Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 7. 2021,
19.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

15

Natisni članek

Citypark nakupovanje pes

Torek, 27. 7. 2021, 19.00

1 leto

V Ljubljani postavili prvo pametno pasjo uto v srednji Evropi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

15

Nič več puščanja psov pred vrati in v pregretih avtomobilih. V ljubljanskem nakupovalnem središču City Park odpirajo prvo pametno pasjo uto, poimenovano kar Pasja vila. Med nakupovanjem se bodo tako lahko dobro počutili lastniki psov in njihovi štirinožni prijatelji. Pasja vila, ki zdaj stoji pred vhodom v City Park, je v poletnem času klimatizirana, v zimskem pa ogrevana, zato so lastniki lahko popolnoma brez skrbi za svojega pasjega spremljevalca.

V mobilni aplikaciji najprej najdete pasjo vilo. "Podrsajte, se to odklene. Se odklene, se vila odpre in potem lahko gre pes noter."

"V začetku je najlažje, da od doma prinesemo neko stvar, ki jo pes pozna. To je lahko njegova odeja ali pa kost za žvečenje, da mu malo skrajšamo čas. Priporočam, da damo najprej noter njegovo odejo in povabimo psa, da gre v hišo," pojasni David Pogačnik, vaditelj psov, Canis Point.

Gre za prvi primer pametne pasje ute v srednji Evropi. Za zdaj ena v Sloveniji, a v City Parku jih načrtujejo še več. Tako bodo psi med lastnikovim nakupovanjem v poletnem času na hladnem, v zimskem pa na toplem.

"Poleti je prostor klimatiziran, pozimi je ogrevan s talnim gretjem. Po vsakem obisku pa je deset minut UVC infekcije. Ta se po petih minutah lahko prekine z vstavitvijo novega psa v pasjo vilo," pove Aleš Obretan, lastnik blagovne znamke Pasja vila.

"Ljudje v poletnih mesecih ne bodo imeli več izgovora, da so pustili psa v avtu samo dve minuti ... Potem te dve minuti preideta v dlje časa. Psi ne bodo več privezani na razne ograje. S tega stališča mislim, da to ni v redu. Predvsem zato, ker psi postanejo vzhičeni, čakajo lastnika, potem pa mimoidoči začnejo tolažit psa, spuščajo svoje pse do našega, da ga bi njihov pes potolažil in tako delajo še več stresa," je prepričan Pogačnik.

V velikih nakupovalnih središčih običajno psi niso dovoljeni.

"Ponavadi so se lastniki psov   za obisk City Parka odločali brez psičkov, včasih so ga pustili pred trgovino. Zavedamo se, da je v Sloveniji vedno več pasjih lastnikov, ki se soočajo tudi z vprašanjem, kje pustiti svojega ljubljenčka, medtem ko oni nakupujejo. Zdaj smo jim omogočili, da svojega psička pustijo v varnem in prijetnem okolju," pove Maja Vidmar, vodja marketinga v City Parku.

Pse, ki niso privajeni na uto, je treba na zaprt prostor privaditi. "Priporočam, da se psa navadi počasi, nekje 14 dni oziroma tri tedne. To je odvisno od vsakega psa posebej. Eni se navadijo malo prej, eni malo kasneje. Vsekakor pa priporočam, da se najprej navadi psa in šele potem začne z uporabo," še priporoča Pogačnik.

 

Ne spreglejte