SiolNET. Novice Slovenija
2,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kmetje sumijo, da so za pokole ovac na Bovškem krivi volkovi

2,61

termometer

Volk
Zveri so skupaj pokončale 14 živali. Rejci sumijo, da so za napade na drobnico krivi volkovi. Foto: Getty Images

Na Bovškem so v minulem tednu zabeležili pet pokolov ovac, v katerih so zveri pokončale skupno 14 živali. "Sumimo, da gre za pokol volka, saj so na kadavrih sledi ugrizov," je povedal predsednik Društva rejcev drobnice Bovške Domen Černuta.

Pokoli ovac so se zgodili minuli torek in sredo v bližini naselja Kal - Koritnica, kjer je bilo poklanih deset ovac bovške pasme. Napadi so se zgodili na ograjenih pašnikih, prizadeti pa so bili trije rejci. Napadi so se nadaljevali v noči na soboto in nedeljo v dolini Bavšice, kjer so bile na ograjenih pašnikih poklane štiri ovce bovške pasme v lasti dveh rejcev.

Marjan Šarec, sejem Agra, kmetijstvo, kmetovanje Novice Šarec: problemi v kmetijstvu so rešljivi, volkov je preveč

Rejci: Takih množičnih pokolov do zdaj še nismo doživeli

"Do zdaj takih množičnih pokolov še nismo doživeli," je povedal predsednik Društva rejcev drobnice Bovške Domen Černuta. Na tem območju imajo sicer večletne izkušnje s šakali, ki pa običajno napadajo le mladice in jagnjeta. "Napade smo prijavili, prisoten je tudi Zavod za gozdove Slovenije, ki je pooblaščen za odvzem vzorcev DNK," je pojasnil Černuta.

Ti vzorci naj bi dokončno določili povzročitelja škode. Pokoli društvo še posebej skrbijo, saj na Bovškem ohranjajo rejo avtohtone bovške pasme ovce in pridelujejo bovški sir z zaščitenim geografskim poreklom.

volk Novice Prostovoljci z volčjim zavijanjem spremljajo populacijo volkov #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin