Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 9. 2022,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

7

Natisni članek

evakuacija gasilci Kranj požar

Torek, 27. 9. 2022, 7.00

1 leto, 7 mesecev

V požaru v Kranju močno poškodovana tudi hidroelektrarna Sava #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

7

Včeraj ob 23.34 je na Stari cesti v Kranju zagorela večja starejša zapuščena zgradba. Gorelo je na površini približno 1.800 kvadratnih metrov. Ponoči je gasilcem požar uspelo omejiti, zapuščeni del objekta pa je v celoti uničen. V požaru je bila poškodovana tudi hidroelektrarna Sava, ki stoji neposredno ob pogoreli stavbi.

"Gasilci GARS Kranj, PGD Kranj-Primskovo, Stražišče, Britof, Breg ob Savi, Mavčiče, Kokrica, Suha, Predoslje, Goriče, Golnik, Jošt, Besnica, Žabnica, Podblica in Trstenik so požar pogasili, del objekta, kjer so stanovanja, pa obvarovali pred požarom. Eno stanovanje je poškodovano, preostala so primerna za bivanje. Stanovalci objekta so bili evakuirani, prav tako so bili evakuirani vsi stanovalci sosednjih ogroženih objektov," so zapisali na upravi za zaščito in reševanje.

Evakuirali so 60 ljudi, ki jih je civilna zaščita mestne občine Kranj začasno namestila v avli občinske stavbe v Kranju. Na okoliške stavbe se ogenj ni razširil. Na vseh stavbah na nasprotni strani ceste so bila poškodovana okna, prav tako so bila poškodovana tri osebna vozila, parkirana na parkirišču.

Novice Veletržnico pri Parizu zajel ogromen požar #video

Pogorel del strojnice in kabelske povezave

V neposredni bližini gorečega objekta je bil na reki Savi poškodovan del hidroelektrarne Gorenjskih elektrarn, ki stoji neposredno ob pogoreli stavbi. Hidroelektrarna, katere lastnik je Elektro Gorenjska, upravljalec pa Gorenjske elektrarne, zaradi nastale škode do celovite sanacije ne bo mogla obratovati. Na kraju je bil prisoten dežurni delavec Elektra Gorenjska, ki je poskrbel za izklope elektrike.

Kot so sporočili iz Elektra Gorenjska, so v hidroelektrarni Sava štirje agregati za proizvodnjo električne energije. V požaru je pogorel del strojnice, v katerem sta agregata C in D, ki sta bila v požaru popolnoma uničena. Pogorel je tudi prostor za obratovalno osebje. Zaradi velike količine gasilne vode pa sta močno poškodovana tudi agregata A in B. Prav tako so poškodovane vse kabelske povezave.

Do celovite sanacije elektrarna ne bo mogla proizvajati elektrike

Kot so ocenili v podjetju, bo škoda na objektih ogromna. Velika pa bo tudi posredna škoda, saj elektrarna do celovite sanacije ne bo mogla proizvajati elektrike. Hidroelektrarna Sava sicer letno proizvede med 10 tisoč in 12 tisoč megavatnih ur zelene električne energije, kar zadošča za oskrbo 2.500 gospodinjstev.

Hidroelektrarna pa ni pomembna le z vidika proizvodnje. "Njena strateška pozicija je zanimiva z vidika samooskrbe, prav tako je bila zakladnica zgodovinskih mejnikov, ki povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost, hkrati pa predstavlja trajnostni vir zelene energije, ki je dostopen v središču urbanega okolja," so poudarili v Elektru Gorenjska in napovedali, da bodo takoj pristopili k celoviti sanaciji hidroelektrarne.

Zapuščeni del objekta je v celoti uničen, so še zapisali na upravi za zaščito in reševanje. Točen obseg in višino škode bodo ugotavljali v ogledu, ki se še ni začel.

Gasilcem je okoli 1. ure zjutraj požar uspelo omejiti, pri gašenju je sodelovalo 133 gasilcev. Zaradi posameznih žarišč so gasilci še vedno prisotni na pogorišču.

Strela alarm 2021
Novice Posledice neurja: poplave, uničene strehe in številni požari zaradi udarov strel

Kriminalisti bodo opravili ogled kraja. Vzrok za požar še ni znan.

Zaradi požara je zaprta cesta na Jelenovem klancu oziroma Ljubljanski cesti. Zapora je tudi iz smeri Gimnazije Kranj–Globusa in iz smeri železniške postaje proti Jelenovemu klancu, v obratni smeri po Savski cesti v smeri železniške postaje pa promet poteka enosmerno.

Novice Ura moči: Je Pahor podpisal odpoklic Kajzerja, ker od vlade pričakuje novo službo? #video
Ne spreglejte