Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2023,
10.32

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

turistične agencije Maroko potres

Ponedeljek, 11. 9. 2023, 10.32

7 mesecev, 3 tedne

V Maroku 23 Slovencev, agencije potovanj ne odpovedujejo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Po silovitem potresu v Maroku ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ostaja v stiku s 23 slovenskimi državljani, ki so po njihovih podatkih ta hip na tem območju. "Vsi so na varnem," zagotavljajo. V turističnih agencijah, kjer ponujajo aranžmaje potovanj v Maroko, rezervacij trenutno ne odpovedujejo, pozorno pa spremljajo razmere na tem območju.

Kompas: Nadaljnjih potovanj ne odpovedujemo 

V Kompasovi organizaciji trenutno v Maroku nimajo potnikov, so iz turistične agencije sporočili za Siol.net. "Situacijo v Maroku redno spremljamo, prav tako smo v kontaktu z lokalnim agentom. Navodila so skladna z usmeritvami slovenskih in lokalnih oblasti," so še sporočili v odgovoru.

Trenutno ne odpovedujejo nadaljnjih potovanj v Maroko. Se bodo pa na podlagi vseh informacij dokončno odločili, saj je, kot so še poudarili, varnost gostov na prvem mestu in skladno z navodili sprejemajo vse potrebne nadaljnje odločitve.

66-letni Mohamed Sebbagh stoji pred svojo uničeno hišo. Amizmiz, gorovje Atlas, Maroko.  | Foto: Reuters 66-letni Mohamed Sebbagh stoji pred svojo uničeno hišo. Amizmiz, gorovje Atlas, Maroko. Foto: Reuters Najmanj 2.497 mrtvih

V katastrofalnem potresu, ki je Maroko prizadel v petek, se je po zadnjih podatkih povzpelo na 2.497, najmanj 2.421 ljudi pa je bilo ranjenih, od tega 1.400 kritično. Središče potresa z močjo 6,8 je bilo približno 70 kilometrov jugozahodno od Marakeša v gorovju Atlas. Potres je izbrisal celotne vasi v gorovju Atlas, hudo je bil prizadet tudi Marakeš.

Sajko turizem: 28 prijav, a potovanje negotovo 

V družbi Sajko turizem naj bi gostje po programu v Maroko odpotovali konec oktobra. "Zagotovljenih je okoli 28 prijav, zdaj pa nas, razumljivo, kličejo in nekateri želijo odpovedati potovanje. Bomo videli, kako in kaj se bo razpletlo," je pojasnila Marinka Katič Sajko.

Kako bo s stroški, v tem trenutku ne more komentirati. "Maroški partner nam namreč še ni dal zelene luči, da bi lahko aranžmaje kar stornirali. Akontacija je bila nujna, tudi pri letalski družbi so sedeži za te ljudi, ki nameravajo v Maroko, že plačani. Potovanje je zagotovljeno, ampak res ne vemo, ali bomo sploh šli."

Palma: Ne potujemo zgolj na območje potresa 

V tem trenutku v organizaciji Turistične agencije Palma v Maroku nimajo potnikov. Gre sicer za njihovo priljubljeno destinacijo in globoko sočustvujejo s prebivalci.

"V naši agenciji smo v stalni navezi z našimi partnerji v Maroku, lokalnimi oblastmi in seveda z našim ministrstvom za zunanje zadeve. Celotno situacijo pozorno spremljamo, seveda pa je v prvi vrsti varnost vseh potnikov. Je pa dejstvo, da je Maroko velika država, tako da naša potovanja niso vezana zgolj na območje potresa, potujemo po celotni državi. Vsekakor pa bomo sledili izključno priporočilom MZEZ," pravi Nena Kraševec.

"Naših gostov v Maroku ta hip ni. Življenje v Marakešu se počasi vrača v običajno," pa so povedali v Agenciji Oskar

MZEZ: Odsvetujemo potovanja na prizadeta območja 

Do zdaj se je Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve ali Veleposlaništvu RS v Parizu oglasilo 23 slovenskih državljanov, ki se nahajajo na prizadetem območju. Vsi so na varnem in so z njimi v stiku.

Do nadaljnjega na ministrstvu odsvetujejo vsa potovanja na območja, ki jih je prizadel potres, tistim, ki se na prizadetem območju že nahajajo, pa svetujejo upoštevanje navodil lokalnih oblasti.

"Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno pomoč obrnejo bodisi na Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, Veleposlaništvo RS v Parizu bodisi na Veleposlaništvo Madžarske v Rabatu ali na katerokoli drugo diplomatsko konzularno predstavništvo držav EU," so sporočili z ministrstva.

Reševalec in reševalni pes iščeta pogrešane pod ruševinami. Amizmiz, približno 55 kilometrov južno od Marakeša, Maroko.  | Foto: Reuters Reševalec in reševalni pes iščeta pogrešane pod ruševinami. Amizmiz, približno 55 kilometrov južno od Marakeša, Maroko. Foto: Reuters

Mišo Mrvaljević, generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije je ob tem za Radio Slovenija povedal, da nimajo podatkov, koliko agencij načrtuje potovanja v Maroko, "smo pa prepričani, da bo vsak za svojo skupino preveril, v kakšnem stanju so hoteli, v katere bi gostje morali iti".

Bitka s časom. Reševalci iščejo preživele, žal odkrivajo številna trupla. Mesto Ouirgane v provinci Al Haouz, Maroko.  | Foto: Reuters Bitka s časom. Reševalci iščejo preživele, žal odkrivajo številna trupla. Mesto Ouirgane v provinci Al Haouz, Maroko. Foto: Reuters

potres, Maroko
Novice Maroku na pomoč tudi ekipe iz tujine
potres, Maroko
Novice Brez predaha iščejo zasute pod ruševinami, več kot dva tisoč mrtvih #video
potres, Maroko
Novice Število žrtev potresa v Maroku se je povzpelo nad tisoč. Vsi poleti so polni. #foto
Ne spreglejte