Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2024,
16.55

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

Natisni članek

ARSO Osilnica temperaturni rekord temperature vreme

Nedelja, 7. 4. 2024, 16.55

2 meseca, 1 teden

V Osilnici najbolj zgodaj doslej izmerili 30 stopinj Celzija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25
Sonce. Vreme. Pomlad. Hribi. | Do zdaj so v državi 30 stopinj Celzija najbolj zgodaj izmerili 23. aprila 2018. | Foto Shutterstock

Do zdaj so v državi 30 stopinj Celzija najbolj zgodaj izmerili 23. aprila 2018.

Foto: Shutterstock

Agencija za okolje (Arso) je danes na merilni postaji v Osilnici izmerila 30 stopinj Celzija. "To je najzgodnejša tridesetica v zgodovini merjenj v Sloveniji," so na omrežju X zapisali v Arsu.

V Osilnici so popoldne po navedbah Arsa namerili 30 stopinj Celzija, v Trbovljah pa 29,8 stopinje Celzija. Do zdaj so v državi 30 stopinj Celzija najbolj zgodaj izmerili 23. aprila 2018, dodaja portal 24ur.

Meteorolog Arsa Jure Cedilnik je za portal N1 povedal, da je pod vplivom toplega zraka najvišje temperature mogoče pričakovati na višje ležečih meteoroloških postajah, kot so Kredarica, Logarska dolina in Vogel, temperaturni rekordi pa bi lahko padli tudi po nižinah, predvsem na vzhodu in jugovzhodu.

Na Kredarici so danes izmerili 11,5 stopinje. Najvišja do zdaj izmerjena temperatura na Kredarici v prvi polovici aprila je bila leta 2012 pri 10,1 stopinje Celzija. V Logarski dolini so danes temperature dosegle 26,8 stopinje, prejšnji rekord je bil 25,6 stopinje, je povedal za N1.

Vreme: Ponoči pretežno jasno

Ponoči bo pretežno jasno, najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12 stopinj Cezija, je zapisano na spletnih straneh agencije za okolje.

V ponedeljek bo večinoma sončno. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 stopinj Celzija.

Obeti

V torek bo sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. Pihal bo jugozahodnik. Še bo zelo toplo. V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno, nastalo bo nekaj ploh. Ponekod bo zapihal severovzhodni veter.

Živo srebro na 30 stopinj Celzija tudi v Nemčiji in Avstriji

V Avstriji in Nemčiji so ponekod prvič letos izmerili 30 stopinj Celzija ali več, kar je po navedbah vremenoslovcev mejnik za vročino. V Avstriji se je živo srebro tako visoko povzpelo danes na Štajerskem, v Nemčiji pa v soboto na jugozahodu države. V obeh državah gre za rekord, saj takšne vročine še nikoli ni bilo tako zgodaj.

V Avstriji so danes prvi vroč dan izmerili v kraju Bruck an der Mur na avstrijskem Štajerskem, kjer se je živo srebro povzpelo na 30 stopinj Celzija.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA gre za najzgodnejši vročinski dan z najmanj 30 stopinjami Celzija v zgodovini meritev v Avstriji, saj so ga zabeležili deset dni prej od prejšnjega rekorda. Tega so zabeležili 17. aprila 1934 v Salzburgu.

V povprečnem letu v zadnjih desetletjih se je živo srebro na 30 stopinj Celzija v Avstriji v povprečju povzpelo 19. maja, značilno nihanje pa je od začetka maja do začetka junija, so sporočili iz avstrijske meteorološke agencije Geosphere.

V Nemčiji temperaturni rekord padel v soboto

V Nemčiji je temperaturni rekord padel v soboto, ko so v mestu Ohlsbach na jugozahodu države ob meji s Francijo izmerili 30,1 stopinje Celzija. Skoraj tako toplo, vendar tik pod mejo 30 stopinj Celzija, je bilo v soboto v bližnjih mestih Freiburg (29,8 stopinje) in Rheinfelden (29,6 stopinje), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah nemške meteorološke službe (DWD) gre za rekordno visoke temperature za začetek aprila, odkar v Nemčiji sistematično beležijo temperaturo zraka. Prejšnji rekord za začetek aprila je bil leta 2011, ko so zabeležili 27,7 stopinje Celzija.

Izredno toplo spomladansko vreme v Srednji Evropi je po navedbi agencije za okolje (Arso) posledica sredozemskega anticiklona, ki je s seboj prinesel topel in suh zrak iznad severne Afrike.

sončno vreme sonce
Novice Novi rekordi? Konec tedna nas čaka nenavadno toplo vreme.
Nevihta Zagorje ob Savi
Novice Dele države zajelo močno deževje, Koroško pobelila toča
Ne spreglejte