SiolNET. Novice Slovenija
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V poročilu KPK za 2015 rast števila poročil o lobističnih stikih

0,18

termometer

 | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Predsednik DZ Milan Brglez je danes sprejel predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisa Štefaneca ter namestnika Igorja Lambergerja. Izrazil je zadovoljstvo, da je senat KPK letno poročilo za lani predložil DZ v zakonskem roku. Štefanec je glede vsebine izpostavil zlasti rast števila poročil o lobističnih stikih.

Štefanec je Brglezu pojasnil, da zelo veliko prijav lobističnih stikov komisija prejme s strani poslancev. Žal pa na KPK tudi zaznavajo, da razumevanje potrebe po prijavi tovrstnih stikov ni enako na vseh ravneh oziroma pri vseh, ki so zavezani k tem določilom, so zapisali v DZ.

Velika rast števila prijav po mnenju Štefaneca sicer krepi ustrezno razumevanje pojma lobiranje, ki je v demokratični družbi nekaj povsem običajnega in ne že vnaprej obsojeno kot neustrezno ali negativno.

Predsednik KPK upa, da bodo poslanci sprejeli svoj etični kodeks

Predsednik KPK je opozoril tudi na potrebne spremembe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter uvedbo zakonodajne sledi v obliki e-orodja. To bi omogočilo vpogled v sodelujoče pri oblikovanju posameznega predpisa. Obenem je izrazil pričakovanje, da bodo poslanci po zgledu vlade, sodnikov in tožilcev čim prej sprejeli svoj etični kodeks.

Predsednik DZ Brglez bo poročilo KPK za leto 2015 dodelil mandatno-volilni komisiji, ki ga bo v okviru svojih pristojnosti obravnavala kot matično delovno telo.

Srečanja s predsednikom DZ sta se sicer udeležila le dva člana senata KPK. Namestnica predsednika KPK Alma Sedlar je bila upravičeno odsotna, so zapisali v DZ.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin