SiolNET. Novice Slovenija
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Piranu o ukrepih pred poplavljanjem morja #foto #video

0,59

termometer

Poplave v Piranu |  | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Po izrednem poplavljanju morja, ki je pretekle dni prizadelo Piran, so predstavniki občine in civilne zaščite v sredo govorili o ukrepih za primer novega poplavljanja. Tako bodo med drugim poskušali zagotoviti skladišče za protipoplavne vreče in drug material, ki bi bil takoj na voljo občanom.

Protipoplavne vreče in druga zaščitna sredstva so ob poplavah in neurjih pomembna, vendar jih je včasih težko dobiti. Nazadnje se je celo zgodilo, da so pesek vozili s Kozine, ker se na slovenski obali peska v vrečah ni dalo dobiti, je danes pojasnil poveljnik piranskih gasilcev in namestnik poveljnika občinske civilne zaščite Peter Ventin.

Največ težav povzroča poplavljanje Tartinijevega trga

Samo ob zadnjem izrednem plimovanju prejšnji teden so v Piranu razdelili 2.500 protipoplavnih vreč s peskom. Kot je spomnil Ventin, pa imajo v Piranu večkrat težave s poplavljanjem obalnega območja ob Tartinijevem trgu.

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

Piranski gasilci opozarjajo tudi na to, da bi bilo smiselno postaviti merilno mesto za merjenje plime tudi v Piranu. Meritve namreč zdaj opravljajo v Kopru, tudi alarm pred poplavljanjem oz. sireno za Piran sprožajo iz koprskega centra za obveščanje.

Video: Planet TV


Kot je opozoril Ventin, pa merilna postaja v Kopru ni merodajna za Piran. Tako se je že večkrat zgodilo, da se je alarm za Piran sprožil prepozno, ker je gladina morja tam naraščala hitreje kot v Kopru. Dodatna težava je v lokaciji edine sirene v Piranu, ki je nameščena na gasilskem domu. Ob nekoliko močnejšem vetru je namreč že na območju Punte ni mogoče slišati.

V Piranu bodo sicer 30. novembra pripravili predstavitev samozaščitnih ukrepov ob poplavah, na katero želijo privabiti čim več občanov in tudi piranskih gostincev, saj je samozaščita v teh primerih zelo pomembna, je še poudaril Ventin.

Poplave v Piranu Novice Obala pod vodo, včeraj druga najvišja plima v zadnjih 50 letih #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin