Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2023,
17.36

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

15

Natisni članek

Ljubljana arhitektura prenova Miodrag Kostić Metalka

Četrtek, 9. 2. 2023, 17.36

1 leto, 2 meseca

V Ljubljani bo v novi podobi zaživela nekdanja Metalka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

15

Metalka | Takšna je bila Metalka leta 2008, do konca leta pa bo zasijala v novi podobi. | Foto STA

Takšna je bila Metalka leta 2008, do konca leta pa bo zasijala v novi podobi.

Foto: STA

V središču Ljubljane bodo do konca leta v prenovljeni obliki zaživeli prostori nekdanje blagovnice Metalka, napoveduje investitor, družba Monetic iz skupine MK Group srbskega poslovneža Miodraga Kostića. Spomeniško zaščitena stavba bo po novem poslovno-trgovski objekt Forum Metalka.

V prostorih nekdanje blagovnice, znana je bila predvsem po prodaji tehničnega blaga, se že nekaj tednov izvajajo dela. Družba Monetic je danes v sporočilu za javnost podrobneje predstavila projekt prenove.

Dinamična zasnova prostorov

Kot pravijo, se nova zasnova in struktura stavbe navezujeta na zgodovinski pomen blagovnice, zato so prostori zasnovani dinamično, odprto in prožno. Na več kot štiri tisoč kvadratnih metrih površin investitor napoveduje prilagodljive poslovne prostore, primerne za podjetja, ki želijo poslovno kulturo graditi na izvrstni lokaciji ter v spodbudnem delovnem okolju. V najvišjem nadstropju napoveduje tudi ureditev terase.

Nadgradnja poslovnih dejavnosti v nadstropjih naj bi bilo pritličje s programom, kot so galerije, butične trgovine, bari, restavracije in druga kulinarična ponudba. Šlo naj bi za odprt prostor, neke vrste nadaljevanje zunanjega urbanega prostora ploščadi Ajdovščina.

API arhitekti in studio Prostornina

Koncept, idejni projekt prenove in projekt za izvedbo so pripravili v podjetju API arhitekti, projekt notranjega opremljanja in vizualizacije pa v studiu Prostornina.

V investitorju pravijo, da so skupaj s projektanti pri prenovi ohranili glavne značilnosti objekta, tako pročelje kot elemente, materiale in ambient notranjega oblikovanja. Vodili zasnove in oblikovanja notranjih prostorov sta bila moderen dizajn in odprt tloris, ki omogoča preoblikovanje prostorov v skladu s potrebami najemnikov tako v pisarniškem delu kot v pritličju.

Pametne tehnološke rešitve v novi Metalki

Del prenove so tudi v celoti novi instalacijski in infrastrukturni sistemi, ki naj bi v povezavi s pametnimi tehnološkimi rešitvami poskrbeli za učinkovito uporabo ter upravljanje tako stavbe kot tudi energije.

Družba Monetic se ukvarja predvsem z razvojem, investiranjem, upravljanjem in trženjem lastnih nepremičnin. Trenutno razvija več nepremičninskih projektov na območju Slovenije in širše v regiji.

Kostić je Metalko kupil leta 2020

Poslovni konglomerat Miodraga Kostića, ki je v Sloveniji med drugim lastnik Gorenjske banke, Grand Hotela Palace in Aerodroma Portorož, je do nekdanje Metalke prišel sredi 2020 v okviru nakupa terjatev in nepremičnin slovenske podružnice avstrijske družbe Heta Asset Resolution, slabe banke propadle banke Hypo.

Ne spreglejte