Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2023,
13.47

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

kriminal trgovina orožje

Sreda, 6. 12. 2023, 13.47

2 meseca, 4 tedne

V Sloveniji kupljeno orožje naj bi pristalo v rokah brazilskih kriminalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Motoristična tolpa Bandidos, orožje | Podjetje s sedežem v Asuncionu v Paragvaju je uvozilo več tisoč pištol, pušk in streliva, ki ga je kupilo od različnih evropskih proizvajalcev s sedežem na Hrvaškem, Češkem, v Sloveniji in Turčiji. | Foto Avstrijsko notranje ministrstvo

Podjetje s sedežem v Asuncionu v Paragvaju je uvozilo več tisoč pištol, pušk in streliva, ki ga je kupilo od različnih evropskih proizvajalcev s sedežem na Hrvaškem, Češkem, v Sloveniji in Turčiji.

Foto: Avstrijsko notranje ministrstvo

Brazilska policija je v sodelovanju s Paragvajem in ZDA razkrila zapleteno, več milijonov evrov vredno nezakonito trgovino z orožjem, v okviru katere je iz več evropskih držav, tudi Slovenije, podjetje s sedežem v Paragvaju uvozilo orožje in strelivo, ga preprodalo posrednikom, ti pa glavnim kriminalnim združbam v Braziliji.

Kot je v torek sporočila brazilska policija na svoji spletni strani, je podjetje s sedežem v Asuncionu v Paragvaju uvozilo več tisoč pištol, pušk in streliva, ki ga je kupilo od različnih evropskih proizvajalcev s sedežem na Hrvaškem, Češkem, v Sloveniji in Turčiji.

Nato je z orožja odstranilo serijske številke in ga preprodalo skupinam posrednikov na paragvajsko-brazilski meji, ki so ga prodali glavnim kriminalnim združbam v Braziliji.

V Paragvaju so po poročanju ameriške ABC News prijeli najmanj 13 ljudi, tudi bivšega vodjo paragvajskega urada za nadzor nad uvozom in distribucijo orožja in streliva Dimabel, ki sodi v okvir oboroženih sil. Zaradi suma neposrednih stikov s tihotapci orožja so ob bivšem vodji Dimabela, ki je visok vojaški častnik, prijeli tudi bivšega poveljnika paragvajskih letalskih sil, generala Artura Gonzaleza.

V preiskavi so ugotovili, da so bili vojaški častniki "v zameno za znatne vsote denarja" vpleteni v izdajo dovoljenj za uvoz orožja, spreminjanje dokumentov tako, da so bili v skladu z zakoni o strelnem orožju, kot tudi v izdajo dovoljenj za nezakonito prodajo orožja, so sporočili iz paragvajskega sekretariata za boj proti drogam.

Policija išče tudi direktorja omenjenega podjetja v Paragvaju, ki je uvozilo orožje. Gre za argentinskega poslovneža.

Aretacije je policija izvedla v okviru najmanj 20 racij v Paragvaju in 20 v Braziliji. Racijo so izvedli tudi v ZDA v zvezni državi Kansas. Preko ZDA naj bi sicer vpleteni domnevno prali denar.

Brazilska policija ocenjuje, da je podjetje od začetka preiskave leta 2020 v Paragvaj uvozilo približno 43.000 kosov orožja v vrednosti okoli 225 milijonov evrov.

orožje najdeno v Izoli
Novice Pri 39-letnem Izolanu našli večjo količino orožja
Ptuj
Novice Ptujčana preiskovali zaradi mučenja živali, potem pa našli kup orožja
kalašnikovka
Novice Slovenec v avtodomu tihotapil orožje v Avstrijo
Ne spreglejte