SiolNET. Novice Slovenija
1,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prostovoljci z volčjim zavijanjem spremljajo populacijo volkov #video

1,40

termometer

V gozdovih na Gorjancih je bilo ponoči mogoče slišati tuljenje, kot ga na Dolenjskem že dolgo niso. Trinajst mladih naravovarstvenikov je vso noč z volčjim zavijanjem poskusilo izzvati volkove, da se jim pridružijo. In s tem potrdijo prisotnost tropa. Gre za Društvo Dinaricum, ki tako že nekaj let spremlja stanje volčje populacije v Sloveniji.

Volk Novice Na seznamu za odstrel je po nočnem napadu nov volk #video

Klicanje volkov zahteva kar nekaj organizacije. Pred odpravo prostovoljcem razdelijo območja, kjer se bodo preizkušali v izzivanju volka. 

Zanimiva izkušnja za prostovoljce

Kot je za oddajo Danes na Planetu dejal prostovoljec Gregor Colnarič, pred dogodkom dobijo podrobnejšo karto s številko in označeno točko, kjer bodo zavijali po volčje. Ker gre za resno analizo številčnega stanja volkov, morajo natančno dokumentirati vsako lokacijo.

volk Foto: Getty Images Prostovoljka Tina Colnarič je dejala, da številka posameznega kvadranta na karti določa natančen čas začetka in konca posameznega zvijanja. "Vsaka skupina mora iti čez vse kvadrante, ki so jim določene," je pojasnila.

Med udeleženci je bila tudi prostovoljka Nives, ki se je že tretjič udeležila klicanja volkov. "Gre za zanimivo izkušnjo," je povedala in dodala, da je bila skupina, ko se je klicanja prvič udeležila, polna vznemirjenja med čakanjem, da se je spustila noč. 

Rudi Kraševec iz Društva za ohranjanje, raziskovanje in trajnostni razvoj Dinarinov je pojasnil, da se izogibajo klicanju volkov na prometnih cestah in v naselju. Sam popis poteka v notranjosti gozdov, v višjih legah, kjer je slišnost dobra in površina odprta. Prepredenost slovenskih gozdov z gozdnimi cestami jim tako omogoča za popis tuljenja volkov.

"Vožnje avtomobila so nekako navajeni. Če bi se na popis odpravili peš, bi povzročili veliko hrupa," je dejal. 

peticija medved volk Novice Minister se bo pozanimal, če bi medvede in volkove vzeli v kateri drugi državi #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin