim humanitarnim in logističnim izzivom, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Najprej bodo poskrbeli za otroke in slabotne osebe. Policija se veliko ukvarja z organizacijo prevozov in že v prvem delu noči so načrtovani trije vlaki iz Posavja v namestitvene in sprejemne centre v notranjost države. Policistom so pri opravljanju zahtevnega in odgovornega dela v veliko pomoč pripadniki Slovenske vojske.

20.40 GRČIJA Na obale Grčije je v petih dneh prispelo rekordnih 48.000 beguncev in migrantov, je sporočila Mednarodna organizacija za migracije. Gre za obdobje med 17. in 21. oktobrom, ko navala beguncev niso ustavili niti vse slabši vremenski pogoji. V povprečju je na dan v Grčijo prispelo 9600 beguncev. Največ, 11.000, jih je prišlo v torek. Kot so poudarili, so bile številne lokalne oblasti na tovrsten naval nepripravljene.

20.37 DOBOVEC Na območju mejnega prehoda Dobovec je v Slovenijo vstopilo okoli 300 beguncev in migrantov. Do mejnega prehoda so jih z avtobusi pripeljale hrvaške oblasti. Prebežnike bodo najprej evidentirali, nato pa prepeljali v namestitveni center v Celje. Večina migrantov prihaja iz Sirije, med njimi je veliko družin z majhnimi otroki.

19.30 DOBOVA Iz Dobove proti Jesenicam je odpeljal izredni potniški vlak, ki bo v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov. Migrante, večinoma gre za družine, bodo avstrijski varnostni organi prevzeli na železniski postaji na Jesenicah, pot pa bodo z vlakom potem nadaljevali proti Avstriji.

18.20 LJUBLJANA V javnem pismu človekoljubna organizacija Amnesty International opozarja na nedopustno ravnanje slovenske države, ki begunce sili, da spijo zunaj, na tleh. "V noči na petek, ko je bila ob 2. uri zjutraj v Brežicah temperatura samo štiri stopinje Celzija, je okoli dva tisoč beguncev moralo spati zunaj, na tleh. Še 1.400 pa jih je prek polj v temi, v spremstvu policistov, hodilo proti Brežicam," so zapisali v pismu ter nadaljevali, da za tako ravnanje Slovenije ni nobenega opravičila. Preberite več o tem.

17.57 GRUŠKOVJE Hrvaška je Slovenijo obvestila, da bodo okoli 18. ure na mednarodni mejni prehod Gruškovje pripeljali 10 avtobusov migrantov in beguncev. Te bodo sprejeli v sprejemnem centru Gruškovje, kjer jih bodo evidentirali, nato pa odpeljali v proste nastanitvene centre. V Šentilju pa okoli 18.20 pričakujejo vlak iz Dobove, na katerem je 1.450 prebežnikov.

17.03 LJUBLJANA Zunanji minister Karl Erjavec je v četrtek zvečer podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu poslal pismo, v katerem je v imenu vlade Evropsko komisijo prosil, naj Sloveniji za obvladovanje nastalega položaja glede beguncev nameni nujno finančno pomoč. Slovenska vlada je ocenila, da bi za mesečno oskrbo okoli 8000 migrantov na dan za hrano, osebje in material potrebovali nekaj več kot deset milijonov evrov, je Erjavec zapisal v pismu, v katerem poudarja, da nastali položaj presega vse zmogljivosti Slovenije, tako finančne kot človeške in materialne.

17.00 LJUBLJANA Radio Študent je sprožil pobudo za zbiranje podpisov volivcev za vložitev zahteve za razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi. Po dopolnitvi lahko DZ na predlog vlade odloči o dodatnih pooblastilih vojske pri varovanju državne meje. Predsednik DZ Milan Brglez obžaluje, da se pobudniki referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, ki ga je DZ sprejel v sredo, ne zavedajo resnosti položaja, v katerem se je - ne po svoji krivdi - znašla Slovenija.

16.30 RIGONCE Na območju Rigonc je zeleno mejo prestopila nova skupina migrantov, danes že peta. Po prvih ocenah bi v tej skupini v Slovenijo lahko vstopilo okoli 1500 ljudi. Policisti bodo glede na proste kapacitete tujce namestili v sprejemne centre, kjer jim bo nudena tudi zdravstvena in humanitarna oskrba.

16.20 STOCKHOLM Švedska vlada je v luči vse večjega navala beguncev v državo z več opozicijskimi strankami dosegla dogovor o zaostritvi azilne zakonodaje. Spremembe vsebujejo 20 točk, med drugim pa stranke načrtujejo uvedbo dovoljenj za bivanje za določen čas. V skladu z načrtom naj bi tudi pospešili postopke obravnave prošenj za azil, zavrnjene prosilce pa hitreje pošiljali nazaj v njihove domovine, da bi bile namestitvene kapacitete proste za novo prispele.

Švedska glede na nove napovedi pričakuje, da bo letos za azil v državi zaprosilo do 190.000 ljudi. Do konca leta bi državi lahko zmanjkalo namestitvenih kapacitet za 45.000 ljudi.

16.03 BREŽICE Slovenski premier Miro Cerar si je ogledal nastavitveni center v Brežicah. "Slovenija si želi evropske rešitve pri obvladovanju begunskega vala, a bo ob morebitni nekooperativnosti sosednjih držav ali EU tudi prisiljena stopnjevati svoje ukrepe", je dejal premier. Čeprav niso pristaši postavljanja ograj, Cerar ne izključuje možnosti postavljanja tehničnih ovir na meji.

Predsednik vlade je v izjavi ponovil, da od svojega hrvaškega kolega Zorana Milanovića na svoje predloge na dobiva odzivov, ki bi kazali na željo po sodelovanju. Hrvaška se tudi ne drži dogovorov, če bi jih upoštevali, ne bi imeli tako kritične situacije, je še povedal.

Kritike, ki jih usmerja do hrvaške vlade, pa so premišljene in za njimi stoji, je še povedal. "Hrvaška ne evidentira beguncev, pošilja jih premražene in bolne, ponoči in prek mrzlih rek in se o tem ne pogovarja z nami. Potem pa kaže fotografije bolnih in premraženih beguncev, ki jih sama ni oskrbela, kot da je to naša krivda. To pa ni res," je dejal Cerar. Ob tem pravi, da se Slovenija zaradi prevelikega navala beguncev ne more v celoti spoštovati scengenskih pravil, a se je jih držijo, kolikor zmorejo.

16.02 LJUBLJANA Na ministrstvu za delo pripravljajo poseben program javnih del, namenjen pomoči pri obvladovanju migracijskih tokov. Prve brezposelne bodo v program predvidoma začeli vključevati že sredi prihodnjega tedna. Skupaj naj bi v tem okviru zagotovili 200 javnih delavcev. Udeleženci teh javnih del bodo izvajali koordinativne naloge, pomagali bodo pri čiščenju in urejanju ter priskočili na pomoč humanitarnim organizacijam pri razdeljevanju hrane in drugega materiala v sprejemnih in nastanitvenih centrih za begunce.

15.40 LJUBLJANA "Poslali smo poziv v javne ustanove, da se uslužbenci aktivirajo kot prostovoljci," je dejal poveljnik štaba civilne zaščite Srečko Šestan.

"Madžarska je ponudila poljsko bolnišnico z ekipo, jutri pa prispe pomoč Češke, ki bo vsebovala 22 ogrevanih šotorov, 110 spalnih vreč in 110 zložljivih postelj," je dejal Šestan.

15.30 LJUBLJANA "Če se operativnega dogovora s Hrvaško ne bo spoštovalo, bomo primorani sprejeti ukrepe. Žičnata ograja je za zavarovanje določenih območij, varovanje mejnih prehodov, dele zelene meje, ki jo je nemogoče varovati. Za takšno ograjo morajo biti policisti ali vojaki, da je učinkovita. Upam, da se bodo zadeve spremenile," je še dejal Šefic.

15.10 LJUBLJANA "Do danes je v Slovenijo vstopilo 50.410 migrantov. V sprejemnih centrih jih je 8830, v nastanitvenih centrih pa 1957, je na današnji novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. " je na novinarski konferenci dejal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

"Noč je minila v ustaljeni hrvaški praksi nenapovedanih prehodov. Položaj je zahteven, a pod nadzorom. Kljub nekomunikaciji s Hrvaško si prizadevamo za operativni dogovor za vstopne točke, da bi se prekinil desant na slovensko mejo," je dejal Šefic.

14.40 KRANJ Na socialnih omrežjih so se razširila sporočila, da naj bi na območju občine Kranj postavili nov namestitveni center za begunce. Na kranjski občini pravijo, da so navedbe preverili pri državnem sekretarju ministrstva za notranje zadeve Boštjanu Šeficu, ki je informacije zanikal.

"Zagotovil nam je, da ta trenutek ni dogovora o nameščanju beguncev na območju MO Kranj. Potrdil pa je, da po Sloveniji preverjajo večje objekte, ki bi lahko bili primerni za nameščanje beguncev, vendar le kot rezervo, če bi se dejanske potrebe res pojavile. Povedal je še, da se bodo v primeru potrebe po namestitvi dogovarjali z lastniki objektov in se tudi pogovorili z župani občin, kjer objekti za morebitno namestitev stojijo," so sporočili z občine.

14.40 LJUBLJANA Zaradi potreb, povezanih z migrantsko situacijo, se bo 32. slovenski kontingent Kfor, ki bi v teh dneh na Kosovu moral zamenjati predhodnike, na misijo odpravil z do štiritedenskim zamikom. Pripadniki in pripadnice 31. kontingenta so bili o spremembi pravočasno obveščeni in so podaljšanje naloge sprejeli z razumevanjem.

14.35 ZAGREB "Merklova bo v soboto začela izganjati ekonomske migrante. Več kot 200.000 ljudi bodo poslali nazaj, od koder so prišli, začenši z Balkanom," glede uveljavitve nove azilne zakonodaje v Nemčiji piše hrvaški Jutarnji list.

14:17 ZAGREB Hrvaški premier Zoran Milanović je v Labinu izjavil, da se Slovenija brez razloga pritožuje nad hrvaškim ravnanjem z begunci. Dodal je, da so Ljubljani ponudili, da lahko slovenski policisti pridejo na skrajni vzhod Hrvaške ter začnejo popisovati begunce in migrante že na vlakih, ki peljejo proti slovenski meji.

Kot je še dejal, je bilo v Sloveniji "veliko hrupa brez razloga". Pojasnil je, da se Slovenija pet dni sooča z begunsko krizo in bi lahko ravnala veliko bolj enostavno, ker ima krajšo pot za prevoz ljudi kot Hrvaška. Medtem ko Hrvaška prevaža ljudi 300 kilometrov daleč, jih Slovenija po njegovih besedah vozi zgolj 30 kilometrov.

Ocenil je, da Slovenija zaradi begunskega vala ne more izvajati strogega schengenskega postopka. "Tega ne more nihče, niti Nemčija. Naj pustijo ljudi, da gredo," je dejal.

Tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je zavrnila slovenske obtožbe kot "smešne in nesmiselne". "Mi ne proizvajamo teh migrantov, niti pri nas ne morejo izhlapeti", je povedala. Ocenila je, da se je Slovenija znašla v težki situaciji, ki je ne more obvladati. "To je normalno. Tudi nam je tako bilo v začetku", je dejala.

Pusićeva je potrdila, da je slovenska stran zavrnila ponudbo Zagreba, da bi policisti dveh držav že na hrvaških izrednih vlakih registrirali begunce in migrante, ki jih prevažajo proti Sloveniji.

14.13 GORNJA RADGONA Vsi migranti (1166), ki so danes zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, so bili okrog 14. ure sprejeti v Avstrijo. Na mostu čez reko Muro bo odstranjena signalizacija in promet v obe smeri bo potekal tekoče.

A tamkajšnji župan Stanislav Rojko opozarja, da je to največ, kar zmorejo. Na povečanje centra ne morejo pristati, ker bi to po njegovem mnenju ogrozilo varnost občanov.

V nastanitvenem centru v Lendavi je trenutno 778 migrantov, ki bodo v popoldanskem času prepeljani v nastanitveni center v Gornjo Radgono. V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

13.50 RIGONCE Po 13. uri je zeleno mejo pri Rigoncah začela prestopati nova skupina migrantov, ki po grobih ocenah šteje okoli 1.500 ljudi. Tujce, ki so mejo prestopili okoli 9. ure, so policisti pospremili v začasni center v Dobovi, od tam pa bodo z vlakom v spremstvu policistov prepeljani v Šentilj.

13.40 ŠENTILJ Avstrijski policisti so za STA povedali, so sprejeli 3.000 migrantov in jih večino tudi že popisali. Zdaj jih prevažajo z avtobusi v namestitvene centre. Na slovenski strani v Šentilju je še nekaj več kot 400 tujcev, pričakujejo pa vlak iz Dobove.

Po podatkih Policijske uprave Maribor so na vlaku, ki na Šentilj prihaja iz Dobove, večinoma ženske in otroci. Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje pa sta trenutno prazna.

Tiskovni predstavnik policije na avstrijskem Štajerskem je za STA potrdil, da je bila situacija pri njih danes "nekaj časa res zelo nevarna, a zdaj ne več, saj je železniški promet zdaj ustavljen".

Nekaj tisoč ljudi je iz smeri Slovenije pri Špiljah peš prečkalo tire. Promet so nato prekinili in ga bodo sprostili, ko se bo položaj ob progi umiril in bodo begunci v zbirnem centru.

V centru so se medtem po njegovih besedah razmere malce umirile. "Z avtobusi neprestano odvažamo ljudi naprej, a še vedno je zelo polno, več tisoč ljudi."

Zavedajo se, da je na slovenski strani še več tisoč beguncev, da se pritok nadaljuje, a kolikor je bilo razbrati iz njegovih besed, bodo na avstrijski strani ljudi še naprej sprejemali. Kot je namreč zatrdil, "bodo še naprej registrirali ljudi in jih z avtobusi prevažali naprej v smeri Gradca ali drugam v Avstrijo".

V četrtek je v Avstrijo preko mejnega prehoda Šentilj prišlo 6000 beguncev, zjutraj jih je bilo v sprejemnem centru v Špiljah še kakih 1500, čeprav so jih z avtobusi vso noč prevažali na druge lokacije. Številni ljudje so morali mrzlo noč - temperature so padle skoraj na ničlo - preživeti na prostem, saj prostora v ogrevanih šotorih ni bilo dovolj, je še poročala APA.

13.10 GORNJA RADGONA Pred 13. uro je nastanitveni center v Gornji Radgoni zapustila druga skupina migrantov (okrog 550). Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno.

V nastanitvenem centru v Lendavi je trenutno nastanjenih 778 migrantov.

12.55 BRUSELJ Evropska komisija je izdala mnenje o nadzoru na notranjih mejah, ki sta ga začasno uvedli Nemčija in Avstrija. Ugotovila je, da so ponovna uvedba nadzora ter naknadna podaljšanja skladna z zakonikom o schengenskih mejah. Komisija meni, da je nenadno povečanje števila oseb, ki iščejo mednarodno zaščito na mejah teh držav, povzročilo grožnjo javnemu redu in notranji varnosti ter upravičilo uvedbo izrednih ukrepov.

Komisija je v istem mnenju tudi izrazila odobravanje glede odločitve slovenskih organov, da s 16. oktobrom ukinejo začasni mejni nadzor, ki so ga uvedli na meji z Madžarsko 17. septembra. Madžarsko odločitev o začasni uvedbi mejnega nadzora na meji s Slovenijo pa bo Komisija ocenila v ločenem mnenju.

12.40 LJUBLJANA Zunanji minister Karl Erjavec je potrdil razmišljanja oz. poizvedbe pristojnih, da bi naročili varovalne ograje in jih, če bo treba, uporabili. Zlasti kot pomoč, da ne bi prišlo do razpršitve vstopa migrantov, je poudaril Erjavec. "A ne z namenom, kot je to storila Madžarska. Če se tok preusmeri na Madžarsko, jim žičnata ograja ne bi pomagala," je poudaril Erjavec in dodal, da Slovenija težav z migracijskimi tokovi ne more rešiti s postavitvijo žičnate ograje.

Kot je v izjavi novinarjem v DZ poudaril zunanji minister, želi Slovenija migracijske tokove ves čas nadzirati, zato tudi razmišljanja o morebitnem naročilu oziroma postavitvi ograje na meji.

12.22 ŠENTILJ Ministrica za obrambo je obiskala Šentilj in izrazila zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem vojske, policije in prostovoljcev. "Imamo pripravljen tudi predlog, da Slovenska vojska dobi določena omejena policijska pooblastila. Gre za to, da je število policistov v Sloveniji omejeno. Upam, da bo Evropa razumela, da je Slovenija na tej migrantski poti najmanjša država. 5000 do 10.000 beguncev za nas pomeni, kot bi Nemčija dnevno sprejela 500.000 migrantov," pravi Katičeva. Poudarila je tudi, da bodo slovenski vojaki lahko opravljali samo tisto delo, za katerega so usposobljeni in opremljeni.

Na vprašanje, ali ima obrambno ministrstvo zagotovljena sredstva za reševanje migrantske krize, je Katičeva odgovorila, da v proračunih za leto 2016 in 2017 ta sredstva niso zagotovljena. Zato upa na pomoč EU in na prerazporeditev sredstev znotraj proračuna ministrstva.

12.10 LJUBLJANA Slovenska vojska je od danes še bolj vključena v pomoč pri obvladovanju migrantskega vala. Na območju Novega mesta, Maribora, Brežic in Šentilja sodelujejo pri širšem varovanju državne meje, logistični podpori in s helikopterjem spremljajo položaj. Vojska bo tudi izvajala in spremljala prevoze ter varovala zbirne in nastanitvene centre. Trenutno je vključenih 650 pripadnikov SV, pri logistični podpori pa jih sodeluje še več, so sporočili z ministrstva za obrambo.

11.51 DOBOVA Pri Dobovi so začeli postavljati nov sprejemni center za migrante in begunce. Danes zjutraj so dostavili šotore, prvi od treh naj bi bil postavljen do večera. V naslednjih treh dneh naj bi bila postavljena še druga dva šotora. Vsak od šotorov bo sprejel 700 ljudi. V novem sprejemnem centru bo koordinacijska skupina civilne zaščite in vojaška bolnišnica Role.

11.25 ŠENTILJ Položaj na avstrijski strani meje ušel izpod nadzora, kaže video nemškega novinarja Steffena Schwarzkopfa. Migranti nenadzorovano prehajajo čez mejo in si izbirajo svoje poti v Avstrijo, tudi ob železniških tirih. Mimo vozeči vlak je zato moral zavirati. A za zdaj železniški promet ostaja odprt, so povedali na Slovenskih železnicah.

11.45 ŠENTILJ Rdeči noski, profesionalni umetniki v klovnovski preobleki, ki so usposobljeni za delo v posebej občutljivih pogojih, so včeraj bolnišnične hodnike zamenjali za nastanitveni center Šentilj. Obiskali so otroke ter jim z dobro voljo in igro polepšali dan. S svojim smehom, humorjem in glasbo niso razveselili le otrok. Bivanje so popestrili tudi marsikateremu odraslemu, saj nasmejanih obrazov ni manjkalo.

10.50 DUNAJ Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je danes dejal, da Evropa pri omejevanju migrantskega vala ne bi smela biti odvisna od Turčije. "Evropa je sama odgovorna, da zagotovi varnost na svojih zunanjih mejah," je dejal za avstrijsko ORF.

10.19 ZAGREB Hrvaški premier Zoran Milanović Sloveniji svetuje, naj spremeni način registracije, naj popisovanje začne že na vlakih, ki s srbske meje vozijo proti Sloveniji, in naj ljudem pusti, da nadaljujejo svojo pot.

9.49 RIGONCE Okoli 9. ure je zeleno mejo pri Rigoncah začela prestopati že tretja skupina migrantov. Tudi ta skupina po grobih ocenah šteje do dva tisoč ljudi. V zadnjih desetih urah je na območju Rigonc v Slovenijo vstopilo že okoli šest tisoč migrantov. Tujce, ki so mejo prestopili okoli 4. ure, policisti spremljajo peš in jih usmerjajo v sprejemni center v Brežicah. Ženske, otroke, bolne in invalide so v Brežice prepeljali z avtobusi.

V sprejemnem centru Brežice je trenutno okoli 3700 migrantov, v začasnem centru v Dobovi pa okoli 1200.

Policisti so od 22. 10. od 19. ure do 23. 10. do 7. ure z območja Brežic in Dobove v notranjost države spremljali 14 avtobusov in tri vlake, ki so v namestitvene in sprejemne centre prepeljali 2687 migrantov.

9.40 ŠENTILJ Okoli 9. ure so nastanitveni center Šentilj zapustili vsi tujci. V Šentilju okoli 13.30 pričakujejo vlak iz Dobove z okoli 600 tujci (prejšnji predvideni prihod je bil ob 12.00).

9.40 GRUŠKOVJE V sprejemnem centru Gruškovje je še nekaj več kot 400 tujcev, ki čakajo na prevoz v nastanitveni center Šentilj.

9.12 GORNJA RADGONA Okoli 9. ure je prva skupina migrantov (okoli 600) začela zapuščati nastanitveni center. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. Promet čez Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno.

9.02 STOCKHOLM Švedska je na meji svojih kapacitet, je sporočil predsednik švedske vlade Stefan Löfven. Glede na število prebivalcev je ta država sprejela največ migrantov in beguncev v Evropi. V zadnjih dneh je zagorelo že več nastanitvenih centrov, napetost med prebivalstvom narašča, poroča nemški Die Welt.

8.35 ZAGREB Hrvaški in avstrijski mediji poročajo o včerajšnjem nastopu premierja Cerarja na TV Slovenija, ko je bil kritičen do Hrvaške. "Obnašajo se neevropsko, komunikacije o migrantih z njimi ni, to bi lahko bilo nevarno. Evropa se strinja z mano," Cerarja navajajo v hrvaškem Jutarnjem listu.

8.32 LJUBLJANA Včeraj je bilo angažiranih več kot 450 pripadnikov sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter 83 pripadnikov Slovenske vojske, ki so med drugimi pripravili in razdelili 2170 toplih obrokov, dostavili so sto litrov čaja, sto litrov mleka in 800 kilogramov kruha, so sporočili iz Centra za obveščanje RS.

7.08 ŠENTILJ Danes zjutraj ob 7. uri je bilo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih okoli 4.500 tujcev. V sprejemnem centru Gruškovje je bilo ob tej uri okoli 500 tujcev, ki čakajo na prevoz v nastanitveni center Šentilj. V Šentilju okoli 10. ure pričakujejo vlak iz Dobove z okoli 560 tujci in ob 12. uri še en vlak z okoli 600 tujci. Avstrijski varnostni organi v Šentilju ponoči niso sprejeli nobenega tujca.

Sprejemni center Središče ob Dravi je prazen. Mednarodni mejni prehod Zavrč je od 3. ure spet odprt za ves promet. Še vedno je na avstrijski strani popolnoma zaprt nekdanji stari mejni prehod Šentilj. Novih najav na PU Maribor v tem trenutku nimajo.

Včeraj je avstrijska ministrica za zunanje zadeve Johanna Mikl-Leitner obiskala Šentilj in se zavzela za okrepitev zunanjih meja Evropske unije. Evropo bi morali spremeniti v utrdbo, je dejala. Za danes je v Šentilju napovedan obisk predsednika vlade Mira Cerarja. 7.02 BREŽICE Včeraj zvečer in danes ponoči so iz Brežic v sprejemni in nastanitveni center v Gornjo Radgono prepeljali 1.166 migrantov, vsi so bili v Gornji Radgoni evidentirani in nastanjeni.

Danes ponoči so iz Zavrča in Brežic v sprejemna centra v Petišovce in Dolgo vas prepeljali okrog 780 migrantov, kjer trenutno poteka evidentiranje. Po končanih postopkih migrante nastanijo v nastanitvenem centru Integral v Lendavi.

7.00 RIGONCE Nekaj po polnoči so policisti pri Rigoncah ponovno izsledili skupino tujcev, ki je prestopala zeleno mejo. Okoli 2.000 tujcev so pospremili v sprejemni center v Brežicah in v začasni center v Dobovi. Zadnja skupina je mejo prestopila okoli 4. ure. Po prvih ocenah gre prav tako za okoli 2.000 migrantov. Ta skupina tujcev je trenutno še na območju Rigonc.

Policisti so tudi ponoči nadaljevali organizacijo prevozov migrantov iz sprejemnega centra Brežice in začasnega centra Dobova v namestitvene in sprejemne centre po državi. Vsi prevozi potekajo v spremstvu policistov. Trenutno je v sprejemnem centru v Brežicah okoli 4.200 migrantov, v začasnem centru v Dobovi pa 1.200 migrantov.

Ne spreglejte