SiolNET. Novice Slovenija
3,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Proti odstrelu zveri: protestniki ministrico Pivčevo pozvali k odstopu #foto

3,44

termometer

Protest proti odstrelu
Protestniki so pristojne med drugim pozvali, naj ustavijo odstrel volka in medveda. Foto: STA

Slovenske nevladne organizacije s področja zaščite živali in okolja ter številni posamezniki, ki jim ni vseeno za naravo in okolje, so se danes zbrali na Trgu republike in odgovorne pozvali, naj ustavijo odstrel ogroženih vrst medvedov in volkov. Ker zagovarja zgolj stališča nekaterih kmetov, so kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec pozvali k odstopu.

Več kot dvesto ljudi je s protestom pod geslom Ne ubijaj! Sobivaj! Protestiraj! želelo opozoriti, naj se začnejo uveljavljati ukrepi, ki jih država že financira in so rejcem na voljo, pa tudi ukrepi za zmanjšanje hranjenja medvedov. "Nam je že postalo jasno, da lovci hranijo medveda kot rejno žival, kar pomeni, da se umetno povečuje populacija medvedov za trofeje," je pojasnila Nevenka Lukić Rojšek iz Društva za dobrobit živali Anima.

Volk Novice Kmetje sumijo, da so za pokole ovac na Bovškem krivi volkovi

Protestniki: če odstrel ni upravičen, je to mučenje živali

V osrednjem nagovoru je Jagoda Tkalec v imenu organizatorjev s pravnega in političnega vidika poudarila, da sta volk in rjavi medved po mednarodnih konvencijah zavarovani živalski vrsti ter da ju ščitita tako evropska in slovenska zakonodaja. Slednja določa strog režim varstva obeh vrst, izjeme pa so dopustne le, če ugodno stanje populacije živali ni ogroženo in če resnično ni mogoče na drug način zagotoviti varnosti ljudi in premoženja, je dejala Tkalčeva in dodala, da v nasprotnem primeru gre za nepotrebno usmrtitev, ki je opredeljena kot mučenje živali.

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

V nadaljevanju so se zvrstili govori, vsi govorci pa so opozorili, da odstrel volka in rjavega medveda, kot si ga predstavljajo naše institucije pod vodstvom ministrstva za okolje in prostor, ni zakonit. Ob tem so spomnili, da je to že večkrat v svojih sodbah ugotovilo upravno sodišče in razveljavilo sporne odloke o odstrelu.

Poudarili so, da bi morale biti okoljske organizacije vključene v postopke sprejemanja aktov, a so že leta izključene, s čimer se krši Aarhuška konvencija. Okoljsko in kmetijsko ministrstvo, državni zbor in vlado zato pozivajo, da končno začnejo spoštovati vse navedene pravne akte ter sodbe.

Marjan Šarec, sejem Agra, kmetijstvo, kmetovanje Novice Šarec: problemi v kmetijstvu so rešljivi, volkov je preveč

Ministrico Pivčevo pozvali k odstopu

Kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec so protestniki pozvali k odstopu, predsednika vlade Marjana Šarca pa so pozvali, da sproži postopke za njeno razrešitev, saj se Pivčeva po njihovem mnenju ne zaveda pomena trajnostno naravnanega kmetijstva, temveč zagovarja stališča tistih živinorejcev, ki ignorirajo stroko in zavračajo učinkovite ukrepe za zaščito svojih živali. 

"Z odškodninskimi zahtevki črpajo državni proračun, čeprav bi morali za svoja ravnanja odgovarjati vsaj veterinarski inšpekciji, katere nadrejena je zgoraj omenjena ministrica," so poudarili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin