Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
5. 6. 2018,
10.27

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

2

Natisni članek

volitve volitve 2018

Torek, 5. 6. 2018, 10.27

5 let, 10 mesecev

V poslanskih klopeh bo sedelo le 22 poslank

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

2

državni zbor parlament | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V državni zbor je bilo na nedeljskih predčasnih državnozborskih volitvah izvoljenih sedem žensk manj, kot jih je v trenutnem sklicu državnega zbora. V poslanskih klopeh bo, kot kaže, tokrat sedelo 22 poslank.

V trenutni sestavi državnega zbora je skupno 31 poslank, kar je 34,4 odstotka. Po neuradnih izidih nedeljskih volitev je zdajšnje število žensk nižje, saj jih je bilo za 90 parlamentarnih mest izvoljenih 22.

Le ena ženska predsednica stranke

Med strankami, ki so se na tokratnih volitvah uvrstile v državni zbor, ima le ena žensko predsednico – Alenko Bratušek (Stranka Alenke Bratušek). Vendar pa Alenka Bratušek kljub petim predstavnikom v parlamentu v poslanske klopi tokrat ni bila izvoljena.

volitve voli volilni listek
Novice "Kdor skuša problematizirati kvote, je proti enakosti spolov" #video

Med strankami, ki so se na tokratnih volitvah uvrstile v državni zbor, ima le ena žensko predsednico – Alenko Bratušek (Stranka Alenke Bratušek). Vendar pa Alenka Bratušek kljub petim predstavnikom v parlamentu v poslanske klopi tokrat ni bila izvoljena. | Foto: Bojan Puhek Med strankami, ki so se na tokratnih volitvah uvrstile v državni zbor, ima le ena žensko predsednico – Alenko Bratušek (Stranka Alenke Bratušek). Vendar pa Alenka Bratušek kljub petim predstavnikom v parlamentu v poslanske klopi tokrat ni bila izvoljena. Foto: Bojan Puhek

Zastopanost žensk v državnem zboru

Od 25 mandatov stranke SDS je mesto poslanke dobilo 7 žensk (28 odstotkov), LMŠ ima od 13 mandatov 4 poslanke (30,7 odstotka), v vrstah stranke SD, ki ima 10 mest, bosta 2 ženski (20 odstotkov), SMC ima 4 poslanke med skupno 10 predstavniki (40 odstotkov), Levica ima med 9 mandati 2 poslanki (22,2 odstotka), v NSi bosta med 7 predstavniki funkcijo opravljali dve ženski (28,5 odstotka), SNS pa od skupno štirih mest eno poslanko (25 odstotkov), medtem ko stranki SAB in DeSUS nimata nobene poslanke.

Zastopanost žensk v slovenskem državnem zboru bo tako 24,4-odstotna (22 poslank), medtem ko jih je v aktualni sestavi 34,4 odstotka (31 poslank). Med letoma 1992 in 2014 je bilo v sedmih različnih mandatnih obdobjih skupaj izvoljenih 144 poslank, z nedeljskimi volitvami pa 166, nekatere med njimi so bile izvoljene večkrat. Po neuradnih podatkih predčasnih državnozborskih volitev bo v slovenskem parlamentu sedelo 22 poslank, kar je 24,4-odstotna zastopanost žensk. | Foto: Ana Kovač Po neuradnih podatkih predčasnih državnozborskih volitev bo v slovenskem parlamentu sedelo 22 poslank, kar je 24,4-odstotna zastopanost žensk. Foto: Ana Kovač

Najboljše je bilo leto 2014

Leta 2014 je bilo v slovenski parlament izvoljenih največ žensk doslej. Najnižja zastopanost žensk v slovenskem parlamentu je bila leta 1996, ko je bilo izvoljenih manj kot osem odstotkov kandidatk, prvič pa smo 30-odstotni delež žensk v državnem zboru presegli na volitvah 2011.

Dvig števila žensk v državni politiki je povezan z zakonsko uvedbo kvot, leta 2011 in 2014 pa tudi z nastankom novih strank malo pred volitvami. V Sloveniji smo premierko imeli le enkrat, predsednice države še ne.

Kljub zakonskemu prizadevanju za enakost spolov v politiki na letošnjih volitvah kandidatna lista Združene desnice ni izpolnila pravnega določila o spolnih kvotah (najmanj 35-odstotna zastopanost vsakega spola na kandidatni listi), zaradi česar je ostala brez možnosti kandidiranja v dveh volilnih enotah. 

Janez Janša SDS
Novice Kaj se bo zgodilo, če Janši ne uspe sestaviti vlade

Ženske v politiki po svetu in Evropi

Po podatkih evropskega parlamenta je delež žensk po podatkih iz leta 2016 v državnih parlamentih po svetu v povprečju 32-odstoten, medtem ko je delež poslank v evropskem parlamentu 37-odstoten.

Po podatkih Svetovne banke iz leta 2017 je Slovenija po številu zastopanosti žensk v državnih parlamentih na 23. mestu. | Foto: Ana Kovač Po podatkih Svetovne banke iz leta 2017 je Slovenija po številu zastopanosti žensk v državnih parlamentih na 23. mestu. Foto: Ana Kovač

Statistični urad (Surs) po podatkih Evropske komisije navaja, da je delež žensk v parlamentu v Sloveniji od leta 2012 dalje višji od povprečja v Evropski uniji.

Po podatkih Svetovne banke iz leta 2017 je Slovenija po številu zastopanosti žensk v državnih parlamentih na 23. mestu. Prva na tej lestvici je z 61,3 odstotka Ruanda, prva med evropskimi državami je Islandija s 47,6 odstotka, na šestem mestu ji sledi Švedska, kjer je v parlamentu 43,6 odstotka žensk. Vendar pa v tej državi še ni bilo premierke.

Finska je na svetovni lestvici po zastopanosti žensk v parlamentih na 8. mestu, nato med evropskimi državami na 13. mestu sledi Norveška, takoj za njo sta Španija in Francija, na 19. mestu je Belgija, na 21. Danska, nato Nemčija in Slovenija.

grafika ženske v DZ parlamentu 2018 | Foto:

Ne spreglejte