Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2024,
12.56

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

temperature temperaturni rekord meteorologija Andrej Velkavrh Slovenija vreme

Petek, 5. 4. 2024, 12.56

2 meseca, 1 teden

Novi rekordi? Konec tedna nas čaka nenavadno toplo vreme.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
sončno vreme sonce | "V nedeljo kaže na možnost temperaturnih rekordov v malo višje ležečih krajih, precej verjetno je, recimo, da bo na Kredarici temperaturni rekord," je dejal Andrej Velkavrh. | Foto Getty Images

"V nedeljo kaže na možnost temperaturnih rekordov v malo višje ležečih krajih, precej verjetno je, recimo, da bo na Kredarici temperaturni rekord," je dejal Andrej Velkavrh.

Foto: Getty Images

Od danes se bo nad naše kraje razširil sredozemski anticiklon in s seboj prinesel topel in suh zrak iznad severne Afrike. Najlepša dneva bosta sobota in nedelja, ko se bodo temperature gibale od 20 do 29 stopinj Celzija. V nedeljo so v višje ležečih krajih mogoči temperaturni rekordi, je dejal dežurni meteorolog Andrej Velkavrh.

Temperature se bodo danes gibale med 20 in 24, v soboto, nedeljo in ponedeljek pa od 25 do 29 stopinj Celzija. V slovenski Istri bo sicer le malo čez 20 stopinj Celzija, saj temperaturni maksimumi zaradi vpliva morja spomladi niso značilni za obmorske kraje, je pojasnil Velkavrh. Maksimumi so v tem času značilnejši na vzhodu, jugovzhodu in severovzhodu Slovenije ter v notranjosti države.

Na Kredarici bi lahko padel rekord

"V nedeljo kaže na možnost temperaturnih rekordov v malo višje ležečih krajih, precej verjetno je, recimo, da bo na Kredarici temperaturni rekord," je dejal Velkavrh. Na Kredarici pričakujejo temperaturo, ki bo višja od 10 stopinj Celzija, in verjetno bo presežen aprilski temperaturni rekord, ki je 10,1 stopinje, še pojasnjuje.

Vročina
Novice Letos bo morda še bolj vroče od rekordnega 2023

"Medtem po nižinah v nedeljo ne pričakujemo temperaturnih maksimumov, ker ne bo vetra, ki bi ta ohlajeni zrak pri tleh toliko premešal, da bi se lahko segrelo. Večja možnost za kakšen temperaturni rekord po nižinah bo v ponedeljek, ko bo nekaj jugozahodnika, ki ne bo premočan in bo pripomogel k dodatnemu dvigu temperature," je dodal.

V slovenski Istri bo le malo čez 20 stopinj Celzija, saj temperaturni maksimumi zaradi vpliva morja spomladi niso značilni za obmorske kraje, je pojasnil Velkavrh. | Foto: Guliverimage V slovenski Istri bo le malo čez 20 stopinj Celzija, saj temperaturni maksimumi zaradi vpliva morja spomladi niso značilni za obmorske kraje, je pojasnil Velkavrh. Foto: Guliverimage

Suh zrak, hladnejša jutra

V nedeljo in ponedeljek bo nad Slovenijo zelo suh zrak, ki omogoča večje nočno ohlajanje, in to bo vplivalo na jutranje temperature. Nedeljsko jutro bo tako hladnejše, kot je bilo današnje, navaja Velkavrh.

"Izračuni kažejo, da bi lahko na postaji Babno polje zjutraj beležili temperaturo okoli nič stopinj, čez dan pa okoli 26 stopinj Celzija," napoveduje Andrej Velkavrh. | Foto: Bojan Puhek "Izračuni kažejo, da bi lahko na postaji Babno polje zjutraj beležili temperaturo okoli nič stopinj, čez dan pa okoli 26 stopinj Celzija," napoveduje Andrej Velkavrh. Foto: Bojan Puhek "V nekaterih mraziščih utegne biti zjutraj slana in pa velik dnevni hod temperature, se pravi hladnejše jutro in pa zelo topel dan," je pojasnil.

Izračuni kažejo, da bi lahko na postaji Babno polje zjutraj beležili temperaturo okoli nič stopinj, čez dan pa okoli 26 stopinj Celzija. Razlika med najnižjo in najvišjo temperaturo v dnevu bo tako več kot 25 stopinj Celzija.

Neuradno: marec 2024 je drugi najtoplejši od leta 1950

Visoke temperature pa smo beležili tudi marca. Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bil letošnji marec izjemno topel in nadpovprečno namočen, navaja agencija za okolje (Arso). Odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991–2020 je na državni ravni znašal kar tri stopinje Celzija, kar letošnji marec umešča na drugo mesto najtoplejših marcev vsaj od leta 1950.

Skladno z zelo visoko nadpovprečno temperaturo je bil kljub obilnim padavinam marec v nižjih legah skromen s snežno odejo. Po nižinah je, razen na jugovzhodu države, sploh ni bilo. Omembe vredna količina snega (od pet do 20 centimetrov) je zapadla le s 23. na 24. marec nad nadmorsko višino okoli 600 metrov, pa še to zlasti v osrednjem, južnem in vzhodnem delu Slovenije.

Nevihta Zagorje ob Savi
Novice Dele države zajelo močno deževje, Koroško pobelila toča
Puščavski prah
Novice Puščavski prah v ozračju vsaj še do ponedeljka
Vihar Evropa
Novice Na Poljskem več mrtvih zaradi podrtega drevja
Izola, morje, pomol
Novice V slovenskem morju rekordne temperature
Ne spreglejte