Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2024,
7.22

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00

Natisni članek

voda turisti reševanje Križna jama

Ponedeljek, 8. 1. 2024, 7.22

3 mesece, 2 tedna

Niti eden od ujetih ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00
Izjava Križna jama | Jamarski reševalci so iz Križne jame uspešno rešili vseh pet ujetih oseb. | Foto Ana Kovač

Jamarski reševalci so iz Križne jame uspešno rešili vseh pet ujetih oseb.

Foto: Ana Kovač

Jamarski reševalci so iz Križne jame uspešno rešili vseh pet ujetih oseb. Tričlanska družina in dva jamska vodnika so bili v jami ujeti od sobote, ko jim je pot ven preprečil visok vodostaj vode. Ta je preglavice povzročal tudi reševalcem, ki do ujetih niso mogli s čolnom. Ujeti se počutijo dobro in so jih odpeljali domov, saj nihče ni potreboval zdravljenja.

Družina in vodnika so bili ujeti približno 2,4 kilometra od vhoda v jamo. Voda, ki je povzročila visok vodostaj, je po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana prišla iz smeri Hrvaške, kar je presenetilo tudi izkušena jamska vodnika.

Kako je potekalo reševanje, si lahko pogledate v fotogaleriji (foto: Ana Kovač):

Fotogalerija
1 / 17

Zdravko Pogorilić iz Zdravstvenega doma Cerknica je po uspelem reševanju povedal, da so vsi vpleteni stresni dogodek prenesli zelo dobro. Že na poti so jim nudili psihološko pomoč. Poudaril je, da niti eden od ujetih ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja.

Damir Podnar, vodja potapljaške ekipe, je poudaril, da je bilo pri reševanju pomembno delo več ekip. Ujeti so bili na čolnu, potapljač jih je vlekel skozi sifon. V jamo in iz nje so čoln spuščali tri ure in pol.

Vodja enote za tehnično potapljanje Damir Podnar, ki je vodil potapljaško ekipo je poudaril, da se je situacija spreminjala iz ure v uro. | Foto: Ana Kovač Vodja enote za tehnično potapljanje Damir Podnar, ki je vodil potapljaško ekipo je poudaril, da se je situacija spreminjala iz ure v uro. Foto: Ana Kovač

Kot je povedal Podnar je bil prvotni plan, da jih bodo rešili s čolni, a to ni bilo izvedljivo. Ujete so tako potapljači vlekli skozi sifon, ob čemer so lahko dihali sami. Peš so nato prišli do čolna, s katerim so se lahko zaradi nizkega vodostaja peljali skozi zadnji sifon. Zaradi težav z visoko vodo so potapljači potrebovali dve uri, da so prišli do ujetih, za izhod pa so potrebovali uro in pol, pri čemer je pomagala tudi voda, je po zaključeni intervenciji opisal reševanje.

Kratke izjave udeleženih v reševalni akciji:

Predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko, ki je bil eden od treh vodij intervencije, je dejal, da je bilo delo zelo naporno. Že prvi večer so vedeli, da bodo reševanje prej ali slej uspešno izpeljali, predvsem, ko so izvedeli, da so ujeti na varnem in da ni z njimi nič narobe, je dejal.

Ujete so po uspešni reševalni akciji odpeljali s kombijem

Ujete v jami so takoj po uspešni reševalni akciji odpeljali v belem kombiju. | Foto: Ana Kovač Ujete v jami so takoj po uspešni reševalni akciji odpeljali v belem kombiju. Foto: Ana Kovač

Walter Zakrajšek, predstavnik Jamarske zveze Slovenije se je zahvalil podpornim ekipam. "To je prva tako velika intervencija. V tej nesreči so se naši treningi izkazali za izredno pomembne. Vsi ujeti so zdravi, zadovoljni in predvsem srečni," je povedal.

V tej nesreči so se naši treningi izkazali za izredno pomembne. Vsi ujeti so zdravi, zadovoljni in predvsem srečni," je povedal Zakrajšek. | Foto: Ana Kovač V tej nesreči so se naši treningi izkazali za izredno pomembne. Vsi ujeti so zdravi, zadovoljni in predvsem srečni," je povedal Zakrajšek. Foto: Ana Kovač

Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri reševanju in tudi predsedniku vlade, predsednici države in vsem resornim ministrom, ki so v okviru vladnih organov skušali nuditi vso pomoč. | Foto: Ana Kovač Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri reševanju in tudi predsedniku vlade, predsednici države in vsem resornim ministrom, ki so v okviru vladnih organov skušali nuditi vso pomoč. Foto: Ana Kovač

Matjaž Knap, poveljnik Civilne zaščite Cerknica, je poudaril, da so morali v zelo kratkem času poskrbeti za vse vidike reševanja. "Poskrbeli smo recimo tudi za njihove svojce doma, ki ne morejo skrbeti zase."

Pogrešajo cigarete, spijo po izmenah 

V turistično urejeni jami se v Sloveniji kaj takšnega še ni zgodilo, prav tako ne v Križni jami. Podobni primeri v Sloveniji so že bili, a ne nesrečni, še pravijo sogovorniki. 

V nedeljo je bilo v reševalno akcijo vključenih 95 judi, danes jih je bilo okoli 45. Celotna akcija je potekala s čolnom.

Izjava Križna jama | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ujeti so bili sicer ves čas v dobrem psihofizičnem stanju. "Malo se gibajo, vodnik jih spodbuja. Spijo po izmenah, saj so v bivaku istočasno lahko le tri osebe. Nekateri pogrešajo cigarete, mlajši telefon. Smejijo se in pogovarjajo," so še povedali sogovorniki.

Po Šestanovih navedbah je voda, ki je povzročila visoki vodostaj, prišla iz smeri Hrvaške, kar je presenetilo sicer izkušena jamska vodnika. "Ko so se ujeti vračali iz jame, so ugotovili, da je jama delno zalita, zaradi česar so se umaknili na varno mesto," je povedal.

Na terenu je več reševalnih ekip.  | Foto: Ana Kovač Na terenu je več reševalnih ekip. Foto: Ana Kovač

Fotogalerija
1 / 11

Kakšne so specifike jame, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku:

Voda jim je zaprla pot 

Visoka voda je med sobotnim turističnim obiskom zaprla varen prehod na dveh delih Križne jame (za jezerom 1 in za Kalvarijo). V Križni jami je tako ostala ujeta tričlanska slovenska družina z dvema vodičema po jami. 

Ujeta skupina je v delu jame, imenovanem Križna gora, ki je več kot 2400 metrov od vhoda v jamo. | Foto: Ana Kovač Ujeta skupina je v delu jame, imenovanem Križna gora, ki je več kot 2400 metrov od vhoda v jamo. Foto: Ana Kovač Ekipe tehničnih potapljačev so jim dostavile hrano, topla oblačila, gorilnike in potrebna zdravila. Stanje vseh ujetih oseb je bilo ves čas stabilno.

Na komercialni ogled Križne jame se je tričlanska družina s polnoletnim otrokom in dvema vodnikoma v soboto ob 8. uri odpravila v okviru Društva ljubiteljev Križne jame. Ker ob predvideni 15. uri niso prišli iz jame, se je dežurni iz društva spustil v jamo in ugotovil, da je prišlo do porasta vode, zato je ob 17. uri sprožil reševalno akcijo.

Prvi potapljači so do ujetih prispeli ponoči in jih oskrbeli, drugi potop je državna ekipa civilne zaščite za tehnično potapljanje opravila v nedeljo popoldne in se zvečer vrnila iz jame.

Dostop do jame je onemogočen:

Križna jama | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

potapljač
Novice Iz Idrijce potegnili utopljeno osebo
Gorski reševalci
Novice Po dolgem iskanju rešili obnemogla planinca
reševanje jamarja
Novice Mladoletna italijanska jamarja rešili iz jame
potres, Japonska
Novice To je ostalo po potresu na Japonskem #video
Ne spreglejte